Ny LO-leder nekter å si unnskyld til Yssen

Publisert: Oppdatert: 10.03.07 08:45

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

LOs nye leder, Roar Flåthen, nekter å si unnskyld til Ingunn Yssen.

Av Bjørn Haugan, Marianne Johansen, Pål K. Ertzaas, Eirik Mosveen

Allerede første dag som leder av LO, havner Flåthen i intern strid. Og det er virkelig av sine egne han nå får det; Fellesforbundets Kjell Bjørndalen.

I går trakk Gerd-Liv Valla seg som LO-leder etter at granskingsutvalget la frem knallhard kritikk. Utvalget konkluderer blant annet med at tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen er utsatt for mobbing og trakassering.

- Når kritikken i rapporten er så entydig, synes jeg LOs ledelse bør vurdere å komme med en unnskyldning til Yssen, sier Bjørndalen.

Han er Flåthens fremste våpendrager. Flåthen var hovedkasserer i Bjørdalens Fellesforbund før han gikk inn i LO-ledelsen.

Oppfordret

Han oppfordret i går kveld Flåthen å be om unnskyldning, men den fungerende LO-lederen nektet.

- LO-sekretariatet har bestemt seg for ikke å behandle rapporten og at vi skal legge denne saken bak oss. Derfor vil jeg ikke bidra til at den åpnes igjen.

- Men det går vel an å si unnskyld?

- Vi har gått nøye gjennom dette. Gerd-Liv Valla har valgt å tre tilbake, og sekretariatet har valgt å legge rapporten bak seg. Det vil jeg forholde meg til, sier Roar Flåthen.

Etter hva VG forstår er Flåthen redd for at en slik unnskyldning vil kunne provosere støttespillere til Valla, kanskje først og fremst Fagforbundets leder Jan Davidsen, som har tatt det meget hardt at Valla er blitt tvunget til å gå av.

Flåthen er presset også i en annen sak:

Det ble bråk i LO-sekretariatet i går. Flere ville offentliggjøre Yssen-rapporten. Men fikk nei. Bare et sammendrag ble sendt ut.

Nå tas det til orde for å omgjøre vedtaket.

- Skape ro

- Det som er viktig nå, er at det skapes ro rundt LO. Hvis manglende offentliggjøring av rapporten bidrar til ytterligere uro, bør vi vurdere om vi må gjøre dette på en annen måte enn nå, sier leder Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Hun antyder at det må være mulig å sladde vekk de få stedene hvor det kan være behov for anonymisering.

På pressekonferansen som Flåthen holdt i går, fikk han en rekke spørsmål om hva rapporten inneholdt om hans og resten av LO-ledelsens ansvar.

Rister på hodet

I sammendraget som ble offentliggjort i går, sto det ingenting direkte om det.

Flere i LO rister på hodet over denne manglende åpenheten, fordi pressen ikke vil gi seg før de får innsyn i om Flåthen, som nå skal lede LO, får kritikk i rapporten.

LOs informasjonssjef Jenny Anny Hammerø gjorde det klart overfor LO-sekretariatet at hun anbefalte å offentliggjøre rapporten.

Leder Morten Øye i LO Stat argumenterte kraftig for det.

- Jeg mener pressens gransking bare vil fortsette, til alt er på bordet, sier han.

Støtte

Han fikk blant annet støtte av Fellesforbundsleder Kjell Bjørndalen og Lilleheie, men de ble møtt med et par motargumenter som ble veid tyngre:

De ansatte mener det er formuleringer i rapporten som gjør at anonyme bevitnelser kan kjennes igjen.

Dessuten ble det argumentert med at jurister først måtte gjøre en vurdering.

- Da det ble argumentert med personvernet måtte jeg bøye meg, sier Bjørndalen.

Sammendraget

- I sammendraget av rapporten som er offentliggjort, står det at «det er også utvalgets syn at flere ansatte i LO har brutt varslingsplikten». Skjønner du at vi vil vite om det kan dreie seg om noen i ledelsen?

- Jeg skjønner at dere vil vite hva det dreier seg om, sier Bjørndalen.

Han sier det er en sak Flåthen må håndtere.

Les sammendraget av rapporten her.

Flåthen lukker døren.

- Det kan godt være at sladding er mulig, men jeg vil ikke ta initiativ til å endre det LO-sekretariatet nettopp er blitt enige om, sier han.

Denne artikkelen handler om