Nå blir det kaldere i hele landet

Temperaturen synker over hele landet. I helgen kan det bli ned mot 15 kalde i grensetraktene i Troms og Finnmark. Været gir gult farevarsel når det gjelder kjøreforhold flere steder.

Meteorologisk institutt har satt farevarselet til gult på veier i fjellet i Sør-Norge fredag morgen.

Våt veibane og temperaturer som synker til under null, vil lokalt gi vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge i dag, melder Meteorologisk institutt på Yr farevarsel.

Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene er den sterke oppfordringen. Veimeldinger for der du skal kjøre finnes du på 175.no.

Gult farevarsel gjelder for øvrig også langs store deler av kysten, der det i øyeblikket blåser kuling mange steder:

Ikke dra ut i småbåt, er anbefalingen.

Kulden kommer

I Sør-Norge, fra nord på østlandet i Hedemark og Oppland og på Hardangervidda vil snøen kle fjellene i hvitt denne helgen. Nedbøren er ventet å komme som snø fra 600 til 800 meters høyde. 

– Det kan absolutt komme en del, kanskje opp til 15 centimeter, sier meteorologen.

Det betyr skiføre: Årets første skiløyper er preparert - her kan du bruke ski helgen.

Temperaturen synker nå over hele landet.

Det blir definitivt kaldest i nord, der StormGeo venter at grensetraktene i Troms og Finnmark får 10–12 minusgrader søndag. Kanskje ned mot 15 minus, ifølge meteorologen. Også i Nordland er det ventet minusgrader, bare ikke fult så mange som nordenfor.

Et lavtrykk utenfor Nordland gir et skyet værbildet, dog opphold, i deler av Nordland i helgen. Det er ventet snøbyger på kysten både lørdag og søndag. Så vil nedbøren avta mot slutten av helgen.

Flere lavtrykk i helgen

Flere lavtrykk preger helgeværet både i sør og nord, opplyser meteorologen.

– Det blir et varierende helgevær i store deler av Norge. Mens det blir perioder med snøbyger, kanskje sludd langs kysten i nord, ser det ut til at det blir oppholdsvær på kysten av Finnmark og i resten av Nord-Norge.

Også Sør-Norge kan vente seg bygevær i helgen. Mye av nedbøren ser ut til å falle natt til lørdag.

– Et lavtrykk i Nordsjøen på vei mot Sverige vil passere over Sør-Norge i raskt tempo. Det vil passere med nedbør i enkelte områder i Sør-Norge i dag og neste natt, sier Villanger.

Det er dette lavtrykket som vi gi regn på vestlandet og snø i fjellet.

– Nedbøren på vestlandet er ikke mye å snakke om, med det hurtigpasserende lavtrykket på vei til Sverige kan gi forbigående kraftig nedbør på sør- og østlandet, sier Villanger.

FARLIGE KJØREFORHOLD: På grunn av våt veibane og temperaturer som synker under null grader, er det sendt ut farevarsel for lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge på fredag. Foto: Meteorologisk institutt

Best i sør og øst

– Sør- og østlandet ser ut til å få det beste helgeværet, sier Cecilie Villanger. Her blir det stort sett opphold utover i helgen. Områdene ser stort sett ut til å ligge litt i le for lavtrykk, sier meteorologen. 

Selv om det er nesten oppsiktsvekkende mildt i Oslo fredag, vil temperaturen i hovedstaden og på østlandet halveres i løpet av helgen, fra dagens rundt ti varmegrader, til rundt fem.

– Temperaturene synker i Oslo-området i likhet med i landet for øvrig. I Oslo blir det en fin dag fredag, med litt passerende bygevær natt til lørdag. Utover lørdag venter vi sol, også søndagen ser ut til å preges av en god del sol, sier Villanger i StormGeo.

Siste saker om været finner du her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder