IDYLLEN SOM BRAST: Høyre-leder Erna Solberg hilser sitt kjære Bergen under et valgkamparrangement på Torgallmenningen i fjor. Få uker senere ble hun statsminister, og hentet byrådsleder Monica Mæland til regjeringen. Da startet krisen i hjembyen. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Kaos, maktkamp og intriger i Høyre: Slik har hjembyen blitt Ernas verste mareritt

Kranglet i Statsministerboligen

Borgerlig flertall kollapset

Byrådslederen kan bli avsatt

BERGEN (VG) Dette er historien om hvordan 200 meter med bybaneskinner har utløst maktkrise i Norges nest største by.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Skal Bergens nye stolthet, Bybanen, gå over Unesco-vernede Bryggen eller skal den gå i tunnel?

Så enkelt er spørsmålet som har fått flertallsbyrådet i Bergen til å kollapse.

Og som har gjort at bestevenninnene Erna Solberg (53) og Monica Mæland (46) har mistet kontrollen på det som var en suksesshistorie om det borgerlige samarbeidsprosjektet i Bergen.

Det har blitt et voldsomt bråk, som til og med førte til krangling i Erna Solbergs statsministerbolig.

Mer om det senere.

I Bergen møter VG ordfører Trude Drevland (H). Hun står på sitt kontor i rådhusets 12. etasje og skuer utover byen sin.

– Bråk? Det er ikke noe bråk. Det er bergensk utlufting av meninger. Det er ikke noe rart med det, sier hun om konflikten.

Høyres gruppeleder Dag Skansen er derimot ærlig på at det har vært et tungt og brutalt år.

– Årsaken til at vi har hatt en så opprivende konflikt er at KrF har kjørt et knallhardt løp for å ha bybanen over Bryggen. Dette var i strid med hele Frp sin gruppe og to tredeler av vår gruppe, sier Skansen, og legger til:

– I tillegg ble dette ekstra vanskelig når fagbyrådet og byrådsleder forsøkt å kjøre denne saken i strid med Høyre og Frp sin gruppe. Det utløste en konflikt i partiet.

TRU'DE ELLER EI: Bergen-ordfører Trude Drevland fra Høyre poserer foran Bybanen, hvis omstridte trasévalg kan føre til at hun må utpeke en ny byrådsleder allerede i høst. Hennes versjon er at det ikke er bråk i Bergen Høyre. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Frem til sommeren hadde Kristelig Folkeparti (KrF) styrt Bergen i et flertall med Høyre og Fremskrittspartiet (Frp).

Den solide borgerlige koalisjonen har vært et forbilde for Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Siv Jensen i utformingen av det borgerlige samarbeidet i Stortinget.

Men Bybane-saken i Bergen har ført det borgerlige samarbeidet til kollaps.

Luftet frustrasjon for Erna

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han er skuffet.

– De siste to års samarbeid levner Høyre veldig liten ære.

– Jeg har luftet noe frustrasjon for Erna. Jeg har ikke bedt henne løse opp i problemene, sier KrF-lederen til VG.

Også Høyre-ledelsen har vært tett involvert. Og det var en klart skuffet statsminister som konstaterte at KrF gikk ut av byrådet.

– Jeg beklager at KrF har gått ut, jeg hadde håpet at de kunne fortsette, sa Solberg til NRK i juni.

Men personkonfliktene og kranglene er ikke bare mellom partiene i Bergen. Spesielt internt i Høyre er stemningen sur.

Ikke engang da Høyre-toppene fra Hordaland ble invitert hjem til Erna Solberg i Statsministerboligen bak Slottet i Oslo klarte de å unngå krangling.

Kranglet høylytt i statsministerboligen

5. desember i fjor inviterte Erna Solberg på middag.

Blant festdeltagerne var Høyre-toppene næringsminister Monica Mæland og stortingsrepresentantene Peter Christian Frølich, Erik Skutle, Sigurd Hille og Øyvind Halleraker.

INGEN SYVENDE MOR: Næringsminister og eks-byrådsleder Monica Mæland (H) sier hun prøver å ikke være noen syvende mor i Bergens-politikken. Likevel kranglet hun heftig om Bybanen med Erik Skutle på Erna Solbergs røyketerrasse. Foto:Javad M. Parsa,VG

Utpå kvelden kom også Solbergs ektemann Sindre Finnes ned til selskapet.

– Jeg kom i løpet av kvelden og da var det blitt ganske sent. Det eneste jeg gjorde var å hente vin og sprit til de gjenværende gjestene, sier Finnes til VG.

Ute på terrassen i boligens første etasje sto Mæland og Skutle sammen og røyket tobakk. De diskuterte bybane-traseen.

Etter hvert blir diskusjonen høylytt og flere av dem VG har snakket med beskriver det som høylytt krangling.

Erna Solberg valgte å holde seg utenfor diskusjonen.

– Vi hadde spennende diskusjoner og stemningen var naturligvis god, er statsråd Mæland sin versjon.

– Etter at jeg gikk av som byrådsleder har jeg vært bevisst på ikke å være noen syvende mor i huset. Det er selvsagt slik at jeg fortsatt bryr meg om hva som skjer i Bergen, og Bybanen har vært et tema i mange samtaler, fortsetter hun.

– Det var en helt vanlig middag og når politikere er samlet, så diskuteres gjerne politikk. Vi ble engasjerte, men jeg vil ikke si det var dårlig stemning, sier Erik Skutle.

BARSJEF: Sindre Finnes, ektemannen til Erna Solberg, serverte vin og sprit til høylytt diskuterende Høyre-topper etter en middag i Statsministerboligen før jul i fjor. Her et bilde fra samme stue, tatt ved en annen anledning. Foto:Krister Sørbø,VG

Pekte ut egen etterfølger

Tilbake i Bergen forteller gruppeleder Marita Moltu i KrF om hvorfor KrF har gått ut av byrådet.

I forrige uke påførte de Høyre/Frp-byrådet et sviende nederlag om bompenger.

– Mye har endret seg på bare ett lite år, sier hun.

Nedturen startet da Høyre/Frp-regjeringen ble utnevnt 16. oktober 2013.

Etter ti år som byrådsleder ble Monica Mæland utnevnt til næringsminister av sin nære venninne og fersk statsminister Erna Solberg (H), og flytter over fjellet til Oslo.

I løpet av sine ti år ledet Mæland Bergen Høyre til rekordoppslutning og ble svært populær.

Da Ragnhild Stolt-Nielsen tok over som byrådsleder var ikke det ukontroversielt.

Stolt-Nielsen ble ikke valgt, hun ble utpekt av Monica Mæland personlig.

Stormet ut etter pinlig nederlag

KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H). Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Hennes første oppgave ble å få lagt en ny trasé for Bybanen gjennom Bergen sentrum.

Allerede sommeren halvannet år i forveien, juli 2012, gikk Monica Mæland ut i Bergensavisen og sa at Bybanen skulle gå over Unesco-vernede Bryggen, selv om partiet ikke hadde diskutert saken.

En måned etter at Stolt-Nielsen overtok byrådsleder-makten holdt Bergen Høyre gruppemøte på Hotel Norge, to gode steinkast fra Bryggen. Hun visste at partiet var delt.

Stolt-Nielsen jobbet desperat for å få gruppen med seg på å støtte Monica Mælands hjertebarn: Bybanen i trasé over Bryggen.

Men hennes egne partivenner snudde ryggen til og påførte henne et pinlig nederlag:

Et stort flertall på 20 mot fem representanter stemte for at Bybanen skal gå i tunnel gjennom sentrum og sa nei til å la banen gå over Bryggen.

Rett etter møtet stormet en svært opprørt byrådsleder ut av møterommet.

Utenfor møtte hun Bergens Tidende-journalist Kjetil Gillesvik, som spurte om byrådet kan ignorere vedtaket fra gruppen og fortsette å kjempe for bybane over Bryggen.

– Du har ikke skjønt politikk! sa hun til journalisten.

VG har snakket med en rekke sentrale kilder i Bergen Høyre og de andre byrådspartiene.

Flere av dem peker på denne hendelsen som et vendepunkt i saken. Herfra og ut er Bybane-saken et mareritt for Stolt-Nielsen.

TUNNELMANN: Stortingsmann og bystyrerepresentant Peter Christian Frølich har kjempet sterkt i mot at Bybanen skulle legges i dagslys over Bryggen, og blitt omtalt som «opprørsgeneral» i lokalpressen. Foto:,HØYRE

Flertallsbyrådet gikk i oppløsning

Marerittet tiltok i midten av mai. Da hadde KrFs bybane-byråd Filip Rygg fått nok. Da Frp og Høyre nektet ham å utrede bybane-trasé over Bryggen, gikk han av.

Men enn så lenge fortsatte KrF å sitte i byrådet. I alle fall i noen uker til.

Helt frem til Arbeiderpartiet, Høyre og Frp signerte en avtale hvor de blant annet var enige om at Bryggen skal være bane- og bilfri.

KrF protesterte og sier nå at Høyre lovet dem at punktet ikke ville bli vedtatt i bystyret.

Da bystyret, med flere Høyre-stemmer, likevel vedtar dette punktet valgte KrF å gå ut av byrådet.

– Helt frem til samme dagen som bystyret var ga vi beskjed om at vi ville gå ut av byrådet dersom det ble vedtatt, sier Moltu i KrF.

– Det var ikke i min fantasi at KrF skulle trekke seg fra byrådet på grunn av dette, sier Dag Skansen, som etter at Stolt-Nielsen ble byrådsleder har vært Høyres gruppeleder i Bergen.

Følte seg utsatt for trusler

Nå kan ikke byrådet lenger forvente støtte fra KrF.

– Når vi ikke er en del av byrådet, så er vi ikke like bundet av byrådsplattformen. Vi kommer til å stemme for det vi er for, og mot det vi er mot, sier Moltu.

Det falt ikke i god jord hos Høyre, som ville straffe KrF ved å ta tilbake en halv stilling som partiet fikk av Høyre i 2011.

– Dette var en stillingsbrøk KrF fikk av oss fordi de skrev under byrådsplattformen. Vi mener det er en naturlig diskusjon å ta når de ikke lenger er en del av avtalen, sier Skansen.

KrF-lederen følte seg utsatt for trusler.

– Jeg tåler veldig godt at folk argumenterer mot og med meg i sak, men jeg aksepterer ikke å bli presset, sier hun.

STORMFULLT: KrFs gruppeleder Marita Moltu møter VG på sitt kontor i Bergen rådhus’ 12. etasje. Hun følte seg truet av Høyres gruppeleder, som ville ta fra henne både jobb og kontor. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Maktkampen om toppjobben

Samtidig som flertallsbyrådet kollapset økte også presset mot Ragnhild Stolt-Nielsen.

I løpet av sommeren erklærte både Dag Skansen og Martin Smith-Sivertsen at de vil kaste Stolt-Nielsen og innsette seg selv som byrådsleder.

Tirsdag denne uken innstilte nominasjonskomiteen Smith-Sivertsen som Bergen Høyres byrådslederkandidat til valget neste høst.

– Jeg har ikke noe behov for å si hva jeg kan gjøre annerledes. Jeg kan bare si at gode samarbeidsrelasjoner er viktig for meg. Men jeg har lyst på jobben, det har jeg, sier Smith-Sivertsen.

Dersom han blir valgt på nominasjonsmøtet 15. oktober går Ragnhild Stolt-Nielsen av som byrådsleder på dagen og Smith-Sivertsen overtar.

UTFORDRER: 49 år gamle Martin Smith-Sivertsen vil bli byrådsleder i Bergen. Her møter han VG like etter å ha blitt innstilt av et flertall i nominasjonskomiteen. Til høyre i bakgrunnen ser vi Kjøttbasaren, hvor bystyret nå har vedtatt at Bybanen skal slås i tunnel på en av sidene. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

I går gikk tidligere byrådsleder, nå næringsminister, Monica Mæland ut i VG med offentlig støtte til Stolt-Nielsen.

Det har ikke lykkes VG å intervjue hverken Ragnhild Stolt-Nielsen eller Erna Solberg om denne saken.

Statsministeren er likevel opptatt av å frem at hun ikke på noe tidspunkt har uttrykkt overfor noen hvilken bybanetrasé hun selv foretrekker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder