Slakter Solbergs milliardkutt i formuesskatt

Mener Høyre har gitt løfter til sine «viktige givere»

KRITISK: Jonas Gahr Støre går til angrep på Høyres skattepolitikk. Her på vei hjem etter opptreeden i NRK Dagsrevyen i går kveld. Foto: Helge Mikalsen , VG

Jonas i strupen på Erna: Mener hun tar fra de fattige og gir til de rike

Jonas Gahr Støre mener at milliardkuttene i formuesskatten for tredje året på rad kan skyldes at Høyre har lovet disse lettelsene til sine «viktige givere».

 • Eirik Mosveen
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Jonas Gahr Støre mener at milliardkuttene i formuesskatten for tredje året på rad kan skyldes at Høyre har lovet disse lettelsene til sine «viktige givere».

– Høyres lettelser i formuesskatten er lite treffsikkert for å øke investeringene i næringslivet, men svært effektivt for å øke forskjellene mellom fattig og rik i Norge, sier Støre i dette intervjuet med VG.

– Både regjeringspartner Frp og støttepartiene Venstre og KrF har i sine partiprogrammer at formuesskatten skal reduseres eller fjernes. Men bare Høyre kjører dette opp som sin desidert viktigste sak. Hva tror du er grunnen til at akkurat formuesskatten er så viktig for Høyre?

Har du fått med denne? Prøv VGs eiendomsskatt-kalkulator!

– Høyre har gitt løfter til viktige givere. Som har ment at dette er førsteprioritet. Det har disse giverne sagt meget tydelig, og de har presentert det som en hovedsak. Det gjelder delvis også NHO. Jeg mener at de er ute av synk med hva du hører fra næringslivet rundt om i landet. Ja, jeg møter bedrifter som nevner formuesskatten, men det kommer langt ned på listen av ønsker til oss politikere. Jeg vil gjenta det jeg har sagt til Erna Solberg før: Bergens Næringsråd har laget en liste til politikerne over tiltak. Formuesskatten kom på sjuendeplass, sier Støre.

Økonomiske bindinger

Denne uken avslørte VG at regjeringen i statsbudsjettet for 2016 – som legges frem tre uker etter kommunevalget – inneholder milliardkutt iformuesskatten til de aller rikeste for tredje året på rad.

– Den bindingen du hevder finnes mellom Høyre og partiets givere, er den et problem i denne saken etter din mening?

– Jeg vil ikke spekulere i bindinger. Det rekker å se på realitetene: De har kuttet formuesskattesatsen fra 1,1 prosent til 0,85 prosent, og ifølge VGs opplysninger skal den nå ned til 0,80 prosent. Det er snakk om nesten seks milliarder kroner. Men paradokset er at de som er opptatt av dette, er jo ikke fornøyde. Deres mål er avskaffelse av hele skatten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Partileder debatt TV2. Jonas Gahr Støre og Erna Solberg etter debatten. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen , VG

– Opplever du at Høyre har forlovet seg til sine givere, som mange er betydelig aktører i norsk næringsliv?

– Igjen, jeg vil ikke vurdere graden av forlovelse. Realiteten sier nok, dette er lite målrettet for bedriftene og sterkt medvirkende til å øke forskjellene. Og økte forskjeller er dårlig for å lykkes med omstilling. Det er en prioritering Ap ikke kan støtte. For 2015 foreslo regjeringen at halvparten av skattekuttene skulle tilfalle landets fem prosent rikeste. Dette er kjent Høyre–politikk. Det er å bruke de store pengene på de som har aller mest fra før. Dette er en skattelette som helt kirurgisk treffer de som er aller rikest, og som i noen tilfeller ikke betaler annen personskatt. Fjernes formuesskatten helt, blir disse nullskatteytere. Så de har satt kursen mot at noen av de aller rikeste i dette landet skal betale null i skatt.

Omfordeling

– Så du mener at Erna tar fra de fattige og gir til de rike?

– Ja. Erna har foreslått å ta fra de som har lite for å gi til de som har mye. Det er essensen i regjeringens skattepolitikk siden de fikk makten i 2013. Den er veldig treffsikker for å øke forskjellene, og lite treffsikker for å øke investeringene. Hvem skal betale for de rikes lettelser? I forrige runde var det kutt barnetillegget til uføre, kutt i sykepenger for lavtlønnede, kutt i bilstøtte til funksjonshemmede og kutt i den kulturelle spaserstokken for de eldre. Det syntes det norske folk var ekstremt usosialt, sier Støre.

Til nå har regjeringen kuttet skattene med rundt 13 milliarder kroner. Men både statsministeren og finansminister Siv Jensen har lovet at det kommer langt mer.

Les også: Rødgrønn jubel i årets skolevalg

Jonas Gahr Støre er selv en formuende mann, og dermed en som dermed må betale formuesskatt i hundretusenkronersklassen hvert år.

– Enhver regjering justerer i skatte– og avgiftsopplegget hvert år. Det denne regjeringen gjør, er at den tar ut én skatt av helheten, og begynner å kutte i den på en måte som koster mange milliarder. De har nå til sammen foreslått seks milliarder kroner i kutt i formuesskatten. Og basert på lekkasjene fra VG, nye 1,3 milliarder. Det er ikke en justering, det er et målrettet kutt og disse pengene kunne vært brukt langt mer målrettet for folk og bedrifter.

Opposisjonsrollen

– Så er spørsmålet: Hva er effekten av dette? Jeg mener at det er vår oppgave som opposisjon både å gå kritisk etter begrunnelsen, effekten og alternativbruken, altså hva kunne pengene i stedet vært brukt til.

Erna Solbergs viktigste argument for å kutte i formuesskatten, er at det vil utløse nye og nødvendige investeringer i norsk næringsliv.

Dette fnyser Støre av.

– Erna Solberg og Siv Jensen har stor tro på at de ser noe andre ikke ser. Se hva Scheel–utvalget skriver: «Samlet sett antas det at formuesskatten i begrenset grad virker inn på det samlede investeringsomfanget i Norge». Så har vi rapporten fra det økonomiske analysefirmaet Menon, som viser at kutt i formuesskatt har en begrenset investeringseffekt, om lag en åttedel av et tilsvarende kutt i selskapsskatten. Til nå har regjeringen altså ikke rørt selskapsskatten.

Full splid i vinter: Erna ga beskjed – krever flere kutt i formuesskatten

Særlig vekt legger Støre på at heller ikke embetsverket i Finansdepartementet på faglig grunnlag går god for statsministerens påstand om at kutt vil føre til økte investeringer.

– Finansdepartementet skriver i skatteproposisjonen at «Det er ikke grunnlag for å budsjettere med dynamiske effekter i 2015 av forslagene til skatteendringer». I nasjonalbudsjettet skriver regjeringen at «Siden kapitalmarkedene i Norge i det store og hele fungerer godt, vil formuesskatten antagelig først og fremst påvirke sparingen».

VG samlet i fjor Norges 25 fremste samfunnsøkonomer, og de var nærmest samstemte i at de ikke hadde tro på dette skattekuttet.

– Det som er alvorlig i et større perspektiv, er at de er treffsikre på ulikhet. Og økonomer både ute og hjemme er samstemte i at noe av det aller viktigste nå er å forhindre at ulikheter vokser i samfunnet, fordi det svekker omstillingsevnen, svekker muligheten til omstilling i en økonomi som trenger akkurat det. Det er OECD, IMF og Verdens økonomiske forum som er tydelige på det.

Bakgrunn: Fortsatt flertall mot eiendomsskatt i Oslo

Støre mener at Erna Solberg driver ren alenegang i skattepolitikken.

– Hvis statsministeren er overbevist om at statsministeren vet best, og bedre enn all tilgjengelig ekspertise, så står det jo respekt av at hun vil stå der helt til siste stund og hevde det. Men i et opplyst kunnskapssamfunn som vi har, så er det jo normalt at du legger vekt på all den kunnskapen vi har investert i, enten det er fra departementene, fra universitetene eller blant fagøkonomer generelt. Det fremstår underlig.

Kommuneøkonomi

– Det kan høres ut som om du mener at statsministeren lider av en politisk vrangforestilling?

– Det er i hvert fall en historisk feilvurdering. Siden denne regjeringen tok over, har 2013 har nesten 50 nye kommuner innført eiendomsskatt. Det er blant annet fordi regjeringen har nedprioritert kommuneøkonomien, for å rydde plass til skattekuttene. Da er vi nede på konsekvensene av lettelsene i blant annet formuesskatten. Det går nemlig an å trekke den linjen, sier Støre.

HØYRE: Trond Helleland under budsjettforhandlingene i november 2014. Foto: Trond Solberg , VG

Heller ikke for vanlige husholdninger mener Støre at Erna Solbergs regjering utgjør noen forskjell.

– Folk med alminnelige inntekter har neppe merket noe som helst til skattelettelsene. For en familie hvor hver av foreldrene har en vanlig inntekt, med to barn i barnehage, vil deres totale skattekutt med denne regjeringen være oppspist av økt barnehagepris i oktober, sier Støre.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kommenterer Støres påstander om løfter til viktige givere slik:

– Jonas avslører her at Ap mener LO skal betales tilbake i politiske forpliktelser for sin støtte. En slik tankegang er helt uvirkelig for Høyre.

Les også

 1. VGs dom: Statsministeren best i partilederdebatten

  Mandag får vi vite utfallet av kommunevalget. Men i kveldens partilederdebatt på TV 2 var det én stjerne ifølge VGs…
 2. Erna samlet Høyre-troppene til pizza-trøst: – Valget er ikke over

  BERGEN (VG) Etter å ha blitt ydmyket av Arbeiderpartiet i skolevalget og et utall dårlige målinger holdt Erna Solberg…
 3. Arbeiderpartiet klart størst - Miljøpartiet de grønne dobler oppslutningen: Rødgrønn jubel i årets skolevalg

  Arbeiderpartiet ble klart størst – men Miljøpartiet de grønne har enda større grunn til å juble.
 4. Terningene er kastet: Her er dommen etter VGs duell-maraton

  Venstre-leder Trine Skei Grande kledde av Miljøpartiet De Grønne. Hun fortjener derfor toppkarakter.
 5. Duellmaraton på VGTV: – Jeg er veldig var for svada

  Mandag møtes mange av lederne i Norges største partier til en duellmaraton på VGTV. Programleder Mads A.
 6. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

  Dette må Oslos boligeiere ut med hvis «skatte-Raymond» får det som han vil.
 7. Ny VG-måling: Høyre styrker seg i Oslo

  Høyre ser ut til å ha hentet inn hele Arbeiderpartiets forsprang i Oslo.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Høyre (H)
 3. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

 2. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

 3. Jonas dobbeltkommuniserer om skatt

 4. Enige om bedriftsbeskatning – uenige om formuesskatt

 5. Erna og Sivs formuesskatte-kutt går til pensjonister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder