IKKE NOK ALENE: Lege Anne-Lise Bjørke Monsen mener barn bør få annen mat som inneholder vitaminer, i tillegg til morsmelk. Foto: Frank May , NTB scanpix

Forskere mener amming kan gi vitaminmangel

Forskere i Bergen mener det er sammenheng mellom fullamming til seks måneders alder og mangel på vitamin B12. Helsemyndighetene vil likevel trolig ikke endre sine råd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Morsmelk er den beste maten for spedbarn, og forbindes med en rekke positive bi-effekter. VG har tidligere skrevet om at amming kan hjelpe mot overvekt både for mor og for barnet, og at det kan redusere faren for sykdom hos mødre.

Men alt er ikke bare fryd og gammen. Nå viser en ny studie fra forskere ved Haukeland universitetssjukehus en sammenheng mellom mangel på vitamin B12 og en forsinket motorisk utvikling hos barn som fullammes fram til de er seks måneder gamle, melder TV 2.

Les også: Amming kan redusere risikoen for fødselsdepresjoner

Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet BioMed Central.

Friske nyfødte

Lege og forsker Anne-Lise Bjørke Monsen sier til VG at barna ble rekruttert på Kvinneklinikken i Bergen og de var oppfattet som helt friske nyfødte.

Hun understreker at barn under 2500 gram får anbefalt ekstra jerntilskudd første leveår, mens barn med høyere fødselsvekt får ingen spesiell oppfølging.

– Vi gjorde motoriske tester på disse når de var seks måneder gamle, og fant at vitamin B12-nivået falt avhengig av hvor lenge de hadde blitt eksklusivt ammet, og at den grovmotoriske utviklingen var lineær med barnets vitamin B12-status . Jo dårligere vitamin B12 status barnet hadde, jo dårligere var den grovmotoriske utviklingen.

Hun understreker at selv om morsmelk er perfekt føde for småbarn, er det ikke komplett mat:

– Morsmelk mangler vitamin K, vitamin D og jern. Den amerikanske barnelegeforeningen anbefaler faktisk jerntilskudd til barn som blir fullammet etter fire måneder frem til de begynner med fast føde. Å bli fullammet etter fylte fire måneder innebærer derfor en risiko for at barnet får mangel på flere mikronæringsstoffer, noe som ikke er bra i en alder der hjernen har sin raskeste utvikling, mener hun.

– Ikke feil å amme

Hun mener det ikke er feil å amme, men fremhever at forskningen viser et behov for fast føde fra 4 måneders alder:

– B12 er ekstremt viktig for nevrologisk utvikling. Har du for lite vitamin B12, kan du få en forsinket grovmotorisk utvikling, sier lege Anne-Lise Bjørke Monsen. Det finnes mange publikasjoner som viser dette, også hos barn som er født med høyere fødselsvekt.

Hun mener at barn i tillegg til morsmelk bør få annen mat som inneholder vitaminer og viktige spormetaller.

Det offisielle norske rådet fra norske helsemyndigheter er at barn bør fullammes det første halve året. Helsedirektoratet er i ferd med å utarbeide nye retningslinjer, men divisjonsdirektør Linda Granlund i direktoratet forteller til TV 2 at anbefalingen fortsatt kommer til å være at morsmelk er den beste maten for spedbarn og at det er helt trygt å fullamme til barnet er seks måneder gammelt.

Les også: Amming reduserer faren for sykdom hos mødre

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder