Tidligere oljeminister: - Forsøkte å lure til seg

mini-konsekvensutredning

OLJE-MESS: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp), her under oljemessen i Stavanger 29. august i år. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Olje-Tord viste ikke frem olje-kartet før regjeringen sa ja

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen sa ja til å starte en ny runde med oljeleting utenfor norskekysten, uten at de fikk se noe kart over hvilke områder som oljeminister Tord Lien (Frp) ville åpne.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

I en regjeringskonferanse før sommeren ga regjeringen grønt lys til Lien for hans plan om å starte en 24. runde med tildeling av områder for oljeleting på norsk sokkel.

Forrige uke: Regjeringen åpner Lofoten for oljeselskapene

I forkant hadde Olje- og energidepartementet (OED) sendt ut R-notater til resten av regjeringen med sitt forslag til ny konsesjonsrunde, opplyser flere regjeringskilder VG har snakket med.

Laget ikke kart

Men ifølge kildene la ikke oljeminister Lien ved noe kart over de områdene han ønsket med i den såkalte nominasjonsprosessen, hvor oljeselskapene kan oppgi hvilke områder de er mest interesserte i å lete etter olje og gass i.

Det til tross for at han selv sa til VG forrige uke at han «var klar over hvordan kartene så ut».

Kildene VG har snakket med sier de ikke kunne forstå, ut fra regjeringsnotatene, at Lien ville be selskapene om å nominere også områder som regjeringen ikke kunne tildele blokker i.

Det gjelder områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, som er stengt gjennom samarbeidsavtalen med KrF og Venstre – men også områder som er unntatt etter forvaltningsplanene.

Erna om olje-tabben: – Glemte samarbeidsavtalen

Det er Oljedirektoratet, OD, som utarbeider oljekartene. VG får nå opplyst fra direktoratet at det ikke ble laget noen kart over sokkelen før utlysningen.

Kartene ble laget etter at OED inviterte oljeselskapene til å melde sin interesse.

«Når det gjelder 24. runde ble Oljedirektoratet på vanlig måte informert av OED og utarbeidet kartet i henhold til OEDs anvisninger. De ferdige kartene ble på vanlig måte lagt ut på våre nettsider. De ble ikke sendt OED i forkant av publisering» skriver kommunikasjonsrådgiver Eldbjørg Vaage Melberg i OD i en tekstmelding til VG.

Kartene avslørte olje-planen

Det var først da kartene, som helt tydelig viste hvordan oljeministeren åpnet olje-områder helt inn i fjæresteinene i Finnmark, ble publisert 30. august at det hele ble oppdaget.

Og da snudde regjeringen brått.

Statsminister Erna Solberg bekreftet forrige uke at heller ikke hun forsto hva oljeministeren hadde satt i gang før hun så kartene. Det til tross for at hun selv var til stede og presenterte 24. konsesjonsrunde under oljemessen i Stavanger 29. august – dagen før kartene ble publisert.

– Derfor var vi veldig forbauset da vi så disse kartene og reaksjonen som kom, sa hun til VG forrige uke.

Solberg ville ikke kommentere denne saken overfor VG onsdag.

Eks-oljeminister: Merkelig

Tidligere olje- og energiminister, nå parlamentarisk leder for Sp, Marit Arnstad, sier disse opplysningene er overraskende.

VAR OLJEMINISTER: Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Det høres veldig merkelig ut at oljeministeren ikke har laget kart over de områdene han ønsker å få nomineringer på. Har virkelig regjeringen åpnet for nomineringer uten å vite hvor det skulle nomineres? spør Arnstad.

Den rødgrønne regjeringen kunngjorde 23. konsesjonsrunde i 2013. Da la daværende oljeminister Ola Borten Moe (Sp) inn følgende begrensning i brevet til oljeselskapene:

«Områder som det er etablert relevante aktivitetsbegrensninger gjennom de ulike forvaltningsplanene for havområdene».

Men da Tord Lien utlyste 24. runde, tok han bort dette punktet i brevet til oljeselskapene.

– Det ser ut som om departementet og Tord Lien har handlet helt bevisst med det mål å forberede åpning av flere områder for oljeindustrien, og at de lemper på de begrensningene som den rødgrønne regjeringen la for å hindre aktivitet i sårbare områder, sier SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski til VG nå.

Mini-konsekvensutredning

Forrige uke måtte Lien brått gi opp ønsket sitt om å gjennomføre en slik runde som inkluderte de svært omstridte områdene utenfor Lofoten og Mørekysten.

Arnstad, som altså var oljeminister i statsminister Kjell Magne Bondeviks første regjering i årene 1997-2000, har selv håndtert konsesjonsrunder og mener det er åpenbart hva Frp-statsrådens hensikt var.

– Høyre og Frp har forsøkt å lure til seg en mini-konsekvensutredning. Nå er de blitt avslørt og forsøker å ro seg vekk fra det. Det er pinlig å se på, sier Arnstad til VG.

Tidligere statssekretær i OED, nå stortingsrepresentant, Per Rune Henriksen (Ap) har liten forståelse for Liens fremgangsmåte.

– Det er politisk uklokt å late som om det ikke finnes begrensninger. Slike utlysninger må behandles grundig politisk, og med nøyaktige kart, slik at man holder seg innenfor forvaltningsplanene. Det er spesielt viktig for oss som ønsker høy aktivitet og produksjon på norsk sokkel, at vi ikke utfordrer godt begrunnede begrensninger, sier Henriksen.

Venstre: Vi må hele tiden passe på

Venstres nestleder Ola Elvestuen har ingen tro på forklaringer om at hele saken var en tabbe fra Tord Lien eller regjeringens side.

– Norsk forvaltning vet hva de gjør. De skal grundig undersøke og informere om konsekvensene av det de gjør, også uavhengig av om de har tegnet kart eller ikke. Det er ingen tvil om at regjeringen gikk for langt, både med tanke på samarbeidsavtalen, forvaltningsplanen og marine verneområder.

– Statsministeren har sagt at hun ble forbauset da hun så kartene. Er ditt inntrykk at ingen i regjeringen forsto hva de hadde sagt ja til?

– Systemet rundt statsministeren skal vite og forstå hva dette dreier seg om, selv om hun ikke får noe kart. Men jeg kan jo ikke svare på hva hun visste eller forstå. Det må du spørre statsministeren om, sier Elvestuen.

Han sier samarbeidsklimaet mellom regjeringen og Venstre selvsagt påvirkes av slike saker.

– Vi må hele tiden passe på og aldri ta noe for gitt med denne regjeringen, sier Venstre-nestlederen.

Tord Lien har følgende kommentar til denne saken:

– Det interne arbeidet i Regjeringen kommenterer jeg ikke på, hverken i denne saken eller andre, skriver Lien i en e-post til VG.

Om kommentarene fra Arnstad skriver han:

– Arnstad må ha misforstått. Departementet har ikke åpnet for å nominere blokker i områder som ikke er åpnet for petroleumsaktivitet.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Tord Lien
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Oljeministeren om Lofoten-tabben: – Var klar over hvordan kartene så ut

 2. Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg

 3. Refser Venstre for å la Olje-Tord slippe unna etter Lofoten-saken

 4. Pluss content

  Han ble tvunget av Erna

 5. Slik ville Tord Lien endre olje-kartet

Fra andre aviser

 1. Borgerlig bråk om oljeleting: Venstre ber Regjeringen fjerne Lofoten fra oljeselskapenes nominasjonsliste

  Aftenposten
 2. Lien bekrefter at han feilinformerte Solberg

  Fædrelandsvennen
 3. Lien bekrefter at han feilinformerte Solberg

  Aftenposten
 4. Lofoten-bråket: Statsministeren satte olje- og energiminister Tord Lien på plass

  Aftenposten
 5. VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

  Fædrelandsvennen
 6. VG: - Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no