... men «take it or leave it» på overtid lørdag

FÆRRE: Denne grafen viser hvor mange uenighetspunkter som er fjernet i løpet av Paris-møtet. Her Tine Sundtoft på vei inn til et av forhandlingsrommene. Foto: Scanpix. Grafikk: Anders Bergan, VG Foto: ,

Så mange klima-problemer er ryddet av veien i Paris

PARIS (VG) Denne feberkurven over uløste saker, forteller at det faktisk kan bli undertegnet en global klimaavtale i Paris lørdag eller søndag.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

– Den grafen der, sammenfatter utviklingen i forhandlingene på en veldig god måte. Vi hadde over 1700 uenigheter i avtaleteksten i begynnelsen og nå er vi nede i under 50, i det siste tekstforslaget som ble lagt frem torsdag. Jeg har stor tro på at vi vil lykkes, men det gjenstår fortsatt en del sentrale uenigheter som vi må greie å finne løsning på og samlende formuleringer til, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

At 1700 uenigheter er blitt til 48, er ikke det samme som at det er oppnådd enighet i over 1650 små og store spørsmål. Men det innebærer at uenighetspunkter enten er blitt løst gjennom enighet, omformuleringer – eller ved at tekst er blitt fjernet fra avtaleutkastet.

Uansett – tallene viser at det nærmer seg enighet om en avtaletekst.

VG møter Sundtoft fredag kveld i den franske hovedstaden. Deadline for forhandlingene var satt til nettopp denne fredagskvelden.

– Men når vi snakker om å bli enige om en avtale som kan redde kloden, da tar man de timene eller dagene ekstra som trengs, sier Sundtoft.

Forpliktelse forpurrer

Sentrale kilder i den amerikanske delegasjonen sa i går kveld at de tror det skal gå an å lande en avtale, men at det blir vanskelige sluttimer.

Det blir fremholdt at det i stor grad dreier seg om finansiering: Hvilke land som skal bidra og hvilke land som skal få. Og ikke minst hvor juridisk bindende forpliktelsene skal være. Ordet «skal» står helt sentralt, fordi det er forpliktende. Hvis et land forplikter seg til at de skal gjennomføre det og det, er det langt mer forpliktene enn eksempelvis «vil».

Kina og India har gått fra å være u-land til å bli de to mest voksende økonomiene i verden: Det er drakampen om deres rolle og klimabidrag som er en av de store gordiske knutene som gjenstår.

Jevnlig oppdatering av mål

Sundtoft har vært en av to som har ledet forhandlingene om hvilke ambisjoner avtalen skal ha, og foreløpig ser det slik ut:

– Vi håper å få støtte for en formulering om togradersmålet og at den lange målsettingen bør være «well below» to grader, og helst ned mot 1,5 grader. Det andre viktige punktet vi har fått enighet om, er at landene skal oppdatere sine mål hvert femte år og at de skal bli sterkere ved hver oppdatering, sier ministeren til VG.

– Det tredje er at det er inne en formulering om at vi skal være klimanøytrale i løpet av siste halvdel av dette århundre. Det innfrir ikke vårt ønske om en nøytralitet i 2050, men det viktige er at vi får til formuleringer som gjør at vi samles om en lavutslippspolitikk for kloden, sier hun.

– Det kan komme endringer med det viktige er at vi får inn en formulering om 1,5 grader og nullvisjon om utslipp, sier forhandlingsleder Aslak Brun.

Kan bli tekst lørdag morgen

Det er ventet at den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, lørdag skal legge frem et nytt avtaleutkast, som landene kan samle seg om.

Det ble fredag kveld klart at det lørdag morgen kommer en endelige tekst på klimatoppmøtet i Paris, som er endelig og ikke forhandlingsbar.

– Vi kommer akkurat fra et møte med den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft på en pressekonferanse fredag kveld.

Han fortalte om sin plan:

– I kveld blir det drøfting med land og grupper, og han forventer å legge frem ny tekst i morgen tidlig. Han var veldig klar på at det er take it or leave it, og ikke en tekst som det kan forhandles videre på, sa hun.

Hun refererte også til at hvis det ikke blir enighet i morgen, sier han at det det er vanskelig å se for seg noe nytt FN-spor.

– Når 195 land er samlet i FN-regi for å komme frem til en avtale, og hvor 186 land har levert mål om hvordan de skal kutte, da sier det seg nesten selv at FN-sporet vil ligge nede i lang tid, hvis vi ikke lykkes, sier Sundtoft.

Les også

Mer om

  1. Klimatoppmøtet
  2. Miljøvern

Flere artikler

  1. Frankrike: – Endelig utkast til klimaavtale klart

  2. Klimakonferansens siste timer: Ba om Norges hjelp i natt

  3. Akkurat nå: Paris: Norsk mål om 1,5 grader er inne

  4. Sundtoft: Slik blir klimaavtalen

  5. Pluss content

    Eksklusiv innsiderapport: Den lange veien til en klima-avtale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder