Eks-bankraner Martin Pedersen nektes konto

INNENRIKS

OSLO/ÅSGÅRDSTRAND (VG) Eks-bankraner Martin Pedersen (52) fikk blankt nei da han ville opprette firmakonto i sin lokale bank.

Publisert:

Mannen som har vært kjent som Norges største og mest kjente bankraner, skal nå på nytt overta Munchs kafé og restaurant i Åsgårdstrand i Vestfold.

Dette serveringsstedet eide og drev han fra 1990 til 1998. For å få råd til kjøpet og egenkapitalen solgte han nylig leiligheten sin. Deretter stiftet han et aksjeselskap, og myndighetene krever at et AS skal ha minst 100.000 på konto. Pedersen oppsøkte derfor Gjensidige NORs filial i Åsgårdstrand, som er den eneste banken i byen. 52-åringen ba om å få opprette en firmakonto og overføre 100.000 fra sine private konti til denne.

- Ropte fra bakrommet

- Jeg gikk til kassen for å få opprettet kontoen, men banksjefen ropte fra bakrommet at jeg ikke fikk lov til å opprette konto, sier Pedersen.

Etter det mislykkede bankbesøket ringte han sin advokat Per Kristian Hansen i Horten, som også tok kontakt med banksjefen. Etter samtalen med advokaten modererte banken seg noe i sin avvisning, og den nye tilbakemeldingen var at kontosaken skal vurderes førstkommende mandag.

- Bakgrunnen for at banken gjør en vurdering, relaterer seg til de ran vedkommende har begått tidligere. Det er ikke uvanlig at den typen vurderinger gjøres i enkeltsaker, sier informasjonssjef Morten Skauge i DnB NOR-konsernet.

Saklig grunn

En bank plikter etter finansavtaleloven å ha saklig grunn for å kunne avslå å ta imot innskudd eller utføre betalingsoppdag.

Martin Pedersen skjønner derimot ikke at hans bakgrunn skal gjøre at banken nekter ham å opprette firmakonto i en bank han som privatperson allerede er kunde i.

52-åringen ble i 1982 dømt til 12 års fengsel for 19 ran og ransforsøk av banker og postkontor, men er ikke dømt for ran mot banken i Åsgårdstrand.

Martin Pedersen klarte å komme unna ranene gang på gang, ved hjelp av grundig planlegging, utspekulerte forkledninger og skuespillerprestasjoner. Han ble avslørt da han dro til Sveits for å veksle hundrelapper fra Drammens-ranet.

Forferdelig vanskelig

- Jeg ranet min siste bank i 1980.

- Etter det har jeg tatt juridisk embetseksamen, jobbet hos advokat Olav Hestenes, som førstekonsulent i Rikstrygdeverket og juridisk rådgiver her i Åsgårdstrand. Denne saken viser hvor forferdelig vanskelig det kan være for en med min bakgrunn, sier 52-åringen.

Han har i årene etter dommen skiftet til et annet etternavn.