Ny VG-måling: Høyre styrker seg i Oslo

Høyre ser ut til å ha hentet inn hele Arbeiderpartiets
forsprang i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens Arbeiderpartiet hadde et klar overtak på Høyre i hovedstaden i slutten av

forrige uke, har Høyre nå utlignet forspranget dag for dag, og ligger nå et lite hestehode foran på dagens partibarometer fra Infact.

Til tross for en betydelig feilmargin når det nasjonale barometeret brytes ned på Oslo-tall, mener fagsjef Knut Weberg at det er en tydelig trend:

– Fra en klar Ap-ledelse ved inngangen til valgkampen er de to partiene nå helt jevnbyrdige, og kampen om makten i Oslo er fortsatt helt åpen, sier Weberg.

Følg valgkampen i VGs direktestudio

Den borgerlige blokken har nå et klart prosentvis forsprang, men fortsatt ligger det an til at Miljøpartiet de grønne kan havne på vippen, og dermed avgjøre om det blir et rødt eller blått byråd i Oslo.

Dagens måling gir Høyre en oppslutning i Oslo på 35 prosent, mens Ap får 32,9.

For de andre partiene er Oslo-tallene slik:

Frp: 8,3

SV: 6,3

Venstre: 5,4

MDG: 4,6

Rødt: 3,8

KrF: 2,5

Sp: 0,4

Små utslag

Ellers viser den nasjonale målingen små utslag. Høyre faller 0,4 prosentpoeng sammenlignet med mandagens måling, og får en oppslutning på 22,2 prosent, mens Arbeiderpartiet går fram 0,8 prosentpoeng til 32,1

KOMMENTAR: Oslos skattevalg

Frps oppslutning er tilsynelatende svært stabil.

- Lokalt ser vi langt større bevegelse i velgermassen, men det fanges foreløpig ikke opp i de nasjonale målingene, påpeker Weberg.

Diskutér saken i sosiale medier under #vgvalg

Store kjønnsforskjeller

Bakgrunnstallene viser at det fortsatt er store forskjeller mellom kjønnene – og mellom de ulike aldersgruppene:

Størst kjønnsforskjeller er det blant Frps velgere. Mens partiet har en oppslutning på 18,9 prosent blant menn er det kun 8,9 prosent av kvinnene i målingen som svarer at de vil stemme Frp ved høstens valg. Arbeiderpartiet har en klart overvekt av kvinnelige velgere, mens Høyre på denne målingen har tilnærmet lik oppslutning blant kvinner og menn.

Ser vi på alder er Arbeiderpartiet nå det klart største partiet blant de yngste velgerne, mens Høyre og Ap er jevnstore i aldersgruppen 30-44 år. Frp har relativt lik oppslutning i de ulike aldersgruppene, men gjør det best blant dem over 65 år.

For SV er bildet motsatt. Her er oppslutningen høyest blant velgerne under 30 år, mens oppslutningen blant de eldste velgerne er på kun 2 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder