TATT: Bestun Karim Assad (37) fra Irak har vært etterlyst internasjonalt i over ti år – utpekt som hovedmann bak to grove gjengvoldtekter i Oslo i 2004. Foto: INTERPOL/SCANPIX ,

Iraker tiltalt for to gjengvoldtekter i 2004:
Pågrepet av politiet i Slovenia

Forsvant før rettssaken – beskrevet som farlig

Etterlyst internasjonalt i over ti år

Fem menn dømt i samme sak

I over ti år har voldtektstiltalte Bestun Karim Assad (37) fra Irak vært på rømmen fra norsk politi. Nå er 37-åringen pågrepet i Slovenia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter politiadvokat Christian Hatlo ved Seksjonen for volds-, og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt overfor VG.

– Han ble pågrepet i Slovenia 10. oktober og sitter i varetekt i påvente av en utleveringsbegjæring som vi er ferdig med. Han har operert med mange identiteter, trolig for å unndra seg, sier politiadvokaten til VG.

Les også: - De behandlet meg som et dyr

Tiltalen som ble tatt ut mot Bestun Karim Assad (37) og fem andre kurdiske menn i 2005 ble beskrevet som en av Norges-historiens verste gjengvoldtekter.

BEKREFTER: Politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt. Foto: SCANPIX ,

Offer: – Han var den mest brutale

I løpet av to vinterkvelder i desember 2004 skal 37-åringen ha deltatt i to grove gjengvoldtekter av en unge jente og en eldre kvinne i en leilighet på Skullerud i Oslo.

• 8. til 9. desember 2004: Etter å ha blitt ruset på heroin var den da 16 år gamle jenta ute av stand til å forsvare seg. Under rettssaken forklarte hun at voldtektene pågikk i timevis av seks menn som ignorerte protestene hennes.

– Han (journ.anm. den pågrepne 37-åringen) var den mest brutale. Det var hans som begikk den første voldtekten. De brukte meg som en madrass, forklarte den unge jenta i retten.

– Det er gledelig hvis vedkommende er tatt, sier advokat Line Hvidtsten Ingebrigtsen til VG. Hun bisto den unge jenta i forbindelse med straffesaken.

• Natt til 18. desember 2004: I den samme leiligheten på Skullerud i Oslo skal 37-åringen ha deltatt i nok en voldelig gjengvoldtekt av en da 29 år gammel kvinne.

– Hun synes det er tøft å få denne beskjeden, men hun er veldig lettet over at han er pågrepet – slik at hun ikke trenger å være redd for å støte på ham, sier kvinnens bistandsadvokat Hege Salomon til VG.

BISTANDSADVOKAT: Hege Salomon. Foto: SCANPIX ,

Advokaten opplyser at den fornærmede kvinnen er innstilt på å avgi forklaring og bidra til sakens opplysning.

Dom: 37-åringen utpekt som hovedmann i gjengvoldtekt

I dommen mot de fem andre kurdiske mennene fra 2005 kommer det frem at den etterlyste Bestun Karim Assad (37) pekes ut som en av hovedmennene bak gjengvoldtekten mot den unge jenta og den noe eldre kvinnen.

I tillegg nevner tingretten at 37-åringen eide den aktuelle leiligheten på Skullerud i Oslo, at han er pekt ut under fotokonfrontasjon og at det er gjort relevante DNA-funn.

De fem andre mennene ble i 2005 dømt til fengsel fra fire til åtte år i Oslo tingrett.

Ifølge politiet, er den nå pågrepne 37-åringen også begjært utlevert av svenske myndigheter i forbindelse med en annen straffesak.

– Vi håper at utleveringen kan gå raskt. Saken er ikke foreldet, og nå blir den heller ikke foreldet etter de nye reglene. Intensjonen er å gjennomføre en hovedforhandling, sier Hatlo.

Politiadvokaten sier også at han er fornøyd med at systemet med internasjonal etterlysning fungerer – selv om det har tatt lang tid.

Dømt for politivold

Den voldtektstiltalte 37-åringen kom til Norge i 1999 og jobbet blant annet som baker ved en pizzarestaurant. I januar 2004 ble han dømt til 24 dagers fengsel for vold mot en politimann i forbindelse med en demonstrasjon mot krigen i Irak utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Begge de fornærmede kvinnene er orientert om utviklingen i saken, opplyser politiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder