VITNER: Adrian Pracon (21) ble skutt i skulderen av Anders Behring Breivik, men overlevde ved å spille død. I dag vitner han i Oslo tingrett. Foto:

Adrian (21) ønsker å konfrontere Breivik på tomannshånd

(VG Nett) Siden 22. juli har Adrian Pracon (21) lurt på hvorfor Breivik sparte ham på Utøya. Han tror Breivik pynter på sannheten når han hevder at han oppfattet AUF-eren som høyreorientert.

Artikkelen er over syv år gammel

I dag står Pracon i vitneboksen i Oslo tingrett som en av de siste av de overlevende fra Utøya som forklarer seg.

Han opplevde å se døden i hvitøyet da Breivik siktet på ham på sydspissen av øya, og føler fremdeles ikke han har fått noe godt svar på hvorfor Breivik valgte å senke våpenet og snu seg vekk.

- Man vil vite hvorfor man har livet i behold, hvorfor man ble spart, sier Pracon til VG Nett.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her

Ble spart

Pracon møtte Breivik to ganger på Sydspissen av Utøya i fjor. Første gangen hevet Breivik våpenet og siktet på Pracon, men valgte å senke det igjen uten å trekke av.

Andre gangen ble Pracon skutt i skulderen mens han lå devis skjult av en regnjakke. Han overlevde trolig ved å spille død, for Breivik gikk ikke bort og fyrte av et nytt, dødelig skudd mot AUF-eren, slik han gjorde med mange av de andre.

I retten forklarte Breivik at han ikke husker hvorfor han ikke drepte Pracon første gang han så ham, men at han har studert bilder av Pracon og konkludert med at den unge AUF-eren så høyreorientert ut.

- Han så ikke ut som en marxist. Han så ut som en som meg. Jeg tror kanskje det var årsaken til at jeg sparte ham, sa Breivik da.

Les videre under bildet...

DRAPSRAID: Fem ungdommer ble drept på sydspissen, og mange skadet. En NRK-fotograf i helikopter filmet Breivik mens han gikk blant døde og skadde ungdommer på sydspissen før han ble pågrepet. Foto: Marius Arnesen

- Vanskelig

- Jeg føler det er en vanskelig situasjon å være i fordi jeg ikke sammenligner meg med ham. Det går ikke, jeg er ikke som ham, vi deler ingenting. Mellom meg og Breivik er det bare ett bånd, og det er det øyeblikket jeg er bundet til fordi han ikke skjøt meg, sier Pracon.

Han håper det blir mulig å få et klarere svar på horfor han ble spart i retten i dag, men frykter at Breivik vil pynte på svaret så lenge han snakker i offentlighet.

- Egentlig så hadde jeg håpet at dette var noe jeg hadde kunnet manne meg opp til å ta på tomannshånd med ham. Det er en følsom sak, og jeg tror kanskje ikke han sier hele sannheten, sier Pracon.

21-åringen håper samtidig ikke at han bryter ut noe til Breivik mens han står i vitneboksen.

- Jeg er bare et menneske, men av respekt for retten så håper jeg ikke at jeg gjør det, sier han.

Han håper heller at noen av aktørene i rettssaken kan ta tak i spørsmålet. Om Breivik holder på sin forklaring om at han mener Pracon ser høyreekstrem ut, er AUF-eren klar i sin sak:

- Da tar han like feil nå som han gjorde 22. juli. Han har ingen rett til å bestemme hvem som skal leve og dø, basert på utseende eller noe annet. Og jeg er medlem av AUF, jeg er ansatt i AUF og jeg er aktiv i Arbeiderpartiet. Det er jeg står for, det er det jeg mener, sier han.

Har skrevet bok

Pracon er blant AUF-erne som har vært svært åpne om sin historie fra massakren på Utøya, og telemarkingen har også skrevet bok om opplevelsene sine.

Adrian Pracon er den nest siste overlevende fra Utøya som skal vitne, og retten har nå fått høre forklaringene til 34 av ungdommene som var på øya da Breivik gjennomførte sitt timeslange drapsraid.

Torsdag vitnet mange av de hardest skadde ungdommene, og Breivik uttalte for første gang at han følte seg mentalt skadet av de vonde historiene deres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder