Takker for støtten: – Jeg har fått tusen nye livvakter

NY STØTTE: Amal Aden opplever en helt ny støtte etter at hun i forrige uke gikk ut i VG og fortalte om trakassering og manglende vakthold fra politiet. Foto:Kyrre Lien,VG

Garanterer bedre sikkerhet for Amal Aden

Amal Aden har fått løfter om en helt annen oppmerksomhet og sikkerhet etter at hun fortalte offentlig om trakassering og manglende vakthold fra politiet.

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg opplever at jeg har fått tusen nye livvakter. Jeg er svært takknemlig for all den støtten jeg har fått, sier den profilerte samfunnsdebattanten til VG.

Sist lørdag, 7. mars, gikk den 31-årige kvinnen, opprinnelig fra Somalia, ut i VG og fortalte at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

Hun gikk også i rette med statsminister Erna Solberg (H), som i januar sa at ytringsfriheten ville bli større og selvsensuren mindre etter terrorangrepet i Paris i januar.

Les også: – Jeg ble slått ned av to somaliske kvinner

– Fine festtaler

«Jeg har barn på 12 år. Jeg har fått beskjed, også av venner og av dem som truer, om at dersom jeg skal oppleve at de fyller 13, bør jeg skifte jobb og slutte å provosere. Men det kan jeg bare si, at jeg vil aldri godta en slik beskjed. Hvis ikke politiet kan beskytte meg, så er de fine festtalene om ytringsfrihet bare festtaler», sa Aden.

GA STØTTE: Erna Solberg har sagt til Aden at hun ikke må dempe seg. Foto:Frode Hansen,VG

Men nå, etter at saken hennes er blitt løftet opp av Erna Solberg og påtroppende Ap-nestleder Hadia Tajik, har situasjonen endret seg til det langt bedre:

Aden sier at hun nå har fått de sikkerhetsgarantiene hun trenger, for å fortsette å holde foredrag på skoler, og å delta i offentlige debatter. Forholdet til politiet er blitt bedre, og i tillegg har utallige privatpersoner meldt seg med sympati og tilbud om hjelp.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke orket å bli spyttet på og bli sjikanert fordi jeg bruker min ytringsfrihet i Norge. Jeg måtte si fra, sier hun.

Mandag kom også en tydelig beskjed fra politisk ledelse i Justisdepartementet:

«Politiet må sørge for tilstrekkelig sikkerhet rundt henne og andre for at de skal kunne fortsette å delta i samfunnsdebatten», sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

– Det er helt rørende hvordan min situasjon er snudd på hodet i løpet av få dager, sier Amal Aden nå.

– Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg har fått mer enn ett tusen tilbakemeldinger, på e-post, tekstmeldinger og Facebook. 99 prosent av dem har vært positive og støttende. Folk vil ikke at jeg skal gi meg.

– Tilbys hjelp

– Hva slags reaksjoner har du fått?

– Folk har kommet bort til meg på bussen og tilbudt meg følge, hvis det er slik at politiet ikke kan møte meg. Flere har gitt meg sitt navn og telefonnummer og tilbudt meg transport eller følge i Oslo og andre steder.

Også skolene som avlyste, har snudd:

– Det var planlagt en omfattende skoleturné, som skulle pågå store deler av høsten i år. Etter terrorangrepet i København tok de kontakt og ville avlyse. Nå har skolene og arrangørene tatt kontakt på nytt, og bestemt seg for at turneen likevel skal gjennomføres. Det er jeg svært takknemlig for.

– Hvordan har politiet reagert på at du sto frem og kritiserte dem?

– Vi har hatt en veldig god dialog de siste dagene. De skal tilrettelegge bedre for meg og gi meg tettere oppfølging. Jeg er også takknemlig for at statsminister Erna Solberg har gått ut så tydelig og støttet meg og mitt krav om beskyttelse av ytringsfriheten, sier Aden.

I et VG-innlegg torsdag skriver Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold at å sikre ytringsfriheten er en av politiets viktigste oppgaver:

«Vi kan derfor ikke leve med at det skapes inntrykk av at politiets tilnærming er å kneble viktige stemmer. Snarere tvert imot – vi jobber mer enn noen gang for å legge til rette for ytringsfrihet og meningsmangfold», skriver politimesteren.

Han vil imidlertid ikke kommentere Amal Adens sak direkte – utover å si at «vi opplever å ha en god dialog med Amal Aden».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder