FLAGGER HOMOSTØTTE: Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har regnbueflagget klart til homoparaden, som hun fikk utdelt på Slottsplassen ved regjeringsskiftet. – Det sto på pulten frem til jul, så skiftet jeg det ut med en tekopp med regnbueflagget, sier hun. Foto:Terje Bringedal,VG

Nå er hun blitt Homo-Solveig

Likestillingsministeren fra homo-trøbbel til homo-parade

Hun stilte seg undrende til høytlesning av homoeventyr i norske barnehager. Til helgen legger Frp-statsråden ut på sitt eget.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lørdag neste uke inntar matrosdresser, fjærboaer, glitter, lakk og lær Karl Johan når flere tusen homofile, bifile og transseksuelle feirer skeiv kjærlighet i homoparaden under Europride 2014.

Blant alle regnbueflaggene blir likestillingsminister Solveig Horne (Frp) å finne. 45-åringen har takket ja til å åpne homofestivalen og delta i paraden – som flere av hennes partifeller har motsatt seg.

– Jeg gleder meg, jeg har aldri vært på en homoparade før, sier hun til VG.

- Jeg har modnet

For flere er hun ikke den mest åpenbare hedersgjesten. Da Horne tiltrådte som statsråd i fjor høst, fikk hun i retur en rekke kontroversielle homouttalelser:

** «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?» twitret hun i 2010.

** I september i fjor uttalte Horne at «transpersoner må inn under pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme».

** Frp-eren ville kutte i pengestøtten til homoorganisasjoner fordi hun mente de var «diskriminerende i seg selv», og ønsket å legge ned Likestillingsombudet fordi det var «totalt unødvendig».

Nå mener Horne det er opp til barnehage og foreldre om de skal ha eventyr der prinser forelsker seg i prinser, og viser til at det var en transorganisasjon som selv ville under pasientlovgivningen – hvilket den ble. Statsråden har dessuten fredet Likestillingsombudet.

– Jeg vil ikke si at jeg er blitt mer liberal, men livet i seg selv gjør at vi blir mer åpne for nye folk og kulturer. Jeg kan være så ærlig og si at jeg har modnet, sier Horne.

Frp-skepsis

Ifølge henne har Frp utviklet seg på homofeltet, men faktum er at Horne går motstrøms med flere partikolleger ved å stille i homoparaden.

I 2009 mente Sylvi Listhaug (Frp) at det ikke styrket homosaken at «halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater», og i 2005 boikottet tidligere partileder Carl I. Hagen Europride i Oslo med begrunnelsen at «det er ingenting å feire at man er homofil».

- Hva tenker du om selve uttrykksformen på paraden; det er en del fjær, glitter og halvnakne kropper?

- Det er jo det som er typisk for mange av dem, det er deres uttrykksform og det synes jeg er fint. Det skaper liv og røre.

- Listhaug mente formen ikke tjente deres formål, snarere tvert imot. Har hun et poeng?

- Alle har vi forskjellige måter å uttrykke oss på. Vi har hatt russ som har krabbet nakne gjennom Karl Johan. Jeg har ikke så stor bekymring for måten folk vil uttrykke seg på som kanskje Listhaug hadde.

- Kan paraden bidra til å skape fordommer mot homofile?

- Det kan godt hende at noen vil reagere og mene at det er støtende, men da kan de holde seg borte fra Karl Johan akkurat disse timene, mener Horne.

Har vært på homsebar

Selv har likestillingsministeren vært ute på homsebar. For åtte år tilbake la hun kvelden til den kjente puben London i Oslo.

– Jeg hadde ikke noen problemer med det. De er jo mennesker de som alle oss andre, og de må få lov til å samle seg på en bar.

– Ble du sjekket opp?

– Nei nei, faktisk ikke, ler hun.

Statsråden har ingen nære homofile venner, men har flere homofile kolleger, blant dem Høyres helseminister.

– Bent Høie pleier å si: «Du er min homominister».

– Er du komfortabel med å bli kalt homo-Horne?

– Ja, jeg kan ikke begynne å bekymre meg for slike merkelapper. I dette livet kan du bli kalt for så mange ting, så det får jeg bare stå i, svarer Horne og tilføyer:

– Men det høres bedre ut med homo-Solveig.

- Ikke feltet hun er mest opptatt av

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) er ikke overrasket over at Horne takket ja til å delta i homoparaden.

ØNSKER VELKOMMEN: LLH-leder Bård Nylund synes det er hyggelig at Horne skal delta på Europride. Foto: LLH,

- Hun har selv sagt at hun har forandret seg som menneske etter at hun ble statsråd, og det tror jeg på, sier han.

Det å komme på innsiden av Likestillingsdepartementet, bidrar til at flere politikere endrer holdning, ifølge Nylund.

- Jeg opplever nok at dette ikke er det feltet hun er mest opptatt av. Hun er mer opptatt av barnevern enn av homokamp, og det er viktig å være opptatt av barnevern også. Derfor er det hyggelig at hun åpner Europride og tar dette feltet på alvor, mener LLH-lederen.

Så vidt han vet har ingen profilerte Frp-ere markert seg tydelig i noen homoparade tidligere.

- Jeg vet at det er noen i miljøet som reagerer på at hun skal delta, sier Nylund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder