LÅ I LYNGEN: En av kassene som lå henslengt i skogen ca. en kilometer fra Femundtunet i Engerdal. Foto: Trond Kenneth Brenden

Fant forsvarsmateriell med svensk skrift på tur: - Skremmende funn

Trond Kenneth Brenden sperret øynene opp på morgenturen søndag. Henslengt i skogen rundt en kilometer fra Femundtunet i Engerdal lå kasser som tilsynelatende inneholder sprengstoff fra det svenske forsvaret.

– Denne typen materiell skal ikke ligge henslengt ute i terrenget på denne måten, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til VG.

Det var Trond Kenneth Brenden som oppdaget forsvarsmateriellet med svensk påskrift i marka. Da han ikke fikk sove, gikk Brenden seg en tur ut fra Femundtunet tidlig søndag morgen.

SVENSK BRUKSANVISNING: Kassene bar preg av å ha ligget ute en stund. I fjor høst var det en stor forsvarsøvelse i området - med deltagelse av blant andre det svenske Forsvaret. Foto: Trond Kenneth Brenden

Minnet om mine

Brenden synes det er uforsvarlig av Forsvaret - enten det er det norske eller svenske - å slenge fra seg kasser med dette innholdet i turterreng og natur.

– Jeg gjorde dette funnet praktisk talt midt i et hytteområde. Det så ut som en mine og en sprengstoffkasse. Jeg varslet politiet om funnet ganske raskt, sier Brenden til VG.

les også

F16-pilot skjøt seg ut før flystyrt - havnet i høyspentledning

Politiet i Innlandet varslet deretter Forsvaret, som har igangsatt undersøkelser, ifølge pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Åpnes trolig mandag

– Vi har hatt bildene inne til vurdering av ekspertise. Det fremstår som en sprengstoffkasse, men det er vanskelig å fastslå om dette inneholder sprengstoff eller ikke. Vi vil håndtere dette, trolig i løpet av mandag, sier Stordal til VG.

PRESSETALSMANN: Major Brynjar Stordal sier finneren av forsvarsmateriellet har handlet helt korrekt. Foto: Forsvaret

Han berømmer finneren av forsvarsmateriellet for å ha opptrådt helt korrekt ved å varsle politiet etter funnet.

Operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt bekrefter at funnet vil bli håndtert videre av Forsvaret.

– Trolig er det materiell etter den store, internasjonale forsvarsøvelsen i området i fjor. Det kan være snakk om en øvingsmine, som i så fall er ganske ufarlig, sier Hoft.

les også

Kald krig, hete følelser og spiondrama

Pluss content

Trond Kenneth Brenden, mener funnet vitner om svake rutiner for håndtering av forsvarsmateriell.

– Ikke bra

– Det er litt skremmende å finne dette i naturen og langs veien. Alle kan gjøre en feil, men akkurat sprengstoff er viktig å holde gode rutiner slik at dette ikke skjer. Dette er ikke bra, sier Brenden til VG.

I fjor høst var det aktuelle området i Engerdal preget av den store, internasjonale NATO-øvelsen Trident Juncture.

les også

USA kutter fly-prosjekt på Rygge for å finansiere Mexico-muren

Øvelsen var NATO-alliansens storøvelse, en såkalt høyprofil-øvelse, og ble avholdt i Norge i oktober og november 2018.

Rundt 50.000 soldater fra over 30 land, inkludert ikke-medlemmene i NATO, Sverige og Finland, øvde på å forsvare Norge.

Hoveddelen av øvelsen foregikk i fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder