RADAR: I dag er Globus II en tydelig del av landskapet på den lille øya helt nordøst i Norge, på grensen til Russland. Her fotografert i 2017. Foto: Eskil Wie Furunes

Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes

Russiske myndigheter mener Globus II-radaren i Vardø vil bli en del av USAs missilforsvar og lover gjengjeldelse om moderniseringen blir fullført.

NTB

Maria Zakharova, talsperson i det russiske utenriksdepartementet, kom med advarselen under en presseorientering onsdag, melder det statlige russiske mediet RT.com.

les også

E-tjenesten: Slik svarte Putin på NATOs storøvelse i Norge

– Det er all grunn til å tro at radaren vil overvåke Russlands territorium og bli en del av USAs globale missilforsvarsnettverk, sa Zakharova.

Hun varsler at Russland ikke kommer til å la «militære forberedelser» like ved landets grenser forbli ubesvart og at landet vil sette i verk tiltak for å gjengjelde dette – uten å gå i detalj om hva dette dreier seg om.

OMSTRIDT: Den omstridte amerikanske Globus II-radaren i Vardø fotografert i år 2000. Foto: Odd Erik Sandbakken / NTB scanpix

les også

E-sjefen: Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

Ifølge NRK har amerikanske familier har bosatt seg i Vardø i forbindelse med opprustning av etterretningen mot Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder