FARTSSYNDERE: Antall fartsovertredelser i juni økte med 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere kjørte ulovlig i årets juni-trafikk

Tall fra juni viser en økning i antall trafikkovertredelser i den første sommermåneden. Utrykningspolitiet tror hyppige kontroller er årsaken til økningen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi er tilfreds med at vi avdekker flere overtredelser, men synes samtidig at det ikke er bra for trafikksikkerheten at det fortsatt er for mange som kjører for fort og i rus, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Antall fartsovertredelser i juni har økt fra 8082 i fjor til 9766 i år, viser tall fra UP. Det har også vært en økning fra 542 til 612 i grove fartsovertredelser (anmeldelser). Det samme gjelder kjøring ruspåvirket tilstand, med 263 i år mot 234 i fjor.

les også

Livsfarlig lek på motorveien: – Går det an å være så idiot?

– Det er ikke belegg for å fastslå at det er flere som kjører ulovlig. Økningen skyldes trolig at vi avdekker flere, sier Larsen.

– Målet er å avdekke 10.000 flere fartsovertredelser i løpet av året. Dette gjør vi ved å øke antall fartskontroller og timer på veiene. Målsettingen i «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg» er at flere holder fartsgrensene, og dermed medvirke til reduksjon alvorlige trafikkulykker.

Vil varsle selv

På Facebook finnes det mange grupper hvor tusenvis av medlemmer varsler og blir varslet om politikontroller i deres by og omegn. Gruppene er spesielt aktive om sommeren.

UP ser negativt på slike varslingsgrupper.

– Vi ønsker selv å varsle om kontroller, blant annet i forkant av den europeiske fartskontrollukene. Da opplyser vi også om konsekvensene av blant annet å kjøre for fort.

Han påpeker UP blant annet varsler hvilke strekninger de er ekstra oppmerksomme på om sommeren (se faktabokser).

– Dette er strekninger hvor det har vært flest alvorlige ulykker. Formålet med hyppige kontroller er å forebygge og redusere antall drepte og hardt skadde på norske veier.

ASSISTERENDE UP-SJEF: Roar Skjelbred Larsen. Foto: UP

–Langsiktig arbeid

En rapport fra Statens vegvesen viser at 47 personer omkom på norske veier i løpet av årets første seks måneder. 14 av dem mistet livet i juni-trafikken, noe som er fire flere enn i fjor.

les også

Færre ungdommer mister livet i trafikken

Hittil i juli har det blitt registrert elleve drepte, mot ti i fjor.

– Antall drepte er fortsatt altfor høyt, og vi ønsker å få tallet ytterligere ned. Norge har over tid redusert antallet kraftig, og har de siste årene vært det mest trafikksikre landet i Europa. Likevel vil vi kunne få en oppgang i antall drepte fra et år til et annet, uten at vi nødvendigvis kan forklare hvorfor, sier Larsen.

Å forebygge og redusere antall drepte krever at flere tiltak fungerer og henger sammen, forklarer han.

– Tilstrekkelig kjøreopplæring, bedre veier, mer trafikksikre kjøretøy, akuttmedisin og politikontroller er noen av dem. Dette er et langsiktig arbeid, som i Norge har vist seg å gi positive resultater over tid, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder