VITNER I BREIVIK-ANKEN: Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist vitner torsdag i anken i saken om terrordømte Anders Behring Breiviks soningsvilkår. Her ankommer hun retten i samtale ved Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt, som skal vitne senere i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Randi Rosenqvist: – Breivik ville samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet

SKIEN (VG) Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist mener terrordømte Anders Behring Breivik har endret sine teorier av hensiktsmessighetshensyn og for å fange tilhengere.

 • Nanna Johannessen
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

Den erfarne psykiateren Randi Rosenquist har hatt mange samtaler og møter med Breivik helt siden han ble pågrepet etter terrorangrepene 22. juli.

Rosenquist har skrevet flere sikkerhetsrapporter om Breivik som er blitt brukt som grunnlag for soningsregimet han er underlagt, og har skrevet en ny rapport av massedrapsmannen i 2016:

–Det viktigste for samfunnet må være å forhindre den langsiktige planleggingen av nye voldshandlinger. Jeg tror fengselet i stor grad ville kunne forhindre akutt vold, kanskje mest sannsynlig mot Breivik, i en vanlig fellesskapsavdeling, sier Rosenqvist.

Rosenqvist mener det er vanskelig å angi et tidsperspektiv for når Breivik kan inngå i et vanlig fellesskap med andre innsatte.

Bakgrunn: Dette er ankesaken om Breiviks soningsforhold.

– Mindre risiko for vold

Hun forteller at det mest alvorlige er at Breivik bak et vanlig ytre vil pønske ut planer om ganske spektakulær voldshandlinger, dersom han føler at det politiske prosjektet hans ikke får nok oppmerksomhet.

–Den faren er etter min mening den mest alvorlige, og den som har lengst tidsperspektiv. Når Breivik oppfatter at han ikke lenger er så interessant, vil han kunne føle behov for å lage det han pleide å kalle «fyrverkeri» for å skape oppmerksomhet. Risikoen for vold som følge av motgang eller irritasjon tror jeg er mindre etter hvert som årene har gått, sier Rosenqvist.

Les også: Breivik mener han må skaffe våpen mot andre fanger

Hun forteller at hun også fikk en kopi av et brev som Breivik hadde sendt til statsministeren, finansministeren og Kristin Clemet.
– Da jeg leste brevet, syntes jeg det minnet om mange tidligere skriverier. Jeg merker meg slik han fyller ut sidene, argumenterer og argumenterer. Jeg anerkjenner ikke alle hans premisser, men gitt premissene er det indre logisk.

Tre rom, TV og Playstation: Slik er Breiviks liv i fengsel

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Her i retten i Skien fengsel torsdag med advokat Mona Danielsen (t.v.) og prosessfullmektig Øystein Storrvik (t.h). Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Planlegger fremtidsscenarioer

– Jeg merker meg hvordan han planlegger fremtidsscenarioer. At han skal ha en bil med skuddsikkert glass, slik at han og hans følgesvenner skal kunne agitere trygt.
Jeg merket meg også han gjerne ville samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet for å sette Arbeiderpartiet på sidelinjen, sier Rosenqvist.

Hun forteller at hun ikke anser Breivik som schizofreni, og at hun mener han ikke har en sinnslidelse.

–– Det er brukt mye energi på å finne en korrekt diagnose på Breivik. Jeg står fast på at han oppfyller kravene til en dyssosial personlighetsforstyrrelse og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sier Rosenqvist, som har snakket med Breivik tre ganger selv i fengselet:
– Dette møterommet har en telefonkiosk i et hjørne, der Breivik har sittet i glass og ramme. Jeg har oppfattet både Breivik og meg som så forberedt på disse samtalene, at det har forløpt greit, sa Rosenqvist i retten.

Les også: Breivik fremsto uberørt av morens død

– Målrettet

Hun oppfatter at han har en virkelighetsoppfatning som deles av en del andre subgrupper.

–Jeg har aldri oppfattet ham som psykotisk. Dersom man mener at personer med psykoser har alvorlige tenkningsforstyrrelser, ikke bare rare ideer. Jeg har oppfattet ham som målrettet og som har en plan og teorier, og at han holder seg til disse, sier hun.

Samtidig understreker hun at det er stor grunn til bekymring for Breiviks situasjon:

– Han har endret sine teorier etter det jeg mener er hensiktsmessighetshensyn. Han ville fange tilhengere. Han har forandret seg noe tematisk i den tiden han har vært fengslet, men hovedlinjen hans er den samme. Og jeg tror stadig han er av den oppfatning at det skal være en fascistisk revolusjon i Europa den neste tiden, og at han da vil bli en politisk leder og takket for det han har ofret, sier Rosenqvist.

Breiviks advokat: – Han fremstår forvirret og mentalt sårbar

– Ikke isolert

Rosenqvist fortalte at hun hvert år har bedt om å få snakke med ham, men at han har avslått de siste tre årene.
– Ut fra min psykiatriske måte å tenke på, har ikke Breivik vært isolert. Han har hatt samtaler med ansatte, besøksvenn, prest. Han har hatt tilgang til helsehjelp og han får lese aviser og se TV. Dersom han hadde vært isolert, ville han vært sansedeprivert. Dersom man virkelig er isolert, kan man få ekko av sine egne tanker og virkelighetsforstyrrelser, sier Rosenqvist.

Hun uttalte under rettssaken i tingretten i mars at Breivik burde få lettere soningsvilkår:

– Jeg er uenig med fengselsledelsen som har vært tilbakeholden med å gi ham en PC, for jeg tenker at det å skrive på en PC kan være noe som holder hans mentale styrke oppe, sa hun da.

Les mer: Breivik i retten: – Jeg har løyet for meg selv

Det er advokat Hilde Ruus som stiller spørsmål til Rosenqvist på vegne av Regjeringsadvokaten i lagmannsretten:

– Har du sett noen utvikling i perioden? spør Ruus
–– Jeg har sett at han har gjort noen endringer ut fra hva som er mulig å «selge». Han har tilpasset seg omgivelsene. En del av dagliglivets frustrasjoner har han taklet ganske bra, men utover det har det ikke vært store endringer. Han mener fortsatt at han kommer til å være en statsmann, sier Rosenqvist om Breivik.

–Mister kontakt med virkeligheten

I tingretten mente ikke Rosenquist at Breivik hadde endret seg fra 2011:

– Bortsett fra at Breivik nå er i fengsel er det ingenting som har utviklet seg i positiv retning siden 2011. Vil han bli gal når han skjønner at alt er fånyttes? Jeg tror ikke han vil bli psykotisk, men at det heller blir en tilstand hvor han mister total kontakt med virkeligheten. Men det er ikke sikkert det skjer heller, det kan tenkes at han føler han må utføre mer «fyrverkeri» for å få mer fokus på saken, sier Rosenqvist.

Ville ikke snakke om 22. juli

Anders Behring Breivik hevdet i sin forklaring torsdag han ikke lenger er militant og tilhenger av voldsbruk, men vil ikke svare på om han fortsatt mener 22. juli-angrepene var legitime handlinger.

– Jeg legitimerer ikke 22. juli, men det er en fin grense mellom legitimering og å forklare motivet for handlingene, sa han litt senere i en konfronterende passasje i regjeringsadvokatens utspørring.

Det var det nærmeste Breivik gikk i sine svar på Fredrik Sejersteds spørsmål om han fortsatt anser massedrapene 22. juli for å være legitime politiske handlinger. Sejersted ville lenge ikke gi seg før han fikk et «ja» eller «nei» på sitt spørsmål, og konfronterte Breivik flere ganger med holdninger han tidligere har gitt uttrykk for rundt drapene på 77 mennesker.

I begynnelsen av sin forklaring sa Breivik at rettssaken har åpnet øynene hans:

– Frem til nå har jeg egentlig løyet for meg selv, jeg er sterkt skadet av isolasjonen og radikalitet er kanskje den mest alvorlige isolasjonsskaden. Jeg er ikke bare litt skadet, jeg er ganske mye skadet av isolasjonen, uttalte Breivik.

Les mer her: Breivik presses av regjeringsadvokaten

Les også

 1. Breivik presses av regjeringsadvokaten

  SKIEN (VG) Anders Behring Breivik ble presset på kontakten han har med andre i fengselet, og om han angrer…
 2. En annerledes Breivik i retten: – Jeg har løyet for meg selv

  SKIEN (VG) Anders Behring Breivik uttrykker ingen anger for massedrapet 22.
 3. Helt etter planen

  SKIEN (VG) - Breiviks prosjekt går etter planen, dessverre, sa Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.
 4. – Denne saken er viktig, siden Breivik aldri slipper ut

  SKIEN (VG) Anders Behring Breiviks soningsforhold må avspeile at han vil tilbringe resten av livet i fengsel, mener…
 5. Breivik har brevvekslet med svensk kvinne siden 2012

  SKIEN (VG) Terrordømte Anders Behring Breivik er underlagt brevkontroll, men det stoppes flere utgående enn inngående…
 6. Fengselsrapport fra 2013: Breivik fremsto uberørt av morens død

  SKIEN (VG) Anders Behring Breivik bar ikke særskilt preg av å ha mistet sin mor, ifølge en helsejournal.
 7. Breivik mener han må skaffe våpen mot andre fanger

  SKIEN (VG) Anders Behring Breivik mener han må legge seg i hardtrening dersom han blir plassert sammen med andre fanger.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Regjeringsadvokaten: – Breivik skal behandles med respekt

 2. Anke-saken om soningsforholdene starter tirsdag: Høyre-ekstrem brevflom til Breivik

 3. Skjeggete Breivik viste nazi-hilsen

 4. Ekstremisme som isolasjonsskade

 5. Sejersted: Breivik røpet mediestrategi - forsøkte å være morsom i retten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder