SKADET: Reidar Osen på sykehuset etter den dramatiske kidnappingen. Foto: Kjell Kvamme ,

Reidar Osen om hvordan han kom seg unna kidnapperne: – De glemte nøklene i bilen

TROMSØ (VG) Da kidnapperne forlot bilen med nøkkelen i, så mangemillionær Reidar Osen sitt snitt til å stikke av.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var da gått rundt tre timer siden den kjente gallerieieren, forretningsmannen og kunstsamleren ble angrepet og kidnappet i sin egen bil i Bergen onsdag ettermiddag.

Osen fortalte fredag til TV2 om den svært dramatiske hendelsen fra sykesengen på Haukeland sykehus.

– Jeg trodde det var slutt, sier han til VG lørdag.

Historien er som tatt ut av en actionfilm:

På vei inn i varebilen sin utenfor Galleri Nygaten, bare et langt steinkast fra politistasjonen i Bergen sentrum, ble Osen overmannet av tre menn. De skal ha dratt ham bak i bilen og presset ham for penger.

Fikk pose over hodet

Osen sier at det virket som om de hadde gjort en bakgrunnssjekk på hans forretningsvirksomhet den siste tiden, og snakket blant annet om hussalg. De ville ha flere millioner.

– Jeg prøvde å forklare dem at pengene ikke ligger i stabler hjemme, men i banken, sier Osen.

Osen forteller at han etter et voldsomt basketak bak i hans egen varebil, hvor han skal ha blitt utsatt for omfattende vold, ble stripset rundt hender og føtter, tapet foran munnen og fikk en pose tredd over hodet. Mennene stakk ifølge gallerieieren på et tidspunkt en pistol inn i kjeften på 67-åringen.

– Hadde graven klar

Kidnapperne kjørte ham deretter rundt 45 minutter ut av Bergen. Denne ruten har politiet kartlagt ved hjelp av data fra Osens mobiltelefon.

– Jeg fikk ikke puste, og trodde jeg skulle bli kvalt. Jeg prøvde å rive i posen for å få inn litt luft. Det var sjokkbehandling de utsatte meg for. De ville vite hvor jeg hadde penger, hvor safen er. De fikk koden.

På et tidspunkt stoppet de bilen, slepte meg bort i en grøft, og la meg ned i en fordypning. De begynte å kaste greiner over meg og sa at de skulle begrave meg der. Jeg tenkte: «Ingen kommer til å finne meg igjen». Det var et øde sted. Ingen hus. Det høljet ned. Plutselig ombestemte de seg, forteller en mørbanket Osen til VG.

- KIDNAPPET: Kunstsamler og gallerist Reidar Osen, her tidligere avbildet i en cabriolet i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Han tror mennene ville ha ham med seg til hans hjem for å være sikre på å få opp en safe med penger.

– De kjørte meg til byen. Denne veien satt det bare en kar bak i varebilen sammen med meg. Det ble ikke sagt noe. Jeg så døren og tenkte at jeg kunne åpne den og hoppe ut hvis bilen kjørte sakte eller stanset. Det var planen. Plutselig stoppet de, forteller Osen.

– Skremte vettet av kvinne

Han sier at alle mennene gikk sammen opp mot et hus.

– Jeg fikk inntrykk av at de skulle fort opp og hente noe. Jeg tror de regnet med at jeg ikke kunne stikke av, fordi jeg tidligere hadde hatt store problemer med å stå på egne bein på grunn av at de hadde slått meg så hardt. Da kom det en bil oppover gaten. «Nå må jeg prøve å nå denne bilen» tenkte jeg, åpnet døren og kastet meg ut. Men bilen hadde passert.

Osen forteller at han deretter gikk til førersiden på bilen.

– Der sto nøkkelen i. Jeg glemte smertene, hoppet inn og ga full gass oppover. Jeg fulgte etter bilen som nylig hadde passert, vaklet ut av bilen og skremte vettet av kvinnen jeg møtte. Jeg så jo så blodig og fæl ut. Jeg ba henne og en mann om å få ringe politiet og ambulanse, sier Osen.

– Var du redd for at kidnapperne skulle se at du kjørte avgårde?

– Selvfølgelig. Når jeg tidligere hadde gjort noe jeg ikke skulle, banket de meg ekstra hardt.

KUNSTSAMLER: Reidar Osen. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Fortsatt på sykehus

Lørdag kveld lå Osen fortsatt på Haukeland sykehus med skader. Ifølge han selv har han blant annet pådratt seg en skade i nyrene, knekte ribbein og skader på et brystbein, i tillegg til et kutt på armen og et stort sår i munnen på grunn av pistolen.

– Jeg er rett og slett mørbanket. Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir på sykehuset, men i alle fall over helgen. Nå har jeg fått medisiner og er på verdens tryggeste sted. Det føles godt, sier Osen til VG.

– Er du redd for hva som kan skje når du kommer ut?

– Dette er folk som ikke har respekt for menneskeliv. Det kan skje hvem som helst, hvis de øyner at noen tusenlapper på seg.

– Frykter du at de skal ta kontakt med deg igjen?

– Foreløpig er det så mye oppmerksomhet om saken at jeg ikke kan tro det. Men det blir ikke noe hyggelig å gå til bilen sin i fremtiden. Jeg håper politiet tar dem hardt, sier bergenseren.

– Virket ruset

Osen forteller at den ene av gjerningsmennene, som han tror er østeuropeere, fremsto som ruset.

– Han var veldig sløv på slutten og harket og spyttet i bilen. Det må være nok av DNA-bevis i den bilen, påpeker Osen.

– Det er en alvorlig sak som vi prioriterer og har mye ressurser på, sa Jannike Bremar Johannessen, fungerende seksjonsleder ved voldsseksjonen ved Hordaland politidistrikt til TV 2 fredag.

Politiet ber publikum om hjelp, spesielt med opplysninger om stedet hvor bilen ble forlatt ved Kalandseid/Søfteland, skriver NRK Hordaland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder