Mener Norge svikter løfter gitt til FN

KREVER BISTANDSBEDRING: KrF-leder Knut Arild Hareide mener de planlagte bistandskuttene vil ramme hardere enn man ser ved første øyekast. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

KrF stiller bistands-ultimatum

KrF-leder Knut Arild Hareide sier Frp og Høyre må droppe flere av de planlagte kuttene innen bistand. Ellers kan de glemme å få til en avtale om budsjettet.

 • Nilas Johnsen
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Knut Arild Hareide kommer med et krystallklart krav til budsjettforhandlingene, som gjenopptas onsdag ettermiddag og kveld:

– Ett av våre viktigste krav er å få gjort noe med bistandsbudsjettet. Hvis ikke vi klarer å få til forbedringer på bistandsbudsjettet ..., det tenker jeg er helt avgjørende for at vi skal få til en avtale, sier Hareide til VG.

Bakgrunn: Syria-flyktningene kan skape nytt budsjettkaos

KrF-lederen er blitt enda mer bekymret etter å ha hatt samtaler med personer som jobber med bistandsfeltet, og som har vist hvordan en rekke kutt fordelt på mindre poster, får mer alvorlige konsekvenser enn ved første øyekast.

– Tilbakemeldingene jeg har fått fra dem som kan bistandspolitikken, er at de kuttene som er foreslått, er mer dramatiske enn det vi noen gang har sett innenfor bistand.

Løftebrudd

– Det jeg ser er at det er veldig alvorlig signal. Det er en rasering av en del av bistanden på en del områder. Det er veldig dramatiske kutt, som kommer til å føre til at både det å bekjempe barnefattigdom og bedre fattige kvinners helse, blir svekket, sier Hareide.

Han mener at dersom kuttene blir gjennomført, så vil det medføre at Norge svikter på løfter som ble gitt til FN så sent som i september, da Norge lovet FN 3,6 milliarder til å bekjempe dødelighet hos mødre og barn.

– Det betyr at Norge ikke klarer å følge opp løftene gitt til FN på en god måte. Da statsminister Erna Solberg var på FN-møtene visste hun jo ikke om omfanget av kostnadene knyttet til flyktningsituasjonen, for de ble først klare helt i den siste tiden, men realiteten blir jo den samme.

– Realiteten er at dette blir prioritert ned, og at man må kutte i mange av vaktlene innenfor bistand, på flere områder er det en rasering av viktige prosjekter.

Avviser kutt

Både Utenriksdepartementet (UD) og Statsministerens kontor (SMK) tilbakeviser dette overfor VG: Innsatsen mot barnedødelighet og for å bedre kvinners situasjon vil bli skjermet, får VG opplyst.

NTB melder at regjeringspartiene under ettermiddagens møtere vil ha et tilbud nummer to klart til samarbeidspartiene KrF og Venstre, etter å ha fått tilbakemeldinger på sitt første tilbud dagen før.

Ved starten av forhandlingene sto partiene langt fra hverandre i spørsmål om bistandsmidler, oljepengebruk, sysselsettingstiltak, klimasatsing og avgiftsøkninger.

I utgangspunktet er fristen for enighet satt til fredag klokken 12. Det skal sikre at finanskomiteen rekker å levere sin innstilling til Stortinget innen fristen 20. november.

Kranglet i Stortinget

Bistandskuttene ble også tatt opp under spørretimen i Stortinget på onsdag formiddag av KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som sa han «nesten fikk vondt i magen» da han leste om de foreslåtte kuttene i bistandsbudsjettet, og innledet med å si at «utenriksministeren la fram et budsjett med det største kuttet i langsiktig bistand noensinne».

Brende svarte med å be KrF om å utvise «edruelighet», og forsvarte bistandsbudsjettet. Brende sa blant annet:

«Innenfor disse rammene, hvor vi har måttet omprioritere, som våre naboland også har gjort, har vi greid å øke den humanitære satsingen til Syria og nabolandene med 1 milliard. Vi har lagt på en halv milliard til utdanning, ikke minst for jenter, for å unngå radikalisering. Vi har trappet opp satsingen på helse og vaksinasjon.»

Les også

 1. De rike får 2100 kroner dagen av Erna og Siv. Dette får folk flest:

  Norges tusen rikeste har fått 2100 kroner dagen i skattelette. Folk flest har fått 5,30.
 2. Opposisjonen vil la asylsøkere få jobbe

  Venstre, KrF, Ap og SV vil la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse, men motstand fra Senterpartiet hindrer at…
 3. Trine Skei Grande: - Jeg er lei av Frp

  Venstre-leder Trine Skei Grande er frustrert over det hun betegner som lite konkrete flyktningforslag fra…
 4. Ingen avklaring om asylforlik

  Partiene gikk hvert til sitt etter den første samtalen om et bredt forlik om asylpolitikken.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Raseri i KrF etter nytt bistandskutt

 2. Statsbudsjettet 2016: Børge Brende refser bistandsorganisasjoner

 3. Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

 4. Fortsatt budsjettfloke for Erna - blir ikke enige med Krf og Venstre

 5. Kristelig folkebudsjett 2019

Fra andre aviser

 1. Frp og Høyre blidgjør KrF og V med nye milliarder til bistand

  Aftenposten
 2. Brende fornøyd med bistandsbudsjettet

  Fædrelandsvennen
 3. KrF krever bistandsbedring i budsjettet

  Fædrelandsvennen
 4. 33,6 mrd til bistand

  Bergens Tidende
 5. Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

  Bergens Tidende
 6. De borgerlige toppene er koblet på budsjett-kampen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder