- Det er helt borti høl i hodet trangt her. Personalet står på som rakkern. De kan ikke noe for dette, sier hjertesyke Oddvar Malmberg (72). Han hadde flaks og slapp korridorplassen.

- Dette er helt forferdelig

FREDRIKSTAD (VG) Dørkarmer er slått i stykker, lysbrytere knust og malingen slitt vekk. Veggene i korridorene har hull på hull etter møte med senger som trilles mellom avdelinger.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Pasienter i korridorene

Gangene er så trange at to senger knapt kan passere hverandre. Korridorpasienter er flere steder mer regelen enn unntaket.

- Vi hadde forleden hjertestans på en pasient som måtte overflyttes til hjerteovervåkingen. Da måtte vi rydde skjermbrett, nattbord og oksygenkolber rundt fem korridorpasienter for å få pasienten ut av avdelingen, forteller avdelingssykepleier ved medisinsk hjerteseksjon, Hanne Jensen.

Ved en rekke avdelinger er det fem toaletter på 27 senger.

- Et gjennomsnittlig sykehus i Skandinavia har pasientrom med hvert sitt bad, sier direktøren.

- Veldig mange av våre pasienter bruker vanndrivende. De går oftere på do enn oss. Når det ikke er toalett og dusj på rommet, blir det stor trafikk i gangen, forteller avdelingssykepleieren.

På ortopedisk avdeling fungerer pasientbadet også som kombinert lager og vaskerom for blant annet toalettseter og dusjstoler.

- Tragisk bad

- Badet er tragisk, sier pasient Jon Sigurd Karlsen. Han bryr seg lite om at tapetet ved siden av sengen er revet av i store flak, og er svært fornøyd med pleien han får.

Den nedslitte sykehushøyblokken sto ferdig i 1956. Siden har lite vært gjort.

- Problemet er ikke hva du ser, men det du ikke ser, sier økonomidirektør Tor Dag Olsen. Han forteller at hverken brannsikring, ventilasjon og helse, miljø og sikkerhet holder dagens mål.

- Sykehuset er godkjent, det er mulig å drive pasientbehandling her, men det hadde aldri blitt godkjent hvis det var nytt, sier han.

Fylkeskommunen planla nytt sykehus for 15 år siden. Planene ble forkastet. Nå jobber sykehuset med planer om nytt Østfold sykehus på Kalsnes i 2010. Men Ljungblad frykter at vedtaket om nytt Akershus universitetssykehus gjør at østfoldingene vil tape kampen om pengene.

- Vi er veldig bekymret for situasjonen, innrømmer styreleder i Helse Øst, Siri Hatlen. Hun understreker at nytt sykehus i Østfold er prioritet nummer en etter nytt A-hus. Utfordringen er å finne pengene til å bygge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder