– FOR DÅRLIG: Direktør for arbeidslivspolitikk i Virke, Inger Lise Blyverket, synes regjeringens arbeid med å få flyktninger ut i jobb går for tregt. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Krever fortgang for å få flyktninger ut i jobb

Virke raser mot Kunnskapsdepartementet: – Byråkrati på sitt verste

Kunnskapsdepartementet trenger ett år på å utvikle en app for å få flyktninger lettere i arbeid. NOKUT har en løsning liggende klar, men den vil departementet foreløpig ikke bruke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes det er overraskende at dette er en så seig prosess. Myndighetene har sagt at de ønsker å få flyktninger i jobb så raskt som mulig. Vi har blitt med på en samarbeidserklæring om at nettopp det skal la seg gjøre, sier direktør for arbeidslivspolitikk i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Inger Lise Blyverket, til VG.

Etter at den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig kom til Europa i fjor, er det et stort behov for å få flyktninger og asylsøkere i arbeid. Samarbeidserklæringen er ett av flere tiltak, og skal altså sørge for at flyktningene kommer raskere ut i jobb, og dermed blir bedre integrert.

Nylig utviklet NOKUT (nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som blant annet har ansvar for å godkjenne utdanningen til folk som kommer fra utlandet, en ordning som skal vurdere flyktningers kvalifikasjoner. Ordningen inkluderer et kort intervju hvor målet er å vurdere hva slags kvalifikasjoner flyktningen har, og dokumentere dette. Ordningen kan i prinsippet settes i gang allerede, men ligger nå til vurdering hos Kunnskapsdepartementet.

Les også: Vil betale seks millioner ekstra for å få asylsøkere i jobb

Hvor lang tid vurderingen tar, kan ikke Kunnskapsdepartementet svare på. De ber om forståelse for at det tar tid å koordinere de mange ulike forslagene som kommer på regjeringens bord for å integrere flyktninger.

Blant løsningene departementet vurderer, er en egen app hvor flyktningene selv kan registrere kvalifikasjoner. Den antas å ferdigstilles i løpet av et år.

Kronikk: Et hurtigspor for flyktninger (VG+)

– Provoserende

At det tar så lang tid å vurdere de ulike løsningene har ikke Blyverket noen forståelse for.

– Det er provoserende at regjeringen ikke velger å ta NOKUTs forslag i bruk etter at hurtigsporet ble lansert. Å få flyktningene i arbeid raskt krever at vi må kartlegge kompetansen de har. Det er er alle enige om, og her er tiltaket vi har ventet på. Da undrer vi som arbeidsgiverorganisasjon oss veldig over at dette ikke blir brukt, sier hun.

– GODE ERFARINGER: Direktør i NOKUT, Terje Mørland, håper forslaget de har utviklet kan fortsette å brukes. Foto: NOKUT

Løsningen ble utviklet etter at NOKUT på grunn av det store antallet flyktninger som kom til landet i fjor høst, møtte en gruppe som de ikke hadde noe reelt tilbud til. UVD-ordningen, som på folkemunne kalles flyktningordningen, har frem til nå fungert bra, men for å bli med i ordningen må man ha fått opphold, og kunne enten engelsk eller et skandinavisk språk.

– Denne ordningen har gitt oss en mulighet til å vurdere utdanningen til en gruppe mennesker som vi ellers ikke kunne gitt noe til, forteller direktør ved NOKUT, Terje Mørland.

De har allerede har testet ut ordningen på 20 pilotkandidater.

– Vi har veldig gode erfaringer, så vi håper selvfølgelig at det kan bli noe mer ut av det, sier Mørland.

Fikk du med deg? Integreringsmeldingen: Flere og tøffere krav til flyktninger

Vil se på løsningene

Som svar på kritikken skriver politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue, følgende i en e-post til VG:

– Vi er alle enige om at det er viktig å legge til rette for at flyktninger kan komme i jobb så raskt som mulig, men vi mottok forslaget fra NOKUT først nå i juni. Det er ikke lenge siden. Vi vil se på hvordan dette kan fungere sammen med de mange tiltakene som regjeringen allerede har satt i gang for flyktninger, skriver han.

Dette gjør Blyverket irritert.

– Myndighetene uttrykte tydelig i fjor høst at de ønsket raske tiltak for å få flyktningene ut i arbeid. Flere organisasjoner sa seg villige til å bli med på dugnaden, men på den betingelse at myndighetene kunne organisere dette bedre og gi arbeidsgivere ett sted å henvende seg til.

Hun mener regjeringen har gått i byråkratifellen de selv ønsket å unngå.

– Nå legger de skylden på nettopp manglende koordinering departementet og direktorater imellom. Dette er byråkrati på sitt verste koblet opp mot manglende politisk handlekraft, sier Blyverket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder