FLOMMER OVER: Elven har gått over sine bredder og ned på veien flere steder ved Indre Skarstein ved Olden sentrum. Foto: Privat

Flom fører til evakueringer i Stryn – frykter folk kan bli innesperret

Flere elver gikk søndag kveld over sine bredder i Olden i Stryn kommune. 25 personer er evakuert.

Politiet skriver i en pressemelding klokken 03.48 at 25 personer er registrert evakuert.

– Situasjonen er på retur, men i samråd med politiet overnatter de på hoteller for å være helt sikre, sier ordøfrer i Stryn Sven Flo til VG rundt klokken 00.30.

Det vil bli tatt en ny vurdering mandag klokken 07, men rundt halv ett natt til mandag var været i ferd med å stabilisere seg i området.

Området som er berørt er sperret av. Sperringen utføres av politiet, Statens vegvesen og med bistand fra Sivilforsvaret når de ankommer stedet. Det er ikke meldt om at noen personer er skadet. Det er heller ikke meldt om at noen personer er savnet eller isolert, skriver politiet i en pressemelding klokken 01.22.

– Det er mye vann og hvis dette øker kan folk bli innesperret, sier operasjonsleder Per Algrøy.

Han forteller at de forløpende vurderer hvor mange som skal evakueres, og kan det fort kan bli snakk om titalls personer.

Til NRK forteller Algrøy at det er 40 hus i området.

I løpet av natten er fylkesvei 722, 723 og 724 åpnet for trafikk, mens fylkesvei 60 er åpen med manuell dirigering.

Er du på stedet? Kontakt VGs journalister her

Evakuerer campingplasser

Klokken 22.50 opplyste Algrøy at de har besluttet at Nesset fjordcamping skal evakueres.

– Det er kjørt ut en buss der, men jeg har ikke oversikt over hvor mange personer det er snakk om.

– Det er cirka 20 stykker her. Halvparten av dem kommer fra Nesset camping, sier Per Muri, innehaver av kafeen som brukes som oppmøtested, til VG.

Daglig leder ved Nesset camping, Kenneth Sølvberg, forteller til VG at det var cirka ti gjester til stede da det ble besluttet evakuering.

– Det er vel for sikkerhets skyld, og det er ikke fare for campingen. Det går et betongrekkverk langs veien, så vannet har fulgt veien, sier han.

Send oss dine uværsbilder her!

Også Alda Camping og hytter evakueres, ifølge daglig leder Dagfinn Muri. Han forteller at hele campingplassen han driver, som ligger rett ved fylkesvei 60, er kommet under vann. Da uværet kom var det én gjest med campingvogn til stede.

– Han forsøkte å evakuere seg fra området, men kom seg ikke ut fordi veien var stengt, sier Muri til VG og legger til at alt står bra til med gjesten.

– Det har vært et forferdelig uvær i hele natt og i hele går. Nå er det fullt av både blålys og brannbiler over hele bygda her, det er mange elver som er tette på en gang, sier han.

Frode Briksdal bor nord for Olden sentrum, på sørsiden av Oldenbukten. Han ble bedt om å evakuere i 23-tiden søndag kveld.

– Jeg har sett på bilene med blålys i hele kveld. Og nå ba brannvesenet meg om å komme meg av gårde. Alle naboene har dratt. Jeg er nok den siste, forteller Briksdal til VG.

Briksdal er på vei inn til Olden i Stryn, når VG snakker med han. Der er de evakuerte bedt om å møte på en kafeene i sentrum.

– Elva har gått over styr og det er noen løp som har tettet seg. Det er mye vann som renner nedover her, og det har det jo gjort i noen dager nå, sier Briksdal.

les også

Vind, flom og veltede trær skaper trøbbel i Sør-Norge

Røde Kors kalt ut med båt

Operasjonsleder Algrøy forteller at det er flere hus som ligger slik til at de kan bli påvirket av vannmassene.

– Det er flere elver langs veien, slik at folk kan bli innesperret. Røde Kors er derfor kalt ut med båt, sier han.

Algrøy forteller at flere har bedt om hjelp ettersom vannet renner rundt husene, men det skal foreløpig ikke ha kommet vann inn i noen boliger.

Stryn kommune satte krisestab rett før klokken 22 søndag kveld.

– Vi er nå i ferd med å samle kriseteamet på rådhuset. Vi er anmodet om å bistå i evakuering av våre folk i Olden, og stille hjelp til disposisjon for dem, sier Rune Hovde, rådmann i Stryn kommune til VG.

Politiet registrerer nå de evakuerte, og kartlegger om noen kan flytte hjem, eller hvor mange som trenger å overnatte på hotell.

– Vi har dialog med politiet, som sier de har kontroll på situasjonen. De evakuerte er samlet på en lokal kafé. Ingen av de evakuerte, eller personell som har jobbet med evakueringen, er skadet, sier ordfører i Stryn, Sven Flo.

Flo er på vei inn til de evakuerte i Olden, da VG snakket med han rundt klokken 23.30 søndag. Flo sier at været nå er på retur.

– Dette er i et område med mange små elver som har vokst raskt. Været er på retur, det regner ikke, men elvene i fjellsidene er en utfordring, sier Flo.

Det bor i overkant av 300 personer i Olden.

Høststormen som har rast i helgen har ført til både flom- og jordskredfare på oransje nivå i området.

Les også: Vindkast rev campingvogn over ende mens de lå og sov

Vannføringene stiger fortsatt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kom i 21-tiden søndag kveld med en statusoppdatering fra flom- og jordskredvarslingen.

Da fortalte vakthavende flomvarsler, Anne Fleig, at flomtoppen på Vestlandet ikke er nådd ennå.

– Vannføringene i større vassdrag er fortsatt stigende og det er flomvannføringer på oransje nivå flere steder. Vi venter at vannføringen i de fleste vassdragene på Sør-Vestlandet vil kulminere i løpet av natten. Nord på Vestlandet, hvor det er ventet mest regn i dag, kan vannføringen holde seg på flomnivå også gjennom natten.

Det verste regnværet er imidlertid trolig over, ifølge Meteorologisk institutt. Men det betyr ikke at vannet forsvinner med det første på Vestlandet.

– I morgen kommer det nye byger inn på Vestlandet, så de vil fortsatt få en del nedbør, sa vakthavende statsmeteorolog Bente Wahl til VG søndag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder