DOM FALLER: Statsadvokat Marit Formo under rettssaken i januar mot den 31 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Det er første gang kvinners rolle som ektefeller til IS-soldater er til behandling i retten i Norge. Dommen faller mandag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Klart for første dom der kvinne fra Norge er tiltalt for deltakelse i IS

31-åringen var angivelig på vei fra Nordfjordeid til Syria for å gifte seg da hun ble pågrepet i Wien i 2017. Dommen kan få betydning for flere som har reist.

 • helle.hoiness@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Straffesaken gikk i Oslo tingrett i januar. Dommen er klar mandag.

Avgjørelsen kan bli viktig for andre norske kvinner som har reist til IS-kontrollerte områder og oppholdt seg der. Det er anslått at etter 2012 har 12 kvinner fra Norge dratt til Syria og Irak for å slå seg sammen med soldater i ekstremistorganisasjonen.

Et av spørsmålene tingretten skal ta stilling til, er om det er straffbar terrorvirksomhet å inngå ekteskap med en IS-kriger.

31-åringen var ifølge påtalemyndigheten på vei for å gifte seg med en somalisk-norsk fremmedkriger da hun ble pågrepet i Østerrike i 2017. Hun er tiltalt for å ha deltatt i IS og gitt økonomisk støtte til fremmedkrigere.

les også

Jager syriske krigsforbrytere i Norge: Har funnet mer enn 20 «interessante personer»

Aktor krever fem år for den terrorsiktede kvinnen. Kvinnen nekter straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

– Den tiltalte reiste aldri til IS-områder og eventuelle pengebeløp er ganske små. Det man egentlig prøver å ramme er en moralsk støtte, sier forsvarer Steingrim Wolland.

Kvinnen som bodde i Nordfjordeid, er somalisk statsborger. Hun kom til Norge som asylsøker i 2013.

Flere etterforskes

Det er antatt at flere av de norske kvinnene som har reist til IS-områder, i dag sitter i interneringsleirer i blant annet Syria. Norske myndigheter har allerede startet etterforskning av minst tre av dem.

Statsadvokat Marit Formo sier at det å være ektefelle til en soldat i IS og leve der nede er straffbart etter paragraf 136a.

– En som kommer tilbake, og som det kan bevises har vært gift med en fremmedkriger, rammes av deltakerbestemmelsen, pluss eventuelt andre roller, sier hun.

les også

IS forsvarer sin siste enklave med selvmordsbombere

Forsvarer Steingrim Wolland under rettssaken i januar mot kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Et av spørsmålene Oslo tingrett skal ta stilling til, er om det er straffbar terrorvirksomhet å inngå ekteskap med en IS-soldat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Grensen for familieliv

Jussprofessor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen tror et springende punkt i rettspraksisen blir hvor grensen trekkes for lovlige familierelasjoner som må respekteres.

– Det å gi mat til barna kan ikke straffes som deltakelse i en terrororganisasjon, sier Husabø som er ekspert på norsk terrorlovgivning og har gitt ut boken «Terrorisme i norsk strafferett»

Han mener rettsstridsreservasjon, som er et prinsipp i norsk rett, vil hindre dette. Dessuten er respekt for familielivet en menneskerettighet.

les også

IS-krigere rømmer til Irak – der kan de møte norske styrker

Statsadvokat Marit Formo og politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST under rettssaken i Oslo tingrett i januar mot den 31 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Reparere klær

Husabø sier det må gjøres en veldig konkret vurdering av hver sak. Å reparere stridsklær vil for eksempel kunne regnes som ulovlig materiell støtte, siden det har betydning for mannens funksjon i terrororganisasjonen.

– Men det å ha et samliv med ektemannen og utføre matlaging og sånn, det ville jeg ikke ha reist sak på i hvert fall, sier Husabø.

Professoren mener at det er de som har involvert seg ytterligere, som kan gi interessante problemstillinger.

les også

Barn flykter fra den siste IS-enklaven skadet og alene

– Særlig kan du få vanskelige tilfeller der noen har reist for å gifte seg med soldater. Det har vært en tendens til at kvinner fra vesten nærmest ble tildelt en mann. I slike tilfeller kan man argumentere for at de har deltatt i organisasjonen, sier Husabø.

Han opplyser at det pågår saker av denne typen i flere vestlige land, og at det vil bli interessant å se hvordan de ulike domstolene vil balansere terrorbekjempelse med respekt for familielivet, som er en menneskerett etter menneskerettskonvensjons artikkel 8.

Mer om

 1. Fremmedkrigere
 2. PST
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Terror
 5. Syriakrigen
 6. Syria
 7. Oslo tingrett

Flere artikler

 1. Mener IS-brudenes barn må få komme til Norge

 2. Far til norsk IS-brud: Måtte kjøpe ut datteren fra IS

 3. Fembarnsmor dømt for IS-medvirkning

 4. Fembarnsmor dømt for IS-medvirkning

 5. Dette er de gjenværende IS-kvinnene

Fra andre aviser

 1. Klart for første dom der kvinne fra Norge er tiltalt for deltakelse i IS

  Aftenposten
 2. Kvinne dømt for å ha deltatt i IS

  Bergens Tidende
 3. PST: – Ikke grunn til å si at kvinner i IS er underordnet menn

  Aftenposten
 4. Kvinne nektet skyld for deltagelse i IS

  Aftenposten
 5. Terrortiltat kvinne poserte med IS-flagg: - Eg visste ikkje kva det var

  Bergens Tidende
 6. – Det er inga mor som gløymer sine barn og reiser til Syria for å krige

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no