NRK-reporter tok selfie med Krekar: – Hadde ikke gjort det igjen

Presseetikk-eksperter: Skaper svært uheldige assosiasjoner

Anders Magnus til VG: – En metode for å få kontakt med Krekar

Under en pause i rettsoppgjøret tok NRK-reporter Anders Magnus en såkalt selfie av seg selv sammen med mulla Krekar og kona Rokosh. Det får presse-eksperter til å reagere.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klagen på politiets tvangsflytting av Mulla Krekar til Kyrksæterøra behandles i dag i Oslo tingrett. I en av pausene benyttet Anders Magnus muligheten til å ta en selfie med Krekar, som ble vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet.

Henning Carr Ekroll, journalist i Aftenposten, spurte Magnus på Twitter om han var på jobb, eller om bildet var til hans private fotoalbum. Like etter svarte han at det ble tatt i en pause, skriver Kampanje.

Reagerer kraftig

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk og tidligere fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, reagerer kraftig på at Magnus har publisert en selfie med mullaen.

URPOFESJONELT: Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen beskriver opptredenen som ubetenksom og profesjonell, gjort av en ellers rutinert reporter Foto:,VG

– Det er rett og slett umusikalsk av en journalist å ta en selfie av seg selv med hovedpersonen i saken man skal dekke. Dette skaper svært uheldige assosiasjoner hos publikum, og er en ubetenksom handling av en ellers rutinert reporter, sier Bodahl-Johansen til VG.

Han mener sakens alvor svekkes av opptredener som dette.

– Det blir et sirkus knyttet til selve saken, og det fortjener den ikke. Man får inntrykk av at Krekar for journalisten fremstår som en celebritet som det er stas å ta bilder sammen med. Det tyder også på at man ikke behandler Krekar med den nødvendige distansen en journalist skal. Spesielt denne saken krever at man opptrer uhyre korrekt.

Det er imidlertid ikke noe nytt at en journalist avbildes med personer involvert i saker man dekker.

– Ofte blir journalister fotografert i en intervjusituasjon, men da er poenget å få frem intervjusituasjonen og ikke det at man er fotografert med personen. Men her gir selfien mangel på kritisk distanse. Slik blir bruken av selfier svært lite musikalsk.

At Anders Magnus sier han tok selfien i en pause, hjelper ikke, mener Bodahl-Johansen.

– Han er jo fortsatt på jobb. At han er i en pause, er helt meningsløst å si. Som journalist kan man ikke gå inn og ut av rollen sin. Det er vanskelig å trekke en grense mellom privatliv og jobb når man tar en selfie med folk man dekker journalistisk, og særlig Krekar-saken, som stiller store krav til en ryddig journalistisk opptreden.

SELFIE: NRK-reporter Anders Magnus (t.h) tok en selfie med mulla Krekar og kona Rokosh i pausen under rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted for Faraj Ahmad Najmudding (Mulla Krekar) på Kyrksæterøra. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Ville ikke ha gjort det igjen

Anders Magnus sier til VG at selfien var et verktøy for å komme i kontakt med Krekar.

– Krekar hadde avvist alle journalister tidligere. Deretter så jeg at det var en dame som tok en selfie med ham, og ikke ble avvist. Da bestemte jeg meg for å gjøre det samme. Det var ikke nødvendig i det hele tatt å ta en selfie, men det var journalistisk metode, som gjorde at jeg fikk snakket med ham om en del ting og stilt ham noen spørsmål.

– Ville du ha gjort det igjen?

– Nei, jeg ville ikke det. Jeg tenkte ikke at det skulle bli en så stor sak, og jeg synes folk har misforstått meg litt.

– Men har du forståelse for at folk kan se på denne koblingen som uheldig?

– Ja, det har jeg. Jeg forstår også at mange synes Krekar er så ille at man ikke bør nærme seg ham i det hele tatt. Men det er vår ubehagelige oppgave å snakke med alle, og da må man først få kontakt. Bildet ble absolutt ikke tatt fordi jeg synes det var gjevt å bli avbildet med Krekar, men om folk tolker det slik, så synes jeg det er synd.

Han vil forsikre publikum om at selfien ikke svekker hans rolle som kritisk journalist.

– Jeg hadde nylig et intervju med Per Sandberg, som forsvarte Siv Jensens ønske om brudd på menneskerettighetene i Krekar-saken, og i dag har jeg et innslag som ikke akkurat kan beskrives som Krekar-vennlig. Man kan aldri forutsi resultatet når jeg lager en sak.

Kalles ikke inn på teppet

Ledelsen i NRK reagerer ikke på Anders Magnus bilde med mullaen.

– Bildet er tatt mens Anders Magnus er på jobb, i pausen under rettsmøtet i Borgarting lagmannsrett. Anders Magnus er en reporter som også dokumenterer sin arbeidshverdag i sosiale medier – slik stadig flere norske journalister gjør. Det er i den forbindelse han har tatt dette bildet, og han han har publisert det på sin egen Facebook- og Twitter-konto, sier reportasjeredaktør Alexandra Beverfjord i NRK til Kampanje.

Overfor VG poengterer hun at dette ikke er argumenter for å forsvare selfien, men en beskrivelse av hendelsen og hvordan Anders Magnus vanligvis jobber.

Hun sier imidlertid at hun forstår at selfien kan oppfattes som kontroversiell.

– Reaksjonene kommer fordi det er en selfie. Men dette går på ingen måte utover Anders Magnus' kritiske journalistikk i denne saken. Han er en hardtslående og undersøkende journalist. Selfien er tatt i forbindelse med en intervjuforespørsel, som en måte å kommunisere på, sier Beverfjord.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum stusser på hva Anders Magnus tenkte da han tok selfien.

– Dette overrasker meg. Det virker ikke som det i utgangspunktet ble gjort for å provosere, og det virker ikke som en veldig gjennomtenkt handling. Det blir nærmest litt ironisk sett i lys av at dette er en antatt farlig person, med all historikken vi har på Krekar.

Bildet etterlater et inntrykk av at Anders Magnus synes det er gøy å bli avbildet med Krekar, mener Stavrum.

– Dette er en underlig form for eksponering som ikke er ideell for en uavhengig journalist.

– En uheldig rolleblanding

KRYSSER GRENSEN: Politisk kommentator i Dagbladet, John Olav Egeland mener Anders Magnus går for langt, og fjerner den nødvendige avstanden en journalist skal ha til aktøren i en slik sak. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Heller ikke politisk kommentator i Dagbladet, John Olav Egeland, har mye til overs for Anders Magnus' selfie.

– Jeg synes som regel at journalisten skal unngå å være aktør, som man nå ser at Anders Magnus gjør, ved å stille seg ved siden av Krekar på et bilde. Han tar dermed ned den avstanden som journalisten skal ha til aktøren i en rettssak, sier Egeland, som også er medlem av Pressens Faglige Utvalg, som overvåker og fremmer den etiske og faglige standarden i norsk presse.

Han mener selfien svekker journalistens troverdighet betraktelig.

– Når det gjelder sosiale medier, så har vi ennå ikke utviklet gode retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss. Mange av oss er pålagt å bruke det og er både aktører samtidig som vi rapporterer. Da kan rollene fort bli uklare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder