«BANNET» KIRKEN: Professor Per Fugelli bryr seg ikke om kirkens egne regler om ikke å drive politisk virksomhet i kirken. Foto: Frode Hansen
«BANNET» KIRKEN: Professor Per Fugelli bryr seg ikke om kirkens egne regler om ikke å drive politisk virksomhet i kirken. Foto: Frode Hansen

Angrep Frp i kirketale

INNENRIKS

(VG Nett) Siv Jensen raser etter at professor Per Fugelli gikk til frontalangrep på Frp under en gudstjeneste i Vålerenga kirke. Talen ble kringkastet direkte via «Radiogudstjenesten» på NRK P1.

Publisert: Oppdatert: 01.05.06 18:05

Per Fugelli, professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, var invitert til Vålerenga kirke i dag for å avslutte gudstjenesten med en 1. mai tale.

Professoren brukte hele sin ti minutter lange taletid til å advare mot Fremskrittspartiet. Talen ble kringkastet direkte via «Radiogudstjenesten» på NRK P1, «Norges største kirkerom», ifølge NRKs nettsider.

- Jeg hadde nært sagt herregud, hva er det som ulmer i den norske folkesjelen når én av tre gir dette partiet sin stemme, sa Fugelli, som karakteriserer Frp som et «jeg-parti» og den største trusselen mot velferdsstaten og solidaritetstanken.

- Hva er det som ulmer i den norske folkesjelen når de andre partiene feigt lar Frp få sette den onde dagsordenen, fortsatte Fugelli.

Les hele Fugellis angrep på Frp her!

Mot kirkens regeler

I kirkens eget regelverk, som er vedtatt av Kirkemøtet, står det at kirken ikke må brukes til politisk møte eller virksomhet.

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ønsker ikke å kommentere saken fordi han ikke har hørt hele talen.

- På generelt grunnlag kan jeg si at terskelen er litt høyere for innspill av mer samfunnsmessige vurderinger på 1. mai, sier direktør John Egil Rø i Oslo Oslo bispedømme til VG Nett.

Han påpeker samtidig at sogneprest i Vålerenga menighet, Einar Gelius, var ansvarlig for at regelverket ble fulgt under 1. mai gudstjenesten. Den kontroversielle presten kan nå bli kalt inn på teppet til biskopen, der han må forklare seg om Frp-angrepet i kirken.

- Overtramp

Parlamentarisk leder i Frp, Siv Jensen, karakteriserer talen som et overtramp. Hun mener kirken etter dette bør vurdere om de skal la være å invitere eksterne talere på gudstjenester.

- Kirken er en arena som samler folk for sin tro, på tvers av partipolitisk- og sosial tilhørighet. Kirken bør være en arena fri for denne type politiske ytringer. Det er spesielt at Fugelli ikke selv ser hvilket overtramp han begår, sier Jensen.
Etter gudstjenesten har hun blitt oppringt av mange som har reagert kraftig på Frp-angrepet i kirken.

- Flere har truet med å melde seg ut av statskirken, forteller Jensen.

Den påtroppende Frp-lederen mener ansvaret for talen først og fremst hviler på sogneprest Einar Gelius, som inviterte Fugelli til å tale.

- Det er bra at kirken forsøker å åpne opp dørene mot resten av samfunnet, men det bør være noen rammer rundt, som de som blir invitert må være seg bevisst. I dette tilfellet hviler det et stort ansvar på Gelius, sier Jensen.

Får hets på SMS

Professor Per Fugelli angrer ikke Frp-angrepet i kirken.

- Jeg er stolt over det jeg gjorde, og ville gjort det på nytt. Det er viktig å navngi fienden, jeg vil ikke bare snakke om verdier i det tomme, abstrakte rom. Jeg ønsker å klargjøre min holdning om at velferdsstaten først og fremst er truet av Frp. Partiet står for mangel på solidaritet og humanisme, særlig overfor innvandrere og asylsøkere, sier Fugelli til VG Nett.

Etter talen har det rent inn med hatske SMS-meldinger fra Frp-tilhengere, med innhold som «Kom deg ut av landet» og «Vi er lei av at du smisker med muslimvennene dine».

- Jeg føler meg på ingen måte truet av dem. Alle som tror på velferdsstaten og toleranse og vil slåss for de verdiene må nå samle seg mot Frp. Det gjelder også kirken, sier professoren.

VG Nett har ikke lykkes med å komme i kontakt med sogneprest Einar Gelius, men til NRK sier han at han mener Fugelli gikk over grensen.

- Jeg sensurerer ikke de jeg inviterer. Men jeg syntes Fugelli gikk langt i dag. Det er ikke nødvendig å gå til angrep mot ett bestemt politisk parti, sier Gelius til NRK Her og Nå.

- Kirken har et politisk budskap, men vi skal ikke opptre partipolitisk. Det var den grensen Fugelli overskred i dag, sier Gelius.

Her kan du lese mer om