Her er sametings­presidentens to krav for Fosen-dialog

Sametingspresidenten mener det er umulig å ha dialog om løsning på Fosen-saken, hvis man ikke er enig om hva som er problemet. Hun mener saken har skapt en dyp tillitskrise mellom samer og staten.

Publisert:

Onsdag holdt hun en appell til aksjonistene som protesterer mot at det er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag bryter samiske rettigheter.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) var klar på den pågående striden om vindturbinene på Fosen var starten på «en dyp tillitskrise» mellom samene og staten.

Torsdag skal hun til krisemøte hos olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Aasland avlyste onsdag en reise til England for å være i Oslo og håndtere den betente konflikten.

Bli oppdatert – derfor demonstrerer de:

Beklage og anerkjenne

Hun har to krav som hun mener må på plass før de kan ha en ordentlig dialog om løsning på Fosen.

  • Statsminister Jonas Gahr Støre må gi en uforbeholden beklagelse til reindriftssamene på Fosen.
  • Regjeringen må anerkjenne at det foregår et pågående menneskerettighetsbrudd mot reindriftssamene på Fosen.

Muotka mener det er umulig å ha dialog om løsning, hvis man ikke er enig om hva som er problemet.

– Det er ikke mulig å diskutere veien videre når vi ikke samkjørte i hva problemstillingen er og det mangler det helt grunnleggende; nettopp at man beklager feil, sa hun til VG etterpå.

1 / 8
Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) holdt onsdag en appell til aksjonistene som demonstrerer utenfor flere departement i Oslo sentrum.

Krever beklagelse

Hun sier til VG at hun ikke kan forstå hvorfor det er så vanskelig for statsministeren å si unnskyld.

– Vi lærer barn i barnehagen at du må si unnskyld når du har gjort noe som er feil og den unnskyldningen må være oppriktig. Det mangler jo i den her saken, og det synes jeg er et minimum av anstendighet når så mye feil har skjedd over så lang tid, la hun til.

Muotka mener også at det saken legger et uforholdsmessig stort press på reindriftssamene på Fosen i en sak hvor staten, ifølge sametingspresidenten, er unnvikende.

– Så synes jeg det er en uforholdsmessighet at de som opplever et menneskerettighetsbrudd blir bedt om å løse opp i menneskerettighetsbruddet selv med å akseptere det. Det oppleves grovt urettferdig og er totalt uakseptabelt.

Sametingspresidenten er overrasket over at statsminister Jonas Gahr Støre ennå ikke har kommet med en unnskyldning.

– Vi er ikke enige om utgangspunktet, om problemet. Vi er ikke enige om prosessen, og det er derfor det er vanskelig å ha god tro og tillit og en tillitsfull dialog og det har jeg også tatt opp direkte med statsministeren tidligere i uken da jeg snakket med ham, sier Mutoka til VG.

Se video – her bæres Greta Thunberg bort:

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier ikke unnskyld til samene, men sier det er beklagelig at deres rettigheter som urfolk har blitt krenket.

På spørsmål fra NTB om hvorfor er det så vanskelig for regjeringen å si unnskyld for brudd på menneskerettighetsbruddene, svarer Støre slik:

– La meg si at det er beklagelig at vi er kommet dit at vi har et urfolk som opplever at deres rettigheter er krenket. Det har Høyesterett slått fast, og det tar vi på største alvor, sier Støre til NTB.

– Smale premisser

VG har omtalt et internt Ap-møte hvor Støre advarte sine Ap-ordførere mot å være for bastante i Fosen-saken – og kritiserte Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsens utspill om å rive møllene.

Sametingspresidenten liker dårlig at Støre advarer mot deres foretrukne løsning på bakrommet.

– Dette viser egentlig at når man inviterer til dialog om løsninger, så skal dialogen skje på veldig smale premisser. Det er vanskeliggjør arbeidet, og det synes jeg er bekymringsfullt. Det gir heller ingen tillit til prosessen i denne saken.

Bli oppdatert – derfor gjør ikke staten noe:

Lager støttemarkering

Fosen-demonstrantene møtte pressen utenfor Olje- og energidepartementet onsdag ettermiddag. 

– I dag har vi ikke bare stengt Olje- og energidepartementet., og alle som deler lokaler med dem. Vi har stengt Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartmenetet. Så planen om å stenge staten går overraskende bra, sier Ella Marie Hætta Isaksen til pressen. 

Demonstrantene mobiliserer nå til en støttemarkering på Eidsvoll plass fredag klokken 10.30. Isaksen oppfordret dem som støttet aksjonen, men ikke vil begå sivil ulydighet til å møte opp. 

– Vi fortsetter blokaden og fortsetter å stenge staten i morgen, sier Isaksen.

Demonstrantene som tidligere har okkupert Olje- og energidepartementet får i dag utlevert tingene sine som ligger igjen i bygningen, opplyste Isaksen.

I et intervju med VG rett etterpå takket hun aktivist Greta Thunberg for hennes støtte til aksjonen. 

– Vi er glad hun fremdeles er her, og at hun er villig til å være her så lenge. Det har ført til at hele verdens blikk rettes mot Norges regjering. De er nødt til å svare for seg, sier Isaksen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no