NÆRMER SEG: Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) møtte pressen på vei fra dagens første forhandlingsrunde til gruppemøter i sine to partier onsdag.
NÆRMER SEG: Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) møtte pressen på vei fra dagens første forhandlingsrunde til gruppemøter i sine to partier onsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Tror - ihvertfall håper - på budsjettløsning torsdag: Grande ga klar beskjed om «hva som skal til»

INNENRIKS

KrF-lederen ser lys i enden av tunnelen, men det blir ingen budsjettavtale i dag heller.

Publisert: Oppdatert: 19.11.14 21:42

De fire borgerlige partiene holdt torsdag ettermiddag gruppemøter på Stortinget hvor partienes forhandlere diskuterte fremdriften i forhandlingene med sine kolleger.

Der fikk både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter det VG får opplyst klar beskjed fra sine egne om at enkelte punkter i skissene som ligger på bordet akkurat nå ikke kan godtas.

– Jeg tar derfor med meg tilbake til forhandlingsrommet en ny skisse til en løsning jeg håper de andre partiene kan være med på, sa Trine Skei Grande etter å ha møtt sin gruppe.

Venstre var partiet som brukte desidert lengst tid i gruppemøte onsdag. Det skyldtes ifølge Grande at representantene hennes hadde mye på hjertet:

– Jeg er glad for at Venstres gruppe er samlet om hva som er viktig for oss. Nå har jeg med meg et klart budskap til regjeringspartiene om hva som skal til at vi skal være med på å sikre et flertall.

Hun sier Venstre ikke vil legge frem noen form for nye krav etter gruppemøtet, og sier hun ikke tror noe av det hun nå skal spille tilbake til regjeringens forhandlere, vil overraske dem.

Hareide ser lyset

Knut Arild Hareide sa etter KrFs gruppemøte torsdag at han ser optimistisk på muligheten for at partene i budsjettforhandlingene skal klare å komme til enighet i løpet av torsdagen.

– Det var et godt møte, og det er forståelse for situasjonen. KrF vil bidra med å få til en løsning, og jeg ser muligheter for en løsning torsdag ut fra det møtet vi nå har hatt, uttalte Hareide på vei ut fra møtet.

Han sa da at forhandlingene mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre villle fortsette onsdag kveld, men ikke når eller «i hvilken form».

SISTE: Klokken 18.30 opplyste KrFs kommunikasjonsavdeling at det ikke blir nye forhandlingsmøter onsdag kveld. Budsjettkameratene tar sikte på å møtes først torsdag klokken 12.30.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil på sin side ikke tro noe som helst om en mulig løsning torsdag, men nøyer seg med å håpe.

– Men jeg har jo tro på at regjeringen er interessert i å få flertall for sitt budsjett, sier hun.

Etter gruppemøtene onsdag satt KrF-lederen og Venstre-lederen lenge sammen på førstnevntes kontor, uten å ville dele noe om hva de snakket om.

Det er også varslet hektisk møteaktivitet internt i de fire partiene utover kvelden onsdag, selv om de formelle forhandlingene ikke gjenopptas før torsdag.

Trøblete bilavgifter

Et av de vanskeligste stridspunktene mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre er regjeringens foreslåtte kutt i bil- og bensinavgifter tilsvarende 1,3 milliarder kroner.

Kuttforslaget strider diametralt mot Venstres krav om et grønt skatteskifte til neste år.

Grande vil ikke si om stortingsgruppa nå har gitt henne grønt lys til å likevel godta kutt i disse avgiftene.

– Det skal jeg si til dem vi forhandler med, men vi har nå et forslag til løsning som gjør at regjeringen kan få flertallet for budsjettet sitt, uttalte hun.

Som VG har skrevet flere ganger gjennom de nå tre uker lange forhandlingene er nettopp Frps krav til lettelser i bilavgiftene en av de aller vanskeligste sakene det forhandles om. Inntil nylig har kilder beskrevet situasjonen som helt fastlåst mellom Frp og Venstre.

Frist på fredag

Finansministrer Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens budsjettforslag 8. oktober. Etter dette har særlig budsjettets sosiale profil, samt miljøprofil vært i skuddsonen.

Men Helleland gjorde det klart onsdag at han har tro på at de fire partiene vil klare å gi landet et budsjett.

Han håper også at finansdebatten kan holdes som planlagt 27. november. Det innebærer at de fire partiene må ha kommet til enighet senest fredag.

Her kan du lese mer om