LAKSFORS: Varmen stoppet ikke denne gjengen, som fisket i over 35 varmegrader. Foto: Inger Laksfors

Norges varmerekord kan være tangert

Varmerekorden i Norge på 35,6 grader kan være tangert i Nordland. Dermed står rekorden fra 1970 i fare.

Laksfors målte før klokken 17:00 35,6 grader – men temperaturen er ikke verifisert ennå. Det er en foreløpig tangering av norgesrekorden. Stasjonen må dobbeltsjekkes av Metereologisk institutt.

Varmerekorden på 35,6 grader ble målt i Nesbyen i Buskerud 20. juni i 1970.

– Det ser ut som vi har veldig høye temperaturer i dag, sier statsmeteorolog Martin Granerød.

Nordland har stukket av med de høyeste temperaturene. Men det ser ikke ut til å bli noen ny varmerekord lørdag .Før klokken 18 sank temperaturen i Laksfors til 34,1 grader.

REKORD: Laksfors satte tidligere i dag ny rekord for Nordland. Nå kan flere kommuner i Nordland slå den gamle varmerekorden i Norge. Foto: Inger Laksfors

Søndag er det fortsatt muligheter for nye varmerekorder i Nordland.

Koser du deg i varmen i nord? Ta kontakt med VG her!

Den foreløpige høyeste verifiserte temperaturen ble målt i Mosjøen før klokken 17 med hele 35 grader. Det er bare 0,6 grader bak den nåværende norgesrekorden.

Nordland har dermed også slått den gamle fylkesrekorden på 33,8 grader.

Mosjøen var også lenge med i kampen om å slå den norske varmerekorden. Foto: Jørn Ove Jacobsen

Rett bak ligger Saltdal med 34,6 grader og Godsøy med 33,6 grader. Det gjør Nordland til en av de varmeste stedene i Europa i dag.

Også Bodø har fått ny varmerekord 30,7 grader i dag. Flere fylker har temperaturer over 30 grader.

– Det er ikke hver sommer man får så høye temperaturer i den delen av landet, ifølge Granerød.

Fikk du med deg? Ny varmerekord i Bergen

les også

Nye varmerekorder i hele Europa: Torsdag ble den varmeste dagen i Paris på over 70 år

Årsaken til varmen i Nordland er hetebølgen som tidligere traff Nord-Europa og satte varmerekorder i Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike. Den varme luften i tillegg til solstrålingen skaper nå høye temperaturer i Norge.

Varmere enn Spania

Til sammenligning er det mellom 25 og 30 grader de fleste stedene i Spania. I Italia og på Kreta er det hovedsakelig mellom 29 og 31 grader.

SALTDAL: Rune Simonsen og Monika Sletten kjenner godt at målestasjonen like bak campingvogna var helt i Norgestoppen i dag. - Det er er så varmt at det nesten ikke er mulig å gjøre noe som helst annet enn å sitte i ro, sier de to. - Men jeg skal en tur i elva å se om laksen biter likevel, sier Simonsen. Foto: Helge Simonsen, Saltenposten

Men de høye temperaturene vil ikke vare lenge.

Har du lest? Ekstremvarmen i Europa: – Skremmende å se hvor fort det går (VG +)

– På Sørlander kommer det regn, torden og lavere temperaturer allerede i morgen ettermiddag. På Østlandet tar det litt lengre tid, først tirsdag vil det komme regn, sier Granerød.

På Vestlandet blir det lavere temperaturer fra tirsdag, i tillegg til skyer og regn. Trøndelag og Nordland vil få også få lavere temperaturer fra tirsdag, men fortsatt oppleve fine sommerdager utover neste uke. I Finnmark vil sommervarmen holde seg unna. Temperaturen vil ikke stige over ti til 15 grader i neste uke.

STÅR FOR FALL: Nesbyen er den norske byen hvor det har blitt målt høyest temperatur med 35,6 20. juni 1970. Foto: Brian Cliff Olguin, VG

Tore Haraldset, som er ordfører i Nes kommune, hvor det sittende rekordstedet Nesbyen ligger, er ikke fornøyd med situasjonen.

– Vi håper i første omgang den blir tangert. Vi har hatt den i 49 år nå og planla å feire det neste år. Det er synd hvis vi blir slått i innspurten, sier han til VG.

Nå er det riktignok kommunevalg til høsten, men hvis han skulle bli gjenvalgt vil han gjøre stas på rekorden. Haraldset håper dermed at det blir med tangering.

BEHOLDER REKORD: Inntil videre kan ordfører Tore Haraldset puste lettet ut. Varmerekorden får stå minst én dag til. Foto: Privat

– Jeg synes det er veldig synd hvis rekorden blir slått. Men tangeres rekorden kan vi ha noen å feire med.

Ekstra surt er et tap av rekorden da han mener Nesbyen kunne slått egen rekord tidligere. Men grunnet at målestasjonen står på et jorde gikk det ikke.

– Vi har jo hatt det varmere, men så startet en å vanne jordet, og det var grunnen til at det ikke ble enda varmere enn varmerekorden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder