KUNSTSAMLER: Imran Saber (38) alias «Onkel Skrue» har kjøpt og solgt kunst flere hundre tusen kroner de siste ti årene, ifølge ham selv. Foto: Markus Aarstad

Politiet: «Onkel Skrue» lagret stjålet Pushwagner-trykk

Politiet mener Imran Saber (38) har oppbevart det stjålne Pushwagner-trykket «Nightlife» som har en verdi på nærmere 100.000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Imran Saber – også kjent som «Onkel Skrue» – ble pågrepet i begynnelsen av april og siktet for grovt heleri av Edvard Munch-litografiet «Historien» som ble stjålet under et innbrudd i et galleri på vestkanten i Oslo i 2009.

Litografiet ble tatt i beslag i forbindelse med pågripelsen av en Vestfold-mann i 50-årene som er siktet i samme sak.

Nå har politiet utvidet siktelsen mot Saber til også å gjelde oppbevaring av et stjålet Pushwagner-trykk.

Det aktuelle trykket ble tatt i beslag under ransaking, ifølge VGs opplysninger.

Sitter i varetekt

– Det er en interessant utvikling i saken, og den er fortsatt under etterforskning, sier sjef Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

Begge de siktede mennene ble varetektsfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett sist uke.

STJÅLET: Edvard Munch-litografien «Historien». Stjålet fra Nyborgs kunst i 2009. Foto: Politiet

Sabers forsvarer Øystein Storrvik sier til VG at hans klient nekter straffskyld for alt. Det samme gjør den andre siktede.

«Onkel Skrue» har vært sentralt plassert i det kriminelle miljøet i Oslo i over ti år. Han var tidligere en del av kretsen rundt Nokas-dømte David Toska. I forrige måned ble han dømt til halvannet år betinget fengsel for heleri i Oslo tingrett. Dommen er anket.

21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo og overlevde så vidt. I fjor ble Bandidos-profilen Lars Harnes (48) siktet for drapsplaner mot Saber.

Dømt for millionbedrageri

Den andre pågrepne er en tidligere bedrageridømt mann fra Vestfold, som har solgt kunsttrykk av Edvard Munch.

Hans forsvarer Ellen Holager Andenæs vil ikke kommentere saken.

Han ble i 2002 dømt til fire års fengsel for bedrageri av 23,6 millioner kroner. Han ble også fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år. Vestfold-mannen ble den gangen utpekt som hovedmannen i en svindelliga og erkjente deler av anklagene i retten.

Litografiet ble stjålet fra lokalene til Nyborg Kunst på Skillebekk i Oslo 12. november 2009. Det er verdt rundt to millioner kroner.

Kunstverket er et steintrykk med samme motiv som det som henger i Oslo-universitetets aula, en gammel mann som sitter og snakker med en gutt. Bildet skulle selges for en kunde. Det finnes flere varianter av litografiet, som ble laget rundt 1914.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder