SPARKES: Flere ansatte i rederiet DFDS står i fare for å miste jobben etter avsøringene om fyll i arbeidstiden «Crown of Scandinavia». Foto: VG

Full sikkerhetsrazzia på danskebåten

(VG Nett) Danskebåten blir mandag underlagt full sertifiseringskontroll før den får gå til Oslo etter avsløringer om mannskapsfyll ombord.

  • Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det betyr at båten blir undersøkt fra kjøl til mast før den får gå fra kai i København til Oslo, som etter planen skal skje mandag ettermiddag. Kontrollen er en full sertifiserings-prosedyre som blant annet omfatter båtens sikkerhetssystemer, opplyser assisterende sjøfartsdirektør Sigurd Gude til VG Nett.

- Båt og mannskap må komme gjennom kontrollen uten anmerkninger, ellers kan den som ytterste konsekvens risikere å bli liggende ved kai. Men det har jeg liten tro på, sier Gude.

- Ukultur

De norske sjøfartsmyndighetene ble mandag morgen orientert av sine danske kolleger om de tiltak som nå blir satt i verk etter avsløringer av fyllefester på båten mellom Oslo-København.

Norske sjøfartsmyndigheter ikke har noe juridisk ansvar på disse båtene, men ønsker slutt på slike forhold som er avdekket.

- Vi tar sterk avstand fra denne ukulturen, sier assisterende sjøfartsdirektør Gude.

Sjøfartsmyndighetene i Danmark forlanger også en redegjørelse fra rederiet DFDS om saken.

Dansk TV2 og Ekstra Bladet viste søndag sjokkerende bilder av stupfulle ansatte på fyllefest ombord mens båten seiler med passasjerer. Flere av festdeltakerne har viktige sikkerhetsoppgaver ombord, også når de ikke er på vakt.

Går som planlagt

Ifølge avisen foregår festene både ombord på «Crown of Scandinavia» og «Pearl of Scandinavia». Sistnevnte som skal gå fra Oslo mandag ettermiddag blir ikke underlagt ekstra kontroller, får VG Nett opplyst.

Ifølge administrerende direktør for DFDS i Norge, Morten Fure, erdagens kontroll et normalt hovedettersyn av de tekniske fascilitetene ombord som har vært planlagt siden februar.

- Men vi er glad for at kontrollen kommer i dag, sier han.
Fure er ukjent med fyllefester ombord på båtene.

- Jeg registrerer at det er filmet medarbeidere i en spesiell sak. Dette er en ukjent materie for meg, sier Fure.

Salgspersonellet i DFDS-Norge ble mandag morgen orientert om situasjonen. Ifølge Gude har selskapet så langt bare fått enkelte reaksjoner fra publikum etter avsløringene.

Gude har ingen kunnskap om at nordmenn har deltatt på fyllefester ombord.

- Det er en håndfull norske medarbeidere på båtene. Om det er nordmenn involvert vet jeg ikke, sier han.

DRIKKER OMBORD: En ny TV-dokumentar avslører at flere av de ansatte ombord på ferjene til DFDS var svært beruset, samtidig som de hadde viktige redningsoppgaver i en krisesituasjon. Foto: Ekstrabladet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder