Har aldri uttalt hva hun tenker om «selvmordshenleggelsen»

STEVNET SOM VITNE: Påtaleansvarlig Sidsel Isachsen henla Monika-saken som selvmord. Nå er hun stevnet som vitne for forsvaret av litaueren som er tiltalt for å ha drept Monika. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Sidsel Isachsen henla Monikas dødsfall som selvmord: Nå skal hun vitne i Monika-saken

Hun har fått kritikk for å ha henlagt Monika-saken som selvmord, og for å ha motarbeidet varsleren Robin Schaefer. Nå skal hun vitne i Monika-saken.

Artikkelen er over tre år gammel

Det bekrefter forsvarer Aasmund Sandland til VG. Han forsvarer den litauiske mannen som er tiltalt for å ha drept Monika Sviglinskaja.

– Det er helt naturlig at påtaleleder fra 2011–2012 står på bevisoppgaven til forsvarer. Hennes forklaring er av stor interesse, sier forsvarer Sandland til VG.

Han mener drapstiltalen mot hans klient er basert på store deler av samme etterforskningsmateriale som da saken ble henlagt.

– Spørsmålet er om det som i ettertid har fremkommet etter at saken ble gjenopptatt, egentlig setter saken i et annet lys. Kanskje er det slik at henleggelsen i 2012 ikke var så feil likevel, sier Sandland til VG.

Sidsel Isachsens representeres av advokat Svein Holden.

– Hun vil naturligvis møte og besvare de spørsmål hun blir stilt, sier han til VG.

Nekter straffskyld

Rettssaken mot den drapstiltalte 34-åringen fra Litauen starter 30. mai i Nordhordland tingrett. Han har hele tiden nektet for å ha noe med Monikas død å gjøre.

DREPT? : Politiet mener Monika Sviglinskaja ble drept av morens tidligere samboer. I mai begynner rettssaken. Foto: Privat

Vitnelistene begynner å bli klare i saken. Et av navnene som det er knyttet størst interesse for er påtaleleder Sidsel Isachen.

Hun var påtaleansvarlig da Monika-saken ble henlagt som selvmord i august 2012.

Sammen med andre polititopper i Hordaland-politidistrikt måtte hun tåle kritikk både fra Spesialenheten og granskingsgruppen fra advokatfirmaet Wiersholm for sin håndtering.

LES HELE WIERSHOLM-RAPPORTEN HER

Grov uforstand

I vinter i fjor fikk Hordaland politidistrikt en foretaksbot på hundre tusen kroner for grov uforstand i etterforskningen av Monika-saken. Men smekken fra Spesialenheten fikk ingen personlige konsekvenser for de involverte politisjefene og etterforskerne.

LES OGSÅ: Politiet brøt ikke arbeidsmiljøloven i Monika-saken.

For to tjenestemenn konkluderte Spesialenheten med at forholdet var foreldet. En etterforsker fikk saken henlagt som intet straffbart forhold, mens Isachsens sak ble henlagt etter bevisets stilling.

Det godtok ikke Isachsen.

Hun ville ha forholdet henlagt som «intet straffbart forhold», og klaget avgjørelsen inn for Riksadvokaten.

– Den klagen er ennå ikke avgjort. Vi venter på svaret, sier advokat Holden.

HAR DU LEST? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Ville straffe varsleren Robin Schaefer

I Spesialenhetens gjennomgang av hvordan politiledelsen behandlet varsleren Robin Schaefer kommer det også frem at Isachsen ville ha en personalsak på ham fordi hun mistenkte ham for å ha gått til bistandsadvokat Stig Nilsen med informasjon i saken. Nilsen representerer moren til Monika.

GA SE GALDRI: Varsleren Robin Schaefar ga seg aldri i sin kamp for å få gjenopptatt Monika-saken. Til sist ble han sykmeldt av den motstanden han fortalte at han opplevde fra ledelsen i ved politihuset i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Robin Schaefer var politimannen som på egen hånd begynte å grave i Monika-saken fordi han mente den var mangelfullt etterforsket.

Vinteren 2014 prøvde han flere ganger å få ledelsen ved politihuset i Bergen med seg på at saken burde tas opp på nytt. Han mente det gikk en drapsmann fri.

Han har senere fortalt at han opplevde at Sidsel Isachsen motarbeidet ham aktivt i den prosessen.

SNAKKET UT: Les politimannens sterke historie her.

Schaefer har senere fortalt offentlig hvordan han samarbeidet både med BT og bistandsadvokat Stig Nilsen for å få fart på saken.

Ifølge BT som har skrevet om Spesialenhetens gjennomgang, ba Isachsen politistasjonssjef Olav Valland om å «lage personalsak» på Schaefer.
Spesialenheten skriver at Isachsen var «opprørt over at Schaefer hadde lekket informasjon til bistandsadvokat Nilsen. Hun mente det var illojalt og uetisk».
Valland følte et sterkt press. Han skal ha gitt uttrykk for at det var «helt uaktuelt å iverksette en personalforføyning» mot Robin Schaefer, ifølge BT.

Monikas mamma

Sidsel Isachsen har ikke tidligere snakket i media og fortalt sin versjon av hvordan hun har opplevd sin rolle i Monika-saken.

Det er derfor knyttet stor interesse til hva hun kan si når saken kommer opp for retten.

KOMMENTAR: En dekkoperasjon helt til topps

Da TV2 publiserte sin dokumentar om «Monikas Mamma» som ble sendt før påske, skrev hun følgende.

– Jeg har forklart meg flere ganger for både Spesialenheten og granskingskommisjonen, og mitt syn på saken fremkommer i disse rapportene.

– Jeg er glad for at saken er gjenopptatt på bakgrunn av nye opplysninger. Dette har brakt inn perspektiver som ikke fremkom i den første delen av etterforskningen, og heller ikke i de første rettsmedisinske undersøkelsene på åstedet, skrev hun til TV2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder