GJENVALGT: Med Høyre, Frp, Venstre og KrF i ryggen ble Olemic Thommessen lørdag gjenvalgt som stortingspresident.

GJENVALGT: Med Høyre, Frp, Venstre og KrF i ryggen ble Olemic Thommessen lørdag gjenvalgt som stortingspresident. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Ingen stortingstopp har fått færre stemmer på over 40 år

Olemic Thommessen vant thrillervalget om presidentstolen i Stortinget. De siste 44 årene har imidlertid ingen stortingspresident fått så få stemmer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var noe svært uvanlig med dagens lørdagens thrillervalg i Stortinget. Det vanlige er nemlig at stortingspresidenten velges med et overveldende flertall – med stemmer fra alle kanter og partier. Slik gikk det ikke da Ap og Høyre på lørdag barket sammen om det øverste ledervervet.

Og bare så det er klart: Stortingspresidenten er rangert som nummer to i landet etter kong Harald, foran både statsministeren og høyesterettsjustitiarius.

Høyres Olemic Thommessen ble lørdag gjenvalgt med 86 stemmer. Det gjør han til den minst populære stortingspresidenten på over 40 år.

Avstemningene de siste 30 årene

VG har sett på alle valgresultatene etter alle stortingsvalg siden 1985 – og aldri har en kandidat blitt valgt med så få stemmer.

Ifølge NRK har det imidlertid vært overveldende flertall for alle som har blitt valgt etter 1972.

Etter regjeringen Borten måtte gå av i 1971, måtte Bernt Ingvaldsen (H) gi fra seg presidentskapet til Leif Granli (Ap) i 1972.

Her er presidentskapet 30 år tilbake i tid:

I 1985 fikk Jo Benkow (H) 154 stemmer da han ble valgt som stortingspresident. Én person stemte blankt.

I 1989 ble Benkow (H) gjenvalgt – og fikk da hele 24 blanke stemmer mot seg – men sikret likevel et overveldende flertall.

I 1993 ble Kirsti Kolle Grøndahl (Ap) historisk, som første kvinne som ble valgt som stortingspresident. Hun hadde ingen motkandidater, og 15 kandidater stemte blankt.

I 1997 ble Kolle Grøndahl (Ap) gjenvalgt. Aftenposten Morgen og NTB meldte at hun ble gjenvalgt med 160 stemmer, mot to blanke.

I 2001 fikk Jørgen Kosmo (Ap) ifølge Stortingets arkiv 156 av 163 stemmer. Syv stemte blankt.

I 2005 ble Thorbjørn Jagland (Ap) ifølge Stortingets arkiv valgt med 161 stemmer. Én seddel var blank.

I 2009 ble Dag Terje Andersen (Ap) ifølge Stortingets arkiv valgt med 163 av 165 stemmer. Andersen ble i høst leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, posten Martin Kolberg (Ap) hadde, men ble vraket fra.

I 2013 ble Olemic Thommessen (H) valgt med 164 stemmer. To var blanke.

På lørdag ble Thommessen (H) gjenvalgt med 86 stemmer. Tre stemte blankt, 80 på Aps Eva Kristin Hansen.

Ap-Jonas om Høyre: – Tonedøvt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at det var tonedøvt av Høyre å få Thommessen gjenvalgt.

– Etter den samstemte kritikken forsommeren, som var usedvanlig sterk, så er det å komme og fremme den samme presidenten noen uker senere et uttrykk for man ikke har lyttet, sier Støre til VG.

IMOT: Jonas Gahr Støre (Ap) understreket at de vanligvis stiller seg bak den kandidaten som det er flertall for, men at de ikke ville støtte Olemic Thommessen (H). Til høyre, Olemic Thommessen. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

– Vi stiller oss bak presidentskapet og presidenten, slik det er god tradisjon for. Men det var nødvendig å gi denne markeringen, fordi Høyre har opptrådt tonedøvt overfor de tilbakemeldingene de har fått, sier Støre.

Thommessen: – Forståelig

Thommessen sier han nå skal samle Stortinget bak seg, tross den store motstanden.

– Hvordan har denne uken vært for deg?

– Det er alltid en ekstra utfordring å være gjenstand for offentlig debatt, men jeg er blant dem som sover om natten, også når det blåser. Men det er klart det hadde vært hyggelig å slippe det, sier Thommessen til VG.

Han påpeker også selv at det er håndteringen av den kontroversielle byggesaken, med en budsjettsmell på over 700 millioner kroner, som gjør at han nå har så dårlig oppslutning i Stortinget.

– Det er byggesaken og det er forståelig at en så stor og vanskelig sak virvler opp krevende diskusjoner her i huset, det synes jeg nesten er en selvfølge, sier Thommessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder