Pøbel-prosjekt-sjefen mener fagbevegelsen svikter de svakeste

PRISBELØNT KRITIKER: Eddie Eidsvåg ble før jul kåret som "en ålreit fyr" av Harry Hole-stiftelsen. I dag tar han ett oppgjør med fagbevegelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: ,

Onsdag ettermiddag stanser Norge opp: Eidsvåg kaller storstreiken en skam

Han definerer seg som radikal sosialdemokrat. Men i dag vil ikke Eddie Eidsvåg holde munn. Han angriper «sine egne».

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg mener det er en skam: I dag opplever jeg at fagbevegelsen jeg er vokst opp med i Sauda, som gikk foran og viste solidaritet med de svakeste, gjør det helt motsatte: De streiker mot de svakeste, sier Eidsvåg, som startet Pøbel-prosjektet i Stavanger i 1997, som hjelper folk fra utaforliv, til jobb.

LO, Unio og YS har oppfordret sine medlemmer til politisk streik mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Streiken vil finne sted onsdag 28. januar klokken 14.00 til 16.00.

Rammes du av streiken? Fortell og send inn bilder.

- Streik mot de svakeste

– Jeg mener veldig sterkt at veien inn i arbeidslivet for ungdom er via midlertidige stillinger. Det opplever vi gang på gang. Vi har en slik ordning allerede; fordekte midlertidige ansettelser, som, praksisplass hos NAV i realiteten er:

– Der får ungdom opptil seks måneders praksis i en bedrift, hvor NAV betaler 6000 i måneden. Vi opplever at mange ofte blir ansatt slik. Jeg mener det er bedriften som bør betale ut pengene, men dette er midlertidighet som fungerer.

Han mener det er veien å gå, slik regjeringen foreslår.

– Jeg er like mye mot midlertidige stillinger som LO, men jeg mener midlertidighet vil hjelpe mange unge inn i arbeidslivet. Å streike mot det, er å streike mot de svakeste.

- Jeg har kjærlighetssorg

I et Facebook-innlegg skriver han blant annet:

«Det smerter ja, jeg har kjærlighetssorg!» skriver han og forteller om sitt nære forhold til arbeidsbevegelsen og at de streiker «mot de som står utenfor en mulighet i arbeidslivet».

«120-150 000 ungdommer må stå i kø hos NAV. Takk NAV for at dere bryr dere om de unge. Så kjære fagorganiserte, husker dere hva solidaritet handlet om?, spør han.

– Å streike for faste ansettelser, er å streike mot de unge som sliter med å komme seg inn i arbeidsmarkedet, sier han og legger til:

– Jeg mener også det er viktig å verne om arbeidsmiljøloven og er helt enig i at det går an å streike mot å utvide arbeidstiden: Jeg ser ikke noen logikk i å utvide muligheten til overtid. Det er jo det samme som å ta vekk arbeidsplasser.

- Sosialdemokrat

Han forteller at dere statistikk er veldig klar:

52 prosent av de Pøbelprosjektet hjelper, blir fast ansatt og oftest gjennom praksisplasser. Jeg mener det er riktig å utvide den muligheten, for å få flere unge i arbeid.

Han sliter med å kritisere «sine egne», men mener det er riktig å si ifra.

– Jeg står fagbevegelsen nær og vil vel definere meg som en radikal sosialdemokrat. Og jeg kan trygt si ifra, fordi jeg er fast ansatt, sier han.

Pøbelprosjektet har som mål å få unge mennesker som av ulike årsaker står uten arbeids- og utdanningssystemet – ut i jobb eller videreutdannelse.

Mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Solberg-regjeringen
  3. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. Åpner for å snu om midlertidige

  2. Bygg ny tillit

  3. Frp-Eriksson hoderystende til proteststreiken

  4. Kronikk: Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

  5. Buet på arbeidsministeren under demonstrasjon: – Jeg har en drøm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder