Budsjettforhandlingene er i gang: Frp-topp etter å ha sett KrF og Venstres krav: - Avstanden er stor

- Det vil nok gå en kule varmt **KrF ladet opp med rødgrønn frokost

STORTINGET (VG) Allerede i første forhandlingsmøte tok KrF og Venstre opp formuesskatten med regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Litt over klokken 11 tirsdag startet regjeringspartiene Høyre og Frp forhandlinger om statsbudsjettet med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Forhandlingene foregår i Statsrådssalen i Stortingets 3. etasje, og er ventet å bli svært krevende. Bare etter en liten time var dagens seanse over:

- Vi har hatt en kort runde. Avstanden mellom regjeringen og samarbeidspartiene er stor. Nå går vi til våre respektive stortingsgrupper for å diskutere før forhandlingene fortsetter på et senere tidspunkt, sier Frps finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter til VG.

Etter det VG forstår fortsetter forhandlingene onsdag.

– Vi har fått en liste fra de to samarbeidspartiene som vi nå skal ta med tilbake til våre referansegrupper og diskutere, sier Hagesæther.

Blant temaene som ble tatt opp på første forhandlingsmøte var formuesskatten.

- Det ble nevnt ja, sier Frp-toppen.

- Formuesskatten blir vanskelig

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen proklamerte at han hadde med seg en «rødgrønn frokost», bestående av salami og grønnsaker da han møtte pressen på vei inn til forhandlingsrommet en time tidligere:

- Det er alltid spennende og interessant med forhandlinger, og det kan nok komme til å gå en kule varmt. Formuesskatten blir en av de vanskelige sakene. Dette kommer til å ta tid, men det er et godt forhandlingsklima mellom partiene.

- Vi satser på at vi blir enige. Det er ikke tvil om at vi har noen utfordringer med det forslaget som ligger der. Så vidt jeg har oppfattet, gjelder det også inn i regjeringspartienes rekker. Det handler om å få et samlet utfall som bevarer en profil som alle partiene kan si seg rimelig fornøyd med, utdyper Syversen.

Han forhandler for Kristelig Folkeparti sammen med stortingskollega Kjell Ingolf Ropstad.

KAMPKLAR: Hans Olav Syversen (KrF) ser på klokka før budsjettforhandlingene startet bak han står KrF-rådgiver Sverre Vatnar og partifelle Kjell Ingolf Ropstad. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

- Tydeligere klimaprofil

For det andre samarbeidspartiet, Venstre, stiller finanspolitisk talsperson Terje Breivik og stortingskollega Andre Skjelstad.

- Nå ser vi frem til å komme skikkelig i gang. Min hovedjobb blir å bidra til at vi får et budsjett med en annen og tydeligere profil spesielt på klima og miljø enn det regjeringspartiene har levert fra seg, sier Breivik til VG.

Venstre-toppen var ikke like lysten på å kommentere kritikken som har kommet mot partiet hans det siste døgnet. Både i Høyre og Frp har det over tid bygget seg opp stor frustrasjon over det de mener er «vingling» fra Venstre i en rekke betente saker.

Dårlige målinger for regjeringen

Fra Høyre er det finanspolitikerne Svein Flåtten og Siri Meling som skal forhandle de kommende dagene. Som representant for det største partiet har Flåtten inntatt en uformell rolle som forhandlingsleder.

– Vi kommer til å ta utgangspunkt i at de fire partiene var enige om en ny politikk etter forhandlingene om samarbeidsavtalen i Nydalen. Det er jo grunnen til at vi setter oss ned her i dag. Så vil vi høre på hverandres synspunkter, og hverandres budsjetter, sa Flåtten før dagens møte.

For regjeringspartner Frp er det Gjermund Hagesæther og Hans Andreas Limi som forhandler.

De to sistnevnte gikk inn i forhandlingene et halvt døgn etter at TV 2s siste meningsmåling slo ned som en bombe i Frp-korridorene. Siv Jensens parti får kun 9,5 % oppslutning på målingen som er den svakeste for Frp på 19 år.

- Det er ikke kjekt med slike tall, men det har vært mye støy i det siste i kjølvannet av budsjettet, sier Hagesæther.

Målingen bekrefter en nedadgående trend for regjeringen. Fredag fikk Høyre rekordlave 21, 4 % på VGs siste meningsmålng.

Liste med krav

Det første forhandlingsmøtet tirsdag var ventet å bli svært kortvarig.

På møterommet la KrF og Venstre etter det VG forstår frem en liste med krav til regjeringspartiene. Sentrumspartiene krever blant annet fjorårets seire blir lagt inn i budsjettet, slik at forhandlingene ikke først og fremst vil dreie seg om omkamper.

- Holdningen vår er at det vi vant fram med i fjor, som de har kuttet i år, må nulles ut før vi starter forhandlingene skikkelig, har Terje Breivik sagt.

I går la Venstre frem sitt alternative statsbudsjett, og i likhet med KrFs som kom før helgen var det spekket med knallharde krav til regjeringen.

I utgangspunktet har de fire borgerlige partiene en drøy uke på å oppnå enighet om budsjettet. I første omgang er det partienes finanspolitiske talspersoner som forhandler.

Sentrale politikere VG har snakket med fra alle involverte partier regner det imidlertid som svært sannsynlig at forhandlingene blir så tøffe at de etterhvert må løftes opp et nivå, til de parlamentariske lederne.

Solberg: - Alle må gi og ta

Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringspartienes finanspolitikere går til budsjettforhandlinger i visshet om at de representerer en mindretallsregjering.

– Alle må gi og ta i enhver forhandling. Det gjelder for alle parter rundt forhandlingsbordet. Vi vet at vi er en mindretallsregjering, og vi er beredt til å jobbe for å finne gode løsninger, sa Erna Solberg til NTB en knapp time før budsjettforhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF skulle starte tirsdag formiddag.

Solberg var en snartur innom Stortinget for å være med på en grunnlovsmarkering, men hun passet på å forlate nasjonalforsamlingen i god tid før budsjettforhandlingene startet klokken 11.

Spørsmål om detaljer ville statsministeren ikke svare på:

– Det er viktig at det forhandles mellom de som skal forhandle, og ikke via meg i mediene, lød kommentaren.

Solberg har selv stått i sentrum for formuesskattdebatten som har rast siden regjeringen la frem sitt budsjettforslag 8. oktober.

Les også

 1. Slik blir budsjettkampen

  KrF og Venstre understreker at de ikke er bundet av avtalen…
 2. Gir Erna nytt skatte-mareritt

  Venstre vil la 300.000 personer som i dag betaler formuesskatt få slippe helt - men nekter å gi én krone i skattelette…
 3. Venstre vil redde småbedrifter - dobler skattekuttene for pensjonister

  Venstre snur ryggen til regjeringens forslag til skattekutt og vil heller kutte nedenfra og opp.
 4. Venstre-Trine: Mister lysten til å regjere med Erna

  Skattegaver til de rike, trygdekutt for de fattige og lite klimatiltak gjør Ernas drøm om en firepartiregjering fjernere…
 5. Venstre stryker Høyres uføre-kutt

  STORTINGET (VG) Venstre gjør som KrF og går inn for å stanse regjeringens foreslåtte kutt i barnetillegget til uføre.
 6. Dårligste Frp-måling på 19 år

  Frp får en oppslutning på 9,5 prosent i en ny måling gjort for TV 2. Det er den svakeste målingen for Frp siden 1995.
 7. Derfor er Høyre og Frp frustrerte over «Vingle-Venstre»

  Murringen og irritasjonen over et vingle-Venstre som «er i konflikt med seg selv» tiltar i regjeringspartiene Høyre og…
 8. Ap-Jonas tegner om skatt: Derfor bryter Erna og Siv med folkesjelen

  STORTINGET (VG) Her tegner Jonas Gahr Støre (Ap) hvorfor han mener Erna og Sivs skattekutt til de rikeste er unorsk…
 9. Frp kan droppe skattelettelser til de rikeste

  Et flertall av fylkeslederne i Frp sier de er villige til å droppe kutt i formuesskatten for dem med høyest formue.
 10. Slik svarer Erna om krise-målingen

  HOLMLIA (VG) I duskregn, omringet av syngende barn, forsøkte statsminister Erna Solberg å dra noe positivt ut av Høyres…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder