Eirik Jensen i SMS: «Ikke noe solodrikking alene nå»

Gjermund Cappelen (50) var pågrepet og satt i en fengselscelle. Samtidig fortsatte det å tikke inn tekstmeldinger fra politilederen Eirik Jensen (59) på mobiltelefonen hans.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG kan i dag presentere til nå ukjente tekstmeldinger, eller SMS-er, som den korrupsjon- og narkotiltalte politilederen Eirik Jensen har sendt til Gjermund Cappelen.

Disse meldingene ble sendt i desember 2013 og i januar 2014.

I over 20 år har Cappelen smuglet tonnevis med hasj inn over Norges grenser. 19. desember i 2013 var det kriminelle eventyret over. Da slo politiet til mot hjemmet hans i Bærum og pågrep ham.

NEKTER: Eirik Jensen nekter for alt han blir anklaget for. Her avbildet i forbindelse med bokutgivelsen sin i mars 2015. Foto: Helge Mikalsen VG

I dagene før han ble tatt, hadde politiet en hemmelig operasjon gående. Kun noen få utvalgte politifolk visste om den. Telefoner ble avlyttet og personer ble spanet på.

Bokmerk denne: Alt om Eirik Jensen-tiltalen

Politiet gjorde «innbrudd»

Natt til 18. desember i 2013 «robbet» politiets spanere et av Cappelens hasjlagre. 109 kilo hasj ble fjernet fra en garasje på Røa i Oslo.

Målet med det fingerte innbruddet var å fremprovosere kommunikasjon og møter. Det var en av Cappelens trofaste løpegutter i hasjligaen hans som oppdaget innbruddet. I en samtale tidlig om morgenen 18. desember sa løpegutten:

«Dem har tatt alt … Faen!», uvitende om at det var politiet som sto bak.

«Neeei», var svaret fra Cappelen.

Utover dagen, 18. desember, hadde Cappelen kontakt og møter med flere personer, blant annet med en av storkjøperne sine.

Cappelen mistenkte en Oslo-mann i 40-årene for å være hasjtyven, ifølge forklaringer storkjøperen har gitt.

Cappelen og Oslo-mannen i 40-årene var tidligere nære, men hadde røket uklare med hverandre på et tidspunkt.

Dagen etter, 19. desember, hadde Cappelen et møte med Jensen i Oslo. Senere på kvelden gikk det flere tekstmeldinger mellom de to:

Cappelen: «Sørge for at svinet blir borte i julen.»

Jensen: «Ok. Er du mobil i morgen? Er oppe i høgda.»

Jensen: «Ikke noe solodrikking alene nå»

Cappelen: «Hehe.»

HASJ: Dette er noen av hasjen som ble beslaglagt da politiet aksjonerte mot Gjermund Cappelen og ligaen hans. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Fortsatte å sende SMS-er

Et par timer etter den siste SMS-en, aksjonerte politiet mot Cappelens bolig i Bærum og tok ham med seg.

Kun et fåtall politifolk fikk vite om pågripelsen av Cappelen, som var skjermet i politiets interne registre, ifølge VGs opplysninger.

LES HELE TILTALEN HER (.pdf)

Jensen, som skal ha vært uvitende om at Cappelen satt i en celle på Sandvika politistasjon, fortsatte å sende SMS-er.

20. desember, dagen etter pågripelsen, sendte han fire nye:

TAUS: Narko- og korrupsjonstiltalte Gjermund Cappelen vil ikke snakke om noen av bevisene som blir lagt frem for retten når rettssaken starter i Oslo tingrett 9. januar. Foto: KYRRE LIEN Foto: Kyrre Lien VG

Jensen: «Er på vei. Skal handle julegaver.»

Jensen: «Noe nytt?»

Jensen: «Drar hjem. Intet nytt, antar jeg.»

Jensen: «Kunne ikke du få sjekket hans vare- og deleutvalg via en som har hatt motorras. Du vet jo om det er originaldeler når du ser dem.»

Cappelen fikk først se disse tekstmeldingene da han satt i avhør med Spesialenheten for politisaker.

Hasjbaronens luksusliv: Se bilder av klokkene, smykkene og bilene

Cappelens forklaring skal da ha vært at han rådførte seg med Jensen om hvordan han kunne avsløre den mistenkte hasjtyven – Oslo-mannen i 40-årene, får VG opplyst.

– Når det gjelder den SMS-utvekslingen dere viser til, kan jeg ikke se at denne er myntet på hasjinnbruddet. Jeg er avskåret fra å begrunne dette ytterligere, skriver advokat Arild Holden, en av Jensens sine forsvare, i en e-post til VG.

Jensen: «Hva skjer?»

I avhør skal Cappelen forklart at planen var å forsøke å lure Oslo-mannen i 40-årene til å vise seg hasjlageret sitt. Hvis noe av den stjålne hasjen var der, ville han kjenne den igjen.

VG har forsøkt å få Cappelen til å utdype alt om det som skjedde og kontakten med Jensen etter at politiet «stjal» hasjen, men han ønsker ikke å si noe om dette før rettssaken starter i Oslo tingrett 9. januar.

Spesialenheten har betegnet den kodede SMS-kontakten med hasjbaronen som et av de viktigste bevisene mot Jensen. Cirka 1500 meldinger er hentet ut eller rekonstruert på de mange mobiltelefonene som er beslaglagt i saken.

Når Jensen ble kjent med pågripelsen av Cappelen er ikke kjent.

Etter tekstmeldingene 20. desember i 2013, som Jensen aldri fikk svar på, skal det ha vært en periode med færre kontaktforsøk fra politilederen. En av de siste SMS-ene han sendte, som Spesialenheten har avdekket, var i slutten av januar 2014:

Jensen: «Hva skjer?»

Spesialenheten ønsker ikke å kommentere tekstmeldingene som omtales i denne artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder