TAKKNEMLIGE: Stefar Ronald Lindseth og mamma Toril Borch er Utvika-hjelperne evig takknemlige for å ha fått datteren Iselin Rose Borch (15) hjem fra Utøya i god behold. Her hjemme i Formofoss sammen med hundene Ylva og Kompis. Foto:

Datteren ble reddet i Utvika - nå vil mamma at heltene hedres

Toril Borch ser på de frivillige i Utvika som engler som reddet datteren hennes. Hun mener det er skammelig om ikke heltene hedres av den norske stat.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Drøyt to måneder har gått siden Toril Borch og stefar Ronald Lindseth fikk datteren tilbake etter å ha vært igjennom alle foreldres mareritt. 15 år gamle Iselin Rose Borch kom seg uskadet fra tragedien på Utøya, etter å ha vært på flukt fra drapsmannen i flere timer.

Som mange andre ble hun reddet av frivillige båtfolk i Utvika.

- Jeg tenker på han som reddet Iselin hver dag. Jeg får klump i halsen når jeg tenker på innsatsen til de frivillige. Hvis de ikke har fortjent en æresbevisning, forstår jeg ingenting. Jeg er evig takknemlig for at de hjalp de stakkars ungdommene, sier Iselins mor, Toril Borch, til VG.

Les også: Livreddere fra Utvika er sykmeldt

Får gåsehud

Både hun og datteren etterlyser et offentlig initiativ for å hedre Utvika-heltene.

- Norge burde kjenne navnene og ansiktene til disse heltene. Det er flaut at det offentlige ikke har gjort noe med det, mener Iselin.

HEDRES: Marcel Gleffe. Foto: Thomas Grabka

- Jeg ser på dem som engler som reddet datteren min. Uten dem ville tapet vært mye større. Mange familier ville ikke fått sine kjære hjem igjen, sier Toril.

Blant heltene i Utvika var tyske Marcel Gleffe. Tirsdag 4. oktober vil Tysklands forbundspresident Christian Wulff tildele ham fortjenstmedaljen «Bundesverdienstkreuz» - den høyeste utmerkelsen en tysk borger kan motta. Gleffe har også fått tildelt to medaljer fra hjembyen Teterow for innsatsen i Tyrifjorden.

- Når jeg hører om dette, får jeg gåsehud. Det er veldig fint. At ikke de norske heltene får oppleve en lignende heder, er skammelig, sier Toril.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? Tips VGs 22.juli-journalister!

«Han er her»

Fredag 22. juli fryktet hun at hun hadde mistet datteren. Iselin hadde telefonkontakt med både henne og stefaren i over en time mens hun livredd gjemte seg for massedrapsmannen på Utøya.

Så ble det brutt.

- Det siste hun sa til meg var: «Mamma, jeg må legge på. Han er her», sier moren.

De neste timene var ulidelige for foreldrene som satt hjemme i Formofoss i Nord-Trøndelag. Først fredag kveld fikk Iselin gitt beskjed om at hun var i live.

- Tiden frem til hun ringte var ubeskrivelig lang. Jeg har aldri hørt henne så panikkslagen, og det var ingenting jeg kunne gjøre. Jeg var så lettet da jeg hørte stemmen til jentungen, at jeg sank sammen i knærne, sier stefar Ronald.

De skulle ønske de visste hvem som reddet Iselin.

- Vi vet ingenting om ham, annet enn at han var en norsk mann som dro ut i båt alene. Vi skulle gjerne takket ham.

LES OGSÅ: - Alle Utvika-heltene må få advokatbistand

STØTTE: Mamma Toril har vært en viktig støtte for Iselin etter Utøya-tragedien. Foto:

Kjørte inn til øya

Av de 15-20 ungdommene som gjemte seg ved pumpehuset, var Iselin av de få som overlevde.

Hun la på svøm langs strandkanten. Flere ganger ble hun skutt etter.

- Jeg hadde vanskelig for å svømme fordi jeg hadde så mye klær på meg. En gutt tok meg på ryggen og hjalp meg, forteller Iselin.

Deretter ble de plukket opp av en båt. Ifølge Iselin var ikke gjerningsmannen pågrepet da de ble reddet. Likevel nølte ikke den ukjente båthelten med å kjøre helt inntil øya for å plukke opp flere ungdommer, forteller hun.

- Oppe i båten forsøkte han å roe oss ned. Han ga oss redningsvester slik at vi skulle bli litt varme. Så fikk han oss i land, og dro rett ut igjen for å plukke opp flere.

Vil bruke mer tid

VG har tidligere skrevet at ingen av de norske heltene som hjalp til 22. juli har mottatt en hedersbevisning. Carnegies heltefond har fått flere henvendelser, men er opptatt av å få full oversikt slik at ingen blir glemt.

- Det er fort gjort at personer blir oversett. Da er det viktig å bruke litt mer tid, sier sekretær i styret i Carnegies heltefond, Bjørn Håberg.

Carnegie har også bedt om innspill fra Statsministerens kontor om regjeringen eller Arbeiderpartiet vil hedre Utvika-heltene på eget initiativ.

- Vi avventer en tilbakemelding fra dem før vi gjør noe mer, sier Håberg.

Han peker på at også Norsk livredningsselskap har varslet at de vil hedre noen av de frivillige. Ettersom ingen kan få en dobbel tildeling, avventer Carnegies heltefond først Det norske livredningsselskap sin vurdering.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder