TILBAKEHOLDEN: Politiadvokat Eli Valheim møtte for påtalemyndigheten i mandagens fengslingsmøte i Bergen, men vil si minst mulig om den pågående politietterforskningen. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Barnehageansatt har tilstått overgrep mot fem ofre

Mannen i 30-årene, som er siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt, har også erkjent overgrep mot fire andre ofre.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Dette får VG opplyst.

Det siste overgrepet mannen er siktet for, skal ha skjedd onsdag forrige uke. Mannen ble pågrepet sist fredag. Han skal ha erkjent overgrep mot totalt fem ofre.

Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker, de to første ukene i full isolasjon.

Den siktede mannen har vært ansatt i barnehagen i flere år.

Opprullingen av overgrepssaken startet da en gutt på fire år hadde betrodd seg til foreldrene sine.Mannen ble ifølge BT.no oppsøkt i barnehagen av sivilkledd politi. Etter å ha blitt ført inn på et kontor, ble han bedt om å gi fra seg mobiltelefonen og spurt om han hadde en PC. Da han la fra seg nøklene og ble ført ut, skal han ha sagt «jeg kommer neppe tilbake her».

Mandag kveld holdt politiet og Bergen kommune et informasjonsmøte for foreldre i den kommunale barnehagen i byens rådhus. Mange forlot møtet gråtende.

Foreldre og ansatte får hjelp

Kommunaldirektør Robert Rastad sier kommunen nå gjør det de kan for å møte foreldrenes informasjonsbehov.

– Det er viktig å trygge alle de involverte i saken, og den tryggheten skaper vi ved å ha flinke mennesker til stede som kan bistå foreldre og ansatte, sier han.

Under informasjonsmøtet mandag fikk foreldrene kjennskap til offentlige hjelpetilbud og råd om hvordan de kan snakke med barna.

Kommunen jobber nå med å mobilisere aktuelle ressurser for å støtte dem som er berørt. Barnehagen får oppfølging og støtte av kommunens kriseteam, opplyser Bergen kommune på sin nettside.

Betrodde seg til foreldrene

Den alvorlige saken ble kjent mandag da politiet fremstilte mannen for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Den siktede mannen samtykket til fengsling og rettsmøtet var over i løpet av ti minutter. Han ble i første omgang varetektsfengslet i fire uker.

Mannen er siktet for grov voldtekt av barn under 14 år, som har en strafferamme på 21 års fengsel. Det er fornærmedes lave alder som gjør at voldtekten betegnes som grov.

Etter det VG får opplyst startet saken i slutten av forrige uke, da den fire år gamle gutten fortalte foreldrene detaljer fra handlingene han skal ha blitt utsatt for. Foreldrene skal først ha oppsøkt Statens barnehus i Bergen for å få råd om hvordan de skulle forholde seg til det fireåringen fortalte. Dagen etter ble politiet varslet.

Et krav for å få jobbe med barn i Bergen kommune er at man har vandelsattest eller politiattest. Det hadde den nå overgrepssiktede mannen, ifølge BA.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet sier på generelt grunnlag at han ikke oppfatter det som noen falsk trygghet at ansatte i skoler og barnehager er pålagt å vise politiattest ved ansettelser.

– Politiattest er ingen garanti, men et viktig tiltak som samfunnet har iverksatt for å verne barn og elever mot overgrep, sier Handal til VG.

Snakker med barn

Politiet har ifølge Bergens Tidende informert flere foreldre om at de ønsker barna deres inn til avhør. Bakgrunnen skal være konkret informasjon fra den siktede mannen etter pågripelsen.

Politiadvokat Eli Valheim vil ikke kommentere denne opplysningen.

– BT skriver at flere barn skal avhøres, stemmer det?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi kommer med mer informasjon etter hvert, sier Valheim.

Da politiets etterforskere ransaket boligen til siktede fant de video og bilder som viser seksuelle overgrep på barn. Materialet skal ha blitt lastet ned jevnlig siden 2006, får VG opplyst.

– Politiet har fått medhold i sin begjæring om bruk av restriksjoner. Saken er underlagt fullstendig taushet. Jeg har derfor ikke anledning til å kommentere saken, sier forsvarer Beate Hamre til VG.

Mer om

 1. Barnehageansatt siktet for voldtekt
 2. Voldtekt
 3. Bergen
 4. Krim

Flere artikler

 1. Barnehageansatt siktet for voldtekt: Gutt (4) fortalte om overgrep

 2. Barnehageansatt i Bergen:
  Delte overgrepsbilder på nett

 3. Bergen: Voldtektssiktet har vært tiltrukket av barn i flere år

 4. Innrømmer overgrep mot fem barn på to barnehager

 5. Fireåringens foreldre: – De hadde et lite håp om at det bare var fantasi

Fra andre aviser

 1. Forsvareren: - Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

  Aftenposten
 2. Mann pågrepet i barnehage i Bergen – siktet for voldtekt

  Aftenposten
 3. Kripos skal bistå etter at gutt (4) skal ha blitt voldtatt i barnehage

  Bergens Tidende
 4. Mann pågrepet i barnehage i Bergen, siktet for voldtekt

  Bergens Tidende
 5. - Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

  Bergens Tidende
 6. Foreldre til gutt (4): Barnehagen skal være et trygt sted å sende sine barn

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder