Svein Ludvigsen om overgrepsanklagene: – De lyver

NORD-TROMS TINGRETT (VG) Overgrepstiltalte Svein Ludvigsen (72) innrømmer i retten at han har hatt sex med en 47 år yngre mann som kom til Norge som asylsøker. – Det var frivillig, sier han i retten.

Påtalemyndighetens syn er at Ludvigsen skaffet seg den seksuelle omgangen gjennom å misbruke sin stilling eller ved å utnytte de fornærmedes sårbare situasjon.

Dette nekter Ludvigsen for å ha gjort, og mener seg dermed uskyldig.

Han nekter samtidig for å ha hatt seksuell omgang med to av de fornærmede. Han innrømmer derimot at han hadde frivillig seksuell kontakt med en 25-åring tre ganger, i perioden oktober 2014 til november 2017, etter at han var gått av som fylkesmann.

Torsdag formiddag klokken 10.40 inntok Ludvigsen vitneboksen. Forklaringen han skulle gi, stod i stor kontrast til tre de fornærmede sine forklaringer.

– Ærede rett. Jeg har sagt fra dag én at jeg ikke er skyldig i anklagene om misbruk av stilling, trusler eller tvang og vold, som er påstått, innleder den tidligere Høyre-statsråden etter å ha inntatt vitneboksen torsdag formiddag.

– Jeg skal redegjøre for noen konkrete seksuelle forhold, som jeg føler det er viktig for meg å få sagt, fortsetter han.

Løy i avhør

72-åringen sier i retten at han har løyet i avhør med politiet.

– Jeg innrømmer at enkelte ting jeg sa under forhøret ikke var riktig, sier Ludvigsen.

Han forklarer at han følte seg «malt inn i et hjørne».

– Jeg kom meg ikke ut. Jeg innser at jeg ble min egen verste fiende. Derfor, ærede rett, skal jeg så konkret som over hodet mulig, uten å pynte på det eller smykke det, så skal jeg si sannheten der jeg benektet det for et og et halvt år siden, sier Ludvigsen.

les også

Ny fornærmet vitner mot Ludvigsen: – Han skulle hjelpe meg med opphold

Videre sier han at han erkjenner å ved tre tilfeller ha hatt seksuell omgang med en av de fornærmede i saken – en 47 år yngre mann som kom til Norge som asylsøker.

– Men alle tre gangene har vært frivillig og uten tvang eller trusler på noen som helst slags måte, i så henseende, sier Ludvigsen.

Ludvigsen beskriver den seksuelle kontakten som «gjensidig onani».

– Jeg stoppet det ikke, han stoppet det ikke. Jeg ønsket det og jeg opplevde at han ønsket det, sier han i retten.

Senere omtaler han en av hendelse på følgende måte:

– Det utviklet seg til den mest ytterliggående seksuelle handlingen mellom oss. Det var oralsex.

Den fornærmede mannen hevder at Ludvigsen gjentatte ganger skal ha forgrepet seg på ham. Han har beskrevet overgrep med elementer av vold og tvang og hevder han ga uttrykk for at han ikke ønsket den seksuelle omgangen. Ludvigsen er ikke tiltalt for voldtekt.

– Ikke på hytta

72-åringen hevder at den seksuelle omgangen fant sted i Oslo. Påtalemyndigheten mener Ludvigsen og fornærmede også skal ha hatt seksuell omgang hjemme hos Ludvigsen, på hytta hans og på Fylkeshuset i Tromsø.

– Det foregikk ikke seksuelle handlinger på hytta. Ikke hjemme hos meg heller, sier han.

Ludvigsen sier at han forsøkte å være en venn for den unge mannen. Han skaffet ham flere jobber og bekrefter han betalte 10.000 kroner til en kjøreskole da fornærmede tok førerkort.

– De lyver

Om anklagene fra en av de to fornærmede, en nå 34 år gammel mann, er Ludvigsen tydelig.

– Han lyver, sier han i retten.

– Hvorfor tenker du at han lyver? spør dommeren.

– Det blir bare mine tanker, så det vil jeg ikke spekulere i, hva som er motivet. I forhør har jeg spekulert men i ettertid vet jeg ikke hva jeg skal svare. Det blir bare synsing.

Også den tredje fornærmede, en lettere psykisk utviklingshemmet mann, lyver, ifølge Ludvigsen.

– Jeg kan ikke utelukke at jeg har truffet ham i Oslo. Men jeg har ikke vært på hotell med ham, jeg har ikke hatt sex med ham, sier han.

Ludvigsen forklarer videre at han i sitt liv har hatt seksuell interesse for både kvinner og menn.

– Jeg er 73 år om få dager. Jeg tilhører en generasjon, hvor sånt er sterkt skambelagt. Vi snakker ikke om sånt. Jeg hadde knapt hørt om det før jeg var voksen.

les også

Ludvigsens faste oppskrift

– Ikke en tradisjonell fylkesmann

Ludvigsen beskriver seg selv som en «utradisjonell fylkesmann» som var opptatt av å engasjere seg i enkeltsaker og som ville gjøre en forskjell.

– Til slutt dommer – det kan godt hende dette bare blir oppfattet som selvskryt. Men det jeg sier nå forteller noe om mitt verdigrunnlag og det jeg har gjort mot medmennesker, sa en gråtkvalt Ludvigsen mot slutten av sin frie forklaring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder