DREPT OG VOLDTATT: Det er 17 år siden Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i Kopervik på Karmøy. Nå blir det trolig satt igang nye tekniske undersøkelser. Foto: Åge Pedersen / NTB Scanpix

Sier nei til nye DNA-analyser i Tengs-saken

Politiet vil ikke foreta nye DNA-analyser i Birgitte Tengs-saken. Avgjørelsen blir anket til Riksadvokaten.

Artikkelen er over seks år gammel

Advokat Arvid Sjødin, som representerer Birgitte Tengs fetter, reagerer sterkt på avgjørelsen. Han mener politiet har tunnelsyn og er uten interesse for å oppklare gamle saker.

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i Kopervik på Karmøy 6. mai i 1995. Drapet på den 17 år gamle jenta er fremdeles uoppklart. Hennes fetter ble først dømt og senere frifunnet for drapet. Han ble likevel dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til jentas foreldre.

Følger anbefaling

Fetteren er opptatt av å renvaske seg, og Sjødin mener et uavhengig firma i Stavanger kan gjennomføre bevisanalysen.

- Jeg har informert ham om dagens avgjørelse via hans far. Det er klart den har vekket sterke reaksjoner. Han ville ikke ha ønsket nye DNA-analyser dersom han var skyldig, sier Sjødin.

Han kommer til å anke politiets avgjørelse om ikke å foreta nye analyser inn for Riksadvokaten.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt opplyser i en pressemelding at det har besluttet å følge anbefalingen fra Folkehelseinstituttet (FHI) om ikke å foreta nye DNA-analyser. Bakgrunnen for å følge anbefalingen er vurderingen om at materialet kan være forurenset (kontaminert), slik at nye undersøkelser ikke vil være hensiktsmessig.

- Det legges også til grunn at Folkehelseinstituttet har vært i kontakt med andre europeiske laboratorier, som støtter Folkehelseinstituttets vurdering, opplyser politiadvokat Thor Buberg.

Avviser

Dette står i sterk kontrast til uttalelsene fra Arvid Sjødin. Han sier til NTB at han har vært i kontakt med flere laboratorier i England og et uavhengig laboratorium i Stavanger som avviser at kontaminering er et problem.

- Det er spor både på klær og andre steder på offeret. Med dagens teknologi er det god mulighet til å få identifisert en gjerningsmann. Men det er ikke noen interesse for å oppklare gamle uoppklarte saker i Norge, sier Sjødin.

Han viser til at i Storbritannia er det de siste årene oppklart flere store drapssaker på grunn av denne type DNA-analyser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder