MANGE ER VELDIG SYKE: Alle som har dødd på sykehjem i Kristiansand har hatt alvorlige underliggende sykdommer i følge kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand. Foto: GØRAN BOHLIN

Over halvparten av coronadødsfallene har skjedd på institusjoner

Flertallet av dem som har dødd av coronasmitte i Norge, har ikke fått behandling på sykehus, men har dødd på institusjoner som sykehjem. De fleste er veldig gamle og syke.

 • Jenny-Linn Lohne
 • NTB

Artikkelen er over 169 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

På Metodisthjemmet i Bergen har de mistet tre beboere til coronaviruset. Onsdag var 20 av 46 beboere coronasmittet.

– Nå bruker vi smittevernutstyr hele tiden fordi beboerne hos oss er satt i karantene. Dette er hovedprioritet hos oss, sier leder for sykehjemmet Karianne Fedøy Magnussen til VG.

Hun beskriver en krevende situasjon og sier at de ansatte jobber som helter. Den siste uken har de måtte ansatte 35 nye ettersom halvparten av de ansatte har vært i karantene.

– Dette ligger i pandemiens natur, at omfanget kan bli veldig stort, sier hun.

MANGE SMITTET: På Metodisthjemmet i Bergen er nesten halvparten av beboerne coronasmittet. Foto: Tor Høvik

82 av de 143 coronasmittede i Norge som er meldt døde onsdag formiddag, var beboere på institusjoner som sykehjem, viser VGs tall.

De aller fleste har dødd på institusjonen der de bodde, men det kan ikke utelukkes at noen av dem har vært inne til sykehusbehandling.

Folkehelseinstituttet (FHI) har registrert 127 coronarelaterte dødsfall i sin statistikk, som vanligvis ligger noen dager bak. Gjennomsnittsalderen blant de døde er på 84 år, opplyser FHI.

SE OGSÅ: Selv om Covid-19 og influensa har mange like egenskaper, kan Covid-19 spre seg mye raskere. Her forklarer vi hvorfor.

les også

Ved dette sykehjemmet døde 3 av 23 beboere i helgen

– Alle dem som har dødd på våre sykehjem, er multisyke gamle, som har hatt flere sykdommer i tillegg til coronasmitten. Alt fra demens til hjertesykdom og diabetes, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand til NTB.

Totalt er syv coronasmittede døde på kommunens 15 sykehjem. Ingen av dem er blitt overført til sykehus for ytterligere behandling før de døde.

– Det har vært uaktuelt. Vi har mye dokumentasjon som viser at det også til vanlig kan være veldig farlig og dødelig bare det å overføre personer som er så dårlige til sykehus. Etikken her er forholdsvis uproblematisk. Dette er beboere som har det best i nære omgivelser med ansatte som de kjenner. Vi kan gi god terminalpleie på sykehjemmet, sier Haarr.

SE OGSÅ: Frykter du at du tar deg med deg smitten hjem? Slik sikrer du deg mot coronasmitte i hjemmet. Se tipsene.

– Noen dør veldig stille

Han understreker at det ikke er noe i veien for at de kan overføre beboere til sykehusbehandling, men at det i de syv tilfellene i kommunen ikke har vært aktuelt.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand, sier at enkelte av de coronasmittede beboerne som har dødd i kommunen, har hatt lungebetennelse, men ikke alle.

– Noen dør veldig stille. De dør nok av corona, men du kan like godt si at de dør av grunnsykdommer. Det er ikke unaturlig at beboere på sykehjem dør av for eksempel influensa og lungebetennelse, sier han.

Den siste tiden har det vært en oppgang i andelen coronasmittede som dør på institusjoner, sammenlignet med sykehus. Fram til lørdag 4. april kom rundt halvparten av rapportene om døde coronasmittede fra institusjoner, mens resten kom fra sykehus. Blant de 72 nye dødsfallene som ble meldt i løpet av påskehøytiden, stammet imidlertid syv av ti fra institusjoner.

les også

Vil sende sykehjemsbeboere på sykehus

Syv beboere er døde etter coronasmitte på Vallerhjemmet bo- og behandlingssenter i Bærum kommune, noe som gjør sykehjemmet til et av de hardest rammede i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Svært alvorlig

Enkelte sykehjem er spesielt hardt rammet. Blant annet Vallerhjemmet i Bærum, hvor det alene er sju dødsfall, ifølge Budstikka.

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen. Dette er et utbrudd som krever ekstraordinære tiltak, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune til avisen.

Han presiserer at det ikke er sikkert at alle de syv dødsfallene ved Vallerhjemmet er en direkte følge av coronaviruset, men mener det er nærliggende å tenke at det har vært utløsende for flere av dem.

les også

Kommuneoverlege om fem dødsfall på samme sykehjem: – En katastrofe

SE OGSÅ: Håndvask er et av de beste forebyggende tiltakene mot virusspredning. Men skal det være effektivt så må du vaske hendene i 20 sekunder.

– Mest utsatt

– Vi må være forberedt på at antallet døde kommer til å øke og at sykehjemspasienter er de mest utsatte, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Han innrømmer at det er vanskelig å beskytte pasientene mot smitte, og viser til at de bor tett og at det kreves mange ansatte for å pleie institusjonspasientene, som i utgangspunktet er veldig syke – og dermed har høy risiko for å bli alvorlig syke av corona.

– Jeg opplever at sykehjemmene er flinke til å holde reglene for å unngå unødvendig besøk og isolere dem som blir smittet, sier Høie.

Rettelse: VG skrev først at over halvparten av dødsfallene har skjedd på sykehjem, men har nå endret til dødsfallene har skjedd institusjoner. Årsaken er at dødsfallene også har skjedd på for eksempel bo- og behandlingsentre. Dette ble endret onsdag 15.04.2020 klokken 13.15.

Les også

 1. Her feilet Sverige: Smitten sprer seg på eldrehjemmene

  STOCKHOLM (VG) I Sverige slås det alarm om smitten og dødsfallene på eldrehjemmene.
 2. Smittet på chartertur

  VG kan i dag avsløre at minst 53 personer ble corona-smittet etter oppholdet på Solgården ferie- og helsesenter i Spania. Tre har mistet livet, og flere er innlagt på sykehus.
 3. Færre har dødd av coronaviruset enn fryktet

  I et par uker har de sett en tydelig trend: Antall Covid-19 pasienter på sykehus har stabilisert seg og dødeligheten i…
 4. Tegnell: – Kritikken baserer seg på feil tall

  Statsepidemiolog Anders Tegnell tar ikke selvkritikk for Sveriges coronastrategi, og mener høye dødstall skyldes smitte…

Mer om

 1. Sykehjem
 2. Coronaviruset
 3. Bergen
 4. Rettet

Flere artikler

 1. På dette sykehjemmet har det skjedd tolv coronadødsfall

 2. Syv døde ved sykehjem i Bærum: En pasient uten symptomer kan være opphavet til smitten

 3. På dette sykehjemmet har 15 beboere dødd av coronaviruset

 4. På dette sykehjemmet har det vært 11 coronadødsfall

 5. Seks nye corona-dødsfall i Norge

Fra andre aviser

 1. Over halvparten av koronadødsfallene har skjedd på sykehjem

  Aftenposten
 2. Åtte døde og 13 eldre smittet ved sykehjem i Bærum. Ekstraordinære tiltak er iverksatt.

  Aftenposten
 3. Kommune endrer munnbind-praksis etter tragedien på sykehjemmet

  Aftenposten
 4. 18 pasi­enter takket nei til sykehjems­plass

  Fædrelandsvennen
 5. Sykepleierne krever det, og nå har en norsk by snudd. Men Bent Høie snur ikke om munnbind.

  Aftenposten
 6. Kriserammede Vallerhjemmet: Smittet beboer lå i egen urin. Brukt, medisinsk utstyr og forurenset avfall lå fremme på rommet.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no