MANGE INTERESSER: I tillegg til å drive med knivmaking og tredreiing, er Trond Frøyland (77) medlem i Larvik-Sandefjord Veteranvognklubb og Vestfold Ukuleleklubb. Men lirekasser har lenge vært hans hovedinteresse. Foto: KRISTER SØRBØ, VG

Lykkelandet: Den norske overfloden

Nordmenn bruker dobbelt så mye penger på ting som vi gjorde på 80-tallet. Trond Frøyland (77) samler på kniver, lirekasser og gamle leker.

I Lågendalen i Vestfold bor en av Norges ti lirekassesamlere sammen med valpen Tilla. Diplomis-maskotten «Eskimonika» og McDonald’s-klovnen Ronald McDonald ønsker velkommen til det avsidesliggende huset på 430 kvadratmeter.

– Jeg lider av det man kaller samlerinteresse, sier lokalhistorie-interessert og tidligere næringssjef i Holmestrand, Trond Frøyland (77). I tillegg til å samle på og reparere lirekasser, samler han på taterkniver, telefoner og telefoniutstyr, ukuleler, mekaniske leker, grammofoner og mye annet av det som selges på loppemarkeder. Det meste fungerer ennå.

Huset kalles ofte et museum av besøkende. Spisestolene er fra 1700-tallet, munnharpene fra midten av 1800-tallet og flipperspillet fra 80-tallet.

Til tross for at Trond er en storsamler, er det ikke tingene som gjør ham lykkelig.

– Ingenting er uerstattelig, Kjærligheten er det største av alt, også må en være litt frisk i tillegg, sier han. Om huset hadde stått i flammer og han kun fikk redde én ting, hadde det vært dataen – den er full av bilder og minner.

Trond har forsket på bygdeoriginaler, men vet ikke om han vil smykke seg med den tittelen ennå.

Nostalgi i boden

En bod i Oslo sentrum huser deler av Norges største joggedress-samling. Boden, med en sko-, jakke- og klærsamling som strekker seg over snart 20 år, er forsikret for flere hundre tusen.

– Jeg har litt kontroll. Jeg hadde sikkert klart å finne ting på tredje eller fjerde forsøk, ler bodeier og storkundeansvarlig i Adidas, Morten Sørensen (42).

Sørensen kan skilte med over 700 par sko, et par hundre jakker, mellom 70 og 80 capser og omtrent 80 joggedresser i alle farger og prisklasser. Han er svært opptatt av det nostalgiske.

– Barn i dag er av en helt annen generasjon. De er ikke lenger vant til å måtte jobbe for ting, alt er tilgjengelig på nettet. Det synes jeg er synd, sier Morten.

Garasjen full av liv

I Larvik står to biler parkert utenfor dobbeltgarasjen som tilhører en av eneboligene i nabolaget på østsiden av fjorden. Garasjen er full av minner, nye og gamle hobbyer, svenske tomflasker og prinsippsaker.

– Planen var å ha garasjesalg i mai eller april i fjor, opplyser Gry Sjøblom (40), som eier garasjen sammen med samboeren Øystein Bonnegolt (46).

IKKE PLASS TIL BILENE: De to bilene til paret Øystein og Gry, må stå ute på gårdsplassen. Foto: KRISTER SØRBØ, VG

Mye av innholdet i garasjen stammer fra da Grys foreldre flyttet fra et over 300 kvadratmeters stort hus til en mindre leilighet, unger som flytter ut og hobbyer det ikke er så mye tid til. Og en traktorklipper.

– Det er mange liv i den garasjen her, sier Gry.

Både Gry og Øystein mener de trenger minimalt for å være lykkelige. Gry synes er det viktig å kildesortere og ta vare på det hun har et sentimentalt forhold til. Øystein tror det meste kan være «kjekt å ha». Men begge vil helst på helgeturer når de først har ledig tid i helgene.

Øystein er like motivert til å få stell på garasjen som Gry.
– Bare det blir vår’n.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder