Statsråd etter krisemøte om Follobanen: − Det har kommet info som bekymrer meg

– Jeg mener det er behov for en ekstern gjennomgang eller gransking, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Publisert:

Statsråden møtte pressen tirsdag ettermiddag etter oppvaskmøtet om hva som er gått feil på Follobanen – en uke etter at den ble åpnet med brask og bram i desember.

– Vi har hatt et godt møte med åpen og ærlig kommunikasjon, og vi har fått svar på en rekke spørsmål, forklarte Nygård.

Med på møtet i Samferdselsdepartementet var ledelsen i Bane NOR, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn.

– Det har kommet info som bekymrer meg. Det har vært usikkerhet rundt valgt løsning når det gjelder returstrøm og jording, fortsetter Nygård.

– Det bekymrer meg og derfor mener jeg det er riktig å gjennomføre en ekstern gransking, sier han til VG.

GÅR IKKE PÅ SKINNER: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård møter pressen etter et krisemøte med ledelsen i Bane NOR, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn om Follobanen.

Prestisjeprosjektet til 37 milliarder kroner ble åpnet 12. desember, men måtte stenge allerede 8 dager senere.

Årsaken til at Follobanen stengte, er ifølge Bane NOR en feil knyttet til overbelastning av returstrømanlegget og jording.

Follobanen har hatt en omfattende runde med testkjøring, men disse ble ikke gjennomført med like stor trafikkbelastning som ved vanlig drift.

Returstrøm er strøm som produseres og blir til overs, som så går inn på strømsystemet og brukes om igjen. Akkurat slik som skjer når en elbil regenerer strøm.

– Vi har flere underdimensjonerte skjøter som delvis er utbedret og i ferd med å bli ferdig utbedret, og vi har en situasjon hvor anlegget som gir returstrøm er feildimensjonert og må reprosjekteres og bygges opp på nytt, sier konsernsjef i Bane NOR, Gorm Frimannslund til VG.

KORTVARIG GLEDE: Follobanen er en ny 22 kilometer lang dobbeltsporet ekspresslinje mellom Oslo og Ski. Kronprins Haakon, kong Harald, konsernsjef Bane NOR, Gorm Frimannslund og statsminister Jonas Gahr Støre deltar på åpningen av Follobanen.

– Kan åpne før 1. februar

– Hvorfor er dette underdimensjonert, når man har brukt så mye penger og tid?

– Her er det mange spørsmål som melder seg. Vi vil gjøre en undersøkelse av dette. Det må være en uavhengig gransking, og det er vi enige i. Akkurat hvordan dette kunne skje og hvordan vi kan unngå at det skjer i fremtiden.

Bane NOR har ennå ikke funnet den utløsende årsaken til problemene, og gjennomgår nå hele systemet og anlegget.

Samferdselsministeren sier videre at Bane NOR har forsikret ham om at det ikke har utgjort fare for passasjerene og at de har gitt en plan for gjenåpning i løpet av januar.

– Jeg forventer at Bane NOR leverer på denne. Vi har bedt om løpende rapportering på hvordan det løper hen, men også hvordan tilbudet til passasjerene blir i denne perioden, sier Nygård.

– Det er stor sannsynlighet for at vi nå kan åpne før 1. februar sier Gorm Frimannslund, konsernsjef Bane NOR til VG i etterkant av møtet.

– Det er nytt, at dere kan bli ferdige så fort?

– Vi sa at Follobanen skulle være stengt ut januar, og det var med forbehold å løse disse utfordringene. Når vi begynte å analysere hva som hadde skjedd, var vi i 23. desember og i romjulen, så vi trengte noe tid, men vi mener vi skal greie å få til dette innen tidsfristen, forklarer Frimannslund.

– Må løses

Det var to dager før nyttårsaften at Jon-Ivar Nygård kalte de tre jernbaneaktørene inn på det departementale teppet for å redegjøre for hvorfor det tar så lang tid å gjenopprette trafikken.

– Vi kan ikke ha et infrastruktur til 37 milliarder kroner som ikke kan tas i bruk, så det må løses, sa samferdselsminister Nygård til Politisk kvarter på NRK mandag 2. januar.

Kort tid før hastemøtet hos samferdselsministeren sa Nygårds sjef, statsminister Jonas Gahr Støre, at det må ryddes opp i saken.

– Det har vært arbeidet med dette prosjektet gjennom tre-fire regjeringer. Det viktige nå er å få strømmen til å fungere slik den skal, slik at togene kan begynne å gå, sa Gahr Støre til VG.

Kritisk

Venstres André N. Skjelstad er kritisk til at Nygård åpnet Follobanen til tross for indikasjoner om forsinkelser.

– Man må kunne forvente at statsråden som øverste ansvarlig for jernbanen i Norge søker informasjon om prosjektet før åpning, når han til og med får beskjed på forhånd om at noe kunne være galt, sa Skjelstad til VG tirsdag.

Til dette svarer Nygård:

– Dette er veldig faglige og tekniske ting. Du er avhengig av en kunnskap om at noe ikke er på stell for så stille den type spørsmål. Jeg kan ikke se at jeg hadde grunnlag for å stille spørsmål om returstrøm og jording i det anlegget, så lenge vi har fått rapporter om at det ikke er noe kritisk i forhold til dette og åpningen. Hadde vi fått den type informasjon, ville vi selvfølgelig stilt flere spørsmål.

– Føler du deg ført bak lyset?

– Jeg vil ikke bruke den type begreper men jeg registrerer at det har fremkommet ny info som jeg ikke har fått tidligere og mener derfor det er nødvendig med en ekstern gransking, sier Nygård til VG.

– Er dette et prosjekt som har gått på skinner?

Det har i hvert fall ikke gått på skinner de første ukene, avslutter Nygård.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no