Italia vil be om at mulla Krekar utleveres

OSLO TINGRETT (VG) mulla Krekar ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Det italienske justisdepartementet vil be om at Krekar utleveres, ifølge NRK.

Det italienske justisdepartementet skriver i en e-post til NRK at de kommer til å be om at mulla Krekar utleveres «i løpet av de kommende dagene».

Det var mandag ettermiddag at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble dømt til 12 års fengsel i en italiensk tingrett mistenkt for terrorplanlegging. Kort tid etterpå ble han pågrepet av PST i Oslo, på bakgrunn av en internasjonal etterlysning mot ham.

«Justisminister Alfonso Bonafede kommer i løpet av de kommende dagene til å signere utleveringsbegjæringene. Straks all dokumentasjonen som skal vedlegges, er oversatt, blir alt sendt. Det skjer uansett innen fristen som er satt av den europeiske utleveringskonvensjonen, som er innen 40 dager etter arrestasjonen», skriver det italienske justisdepartementet i e-posten ifølge NRK.

Det var et stort medieoppbud og fullt kaos da mulla Krekar ankom rettssalen onsdag. Dommeren måtte flere ganger banke i bordet og be om ro før rettsmøtet kunne starte.

Krekar sa til den fremmøtte pressen at han mener saken mot ham er falsk.

– Italia sier at jeg har en organisasjon. Jeg har ingen organisasjon. Jeg mener de er falske, sa mulla Krekar.

Italienerne mener Krekar er leder av terrornettverket kalt Rawti Shax.

– Jeg har ingen kontakt med Italia. Dette er en politisk sak.

Selv mener Krekar at Rawti Shax ikke har noe med terrorforbund å gjøre, men at Rawti Shax handler om å studere manifestet som er filosofisk tenkning om mennesker og livet.

MØTTE PRESSEN: Mulla Krekar ble mandag pågrepet av PST bare timer etter at dommen på 12 års fengsel falt i en italiensk domstol. Onsdag møter han i Oslo tingrett for fengslingsmøte. Foto: Kyrre Lien, VG

Krekar kom også med en rekke anklager rettet mot norske myndigheter, politi og rettsvesen. Og hevdet blant annet at det ligger et politisk og økonomisk motiv bak.

– Dette er en falsk sak. Noen politikere i Norge, eller andre, har kanskje betalt penger til dommerne eller andre. Det er derfor dommeren sa at det ble 12 år istedenfor ti år, og det har han kanskje fått 12 millioner dollar for. Kanskje, sa Krekar.

– Det handler bare om politikk. Det er fordi disse politikerne har lyst å holde på makten, så de har nesen i været.

Varetektsfengslet i fire uker

Påtaleansvarlig Line Nyvoll Nygaard ba om fire ukers varetektsfengsling på grunn av unndragelsesfare, noe retten senere vedtok.

Forsvareren mener unndragelsesfaren ikke er reell.

– Vi kommer til å gå inn for betingelsesløs løslatelse, eventuelt gå med på meldeplikt, sa Meling til VG før fengslingsmøtet.

– PST prøver å sende meg ut av landet. Jeg er i veien, sa Krekar til pressen.

Referatforbudet fra fengslingsmøtet ble opphevet, blant annet fordi mulla Krekar selv ønsket det.

Nygaard sa i retten at de mener mistanken mot Krekar er styrket etter den italienske dommen. Det er hans advokat uenig i.

– Det er overhodet ikke sånn at mistanken er styrket etter en dom der tiltalte ikke har fått gi sin erklæring. Det er grunn til å stille spørsmål ved hele prosessen. PST har hatt Krekar som en av sine hovedobjekter siden 2002, sa Meling.

Han gikk videre ut mot Frp.

– At PST vil la seg bruke i Frps valgkamp, sa han.

Snakket om Khashoggi

Krekar har ikke selv vært til stede under rettssaken i Italia til tross for at han har fått tillatelse til dette av norske myndigheter. I retten sa han at det var flere grunner til at han ikke ønsket å dra til Italia.

Mulla Krekar sa blant annet at han var redd for at han ikke skulle kunne komme tilbake til Italia. Han refererte også til drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Jeg kunne blitt kidnappet. Det hele hadde lignet på Khashoggi-scenarioet, sa Krekar.

les også

Kallmyr om Krekar-pågripelsen: – Skal behandle saken på lik linje med alle andre saker

Kritiserer justisministeren

Justisdepartementet har ikke fått noen utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

Krekars norske advokat Brynjar Meling har uttalt at Krekar trolig vil anke dommen, som altså ikke er rettskraftig. Dommen er heller ikke ferdigskrevet, og retten har 90 dager på å ferdigstille dommen.

– Dette er juks og fanteri. Mulla Krekar har ikke hatt mulighet til å legge frem et bevis, fått forklart seg, eller fått snakket med advokaten sin. Italia fremstår som en bananrepublikk, og enhver oppegående person – med mindre man er justisminister for Fremskrittspartiet – som har litt kjennskap til rettsstaten vil avsløre dette som et politisk makkverk, sa han til VG mandag.

Her blir Krekar pågrepet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder