FENGSLINGSMØTE: Mulla Krekar i Oslo tingrett onsdag. Foto: Odin Jæger, VG

Mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker

Det opplyser hans advokat Brynjar Meling til VG.

Det var mandag ettermiddag at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble dømt til 12 års fengsel i en italiensk tingrett mistenkt for terrorplanlegging. Kort tid etterpå ble han pågrepet av PST i Oslo, på bakgrunn av en internasjonal etterlysning mot ham.

PST ba om at Krekar varetektsfengsles i fire uker på grunn av unndragelsesfare.

– Vi tar tingrettens kjennelse til etterretning og vil ikke gi noen kommentarer utover dette, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

Krekars forsvarer Brynjar Meling har sagt at han mener unndragelsesfaren ikke er reell.

– Jeg synes det er leit at vi har en norsk domstol som mener at det er et italiensk ansvar å etterforske og domfelle noe som de mener har skjedd i Kongsvinger fengsel. Hvis han skal ha gjort noe straffbart i den anledning ville det vært et norsk ansvar å etterforske, tiltale og eventuelt domfelle mulla Krekar, sier advokaten til VG etter at kjennelsen kom onsdag kveld.

– Når PST har valgt å overlevere dette til Italia, så er det grunn til å stille spørsmål ved hvorfor man gjør det, sier han videre.

Da VG snakker med Meling onsdag kveld er han på vei til sentralarresten i Oslo for å snakke om kjennelsen med sin klient.

– Krekar vil signere en anke over kjennelsen nå under fengselsbesøket. På grunn av sommer og ferietid vil jeg be om litt ekstra tid før jeg sender anken og støtteskrivet til retten.

Vil be om utlevering

Det italienske justisdepartementet skrev onsdag i en e-post til NRK at de kommer til å be om at mulla Krekar utleveres «i løpet av de kommende dagene».

I kjennelsen legger retten vekt på at det at Krekar er kjent med dommen på 12 år øker unndragelsesfaren.

«Det er naturlig at forespeiling av en så lang fengselsstraff vil øke hans motivasjon for å unndra seg straffeforfølgningen i Italia. Det
samme gjør hans uttalelser om at han er redd for sin sikkerhet i Italia og frykter et «Khashoggi-lignede scenario» om han utleveres til Italia», heter det i kjennelsen.

les også

Historien om Krekar: En familiefar dømt for terrorplanlegging

Pluss content

Krekar har ikke selv vært til stede under rettssaken i Italia til tross for at han har fått tillatelse til dette av norske myndigheter. Da han møtte i Oslo tingrett onsdag sa han at det var flere grunner til at han ikke ønsket å dra fra Italia.

Mulla Krekar sa blant annet at han var redd for at han ikke skulle kunne komme tilbake til Italia. Han refererte også til drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Jeg kunne blitt kidnappet. Det hele hadde lignet på Khashoggi-scenarioet, sa Krekar.

les også

Erna Solberg: Krekar pågrepet med henblikk på utlevering

Italienerne mener Krekar er leder av terrornettverket kalt Rawti Shax.

Krekar mener imidlertid at han mener saken mot ham er falsk.

– Italia sier at jeg har en organisasjon. Jeg har ingen organisasjon. Jeg mener de er falske, sa mulla Krekar.

Selv mener Krekar at Rawti Shax ikke har noe med et terrorforbund å gjøre, men at Rawti Shax handler om å studere manifestet som er filosofisk tenkning om mennesker og livet.

Krekar har tidligere vært varetektsfengslet flere ganger i forbindelse med en tidligere arrestordre i samme sak. Han ble løslatt i slutten av november 2016, da Italia trakk sin utleveringsbegjæring.

Her blir Krekar pågrepet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder