REFENGSLING: Frode Berg i Moskva byrett onsdag morgen. Han fremstilles for refengsling i påvente av at rettssaken mot han kommer opp. Foto: Arthur Bondar

Frode Berg-fengsling: Saken sendes til Riksadvokaten neste uke

Bergs advokater håper dette blir det siste fengslingsmøtet før saken blir oversendt Riksadvokaten slik at rettssaken kan berammes.

Han varetektsfengsles fram til 5. april, kommer det fram av en fersk kjennelse fra byretten i Moskva.

– Det vi har hørt er at saken oversendes til Riksadvokaten rett etter fengslingsmøtet, men dette vet vi ikke sikkert før den faktisk har blitt sendt, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

Til VGs fotograf på fengslingsmøtet sier Bergs russiske advokat Ilja Novikov at de håper saken blir oversendt Riksadvokaten uten problemer.

– Dommen vil antakelig bli at han blir stemplet som spion, sier Novikov.

Frode Berg har sittet fengslet siden 5. desember 2017 etter at han ble pågrepet av FSB utenfor hotell Metropol i Moskva sentrum. Han er siktet for spionasje og risikerer en dom på mellom 6 og 20 års fengsel.

Novikov opplyser at de siste dommene etter spionparagrafen har landet på fengselsstraffer på mellom 10 og 14 år.

Frode Berg nekter straffskyld.

VGs fotograf på fengslingsmøtet sier Berg ser ut til å holde motet oppe og stilte spørsmål om det var noen nordmenn til stede under fengslingen. En fotograf som forsøkte å svare, ble bryskt avbrutt av en sint rettsbetjent.

Tøff jul i fengsel

Bergs advokat sier at julen har vært tøff for Berg.

– Han ba meg fortelle at denne julen har vært den mest ensomme i hans liv, fordi han ikke fikk tilbragt den med familien slik som han pleier, sier Novikov.

– Han håper det er hans siste jul i fengsel, sier Novikov.

Han legger til at Berg fortsetter å være «positiv og sterk».

STERK: I følge VGs fotograf er Frode Berg ved godt mot i retten onsdag morgen. Foto: Arthur Bondar, VG

Usikker på oppstart

Frode Bergs russiske advokat opplyste i romjulen at han trodde rettssaken mot Berg kunne starte en gang i Februar, men her er ingenting avklart enda.

Til VGs fotograf sier Novikov at målet er å avslutte saken så snart som mulig, og at det ikke er i deres interessert å forlenge den.

Advokaten sier de fortsatt håper på en utleveringsavtale, men at det foreløpig ikke er noe informasjon om dette. En slik avtale vil måtte forhandles om på høyeste nivå, og er trolig ikke noe offentligheten vil på kjennskap til før forhandlingene er sluttført, forteller Novikov.

Fikk besøk

Torsdag i forrige uke fikk den spionsiktede nordmannen ta imot biskopen Olav Øygard i det beryktede Lefortovo-fengslet i Moskva.

Han presiserer at han som prest har taushetsplikt om hva samtalen gikk ut på, men at han har blitt enig med Berg om å meddele følgende: At Berg ser frem til rettssaken, å komme fem til dette punktet, som han har ventet på i 13 måneder.

les også

Her er mannen som rekrutterte Frode Berg

Jovial og omgjengelig

Biskopen sier at han kjenner Berg personlig:

– Han er jo en jovial og omgjengelig kar. Så da jeg var på bispevisitas i området, fulgt vi jo hverandre i fire-fem dager. Da blir man kjent.

– Hvordan var stemningen under møtet, er han optimist?

– Her må jeg forholde meg til taushetsplikten. Men han ser faktisk bedre ut enn på de første bildene fra fengslingsmøtene. Han var i uventet godt slag, sier biskop Olav Øygard til VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder