OMDISKUTERT: Den grønne benken foran Saudi-Arabias ambassade har en omdiskutert ytring på plaketten. Foto: Kari Spets ,

Amnesty: Nekter å endre teksten på benken: Truer med å fjerne Amnesty-benk foran ambassade

Bydelsutvalget i Frogner bydel i Oslo truer med å fjerne en benk Amnesty International fikk tillatelse til å sette opp foran Saudi-Arabias ambassade i desember.

  • Kari Spets

Artikkelen er over fire år gammel

Benken står i den lille parken foran Saudi-Arabias ambassade, der Amnesty det siste året har holdt jevnlige markeringer for å protestere mot fengslingen og piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Amnesty International har satt en liten plakett på benken, med teksten «Ytringsfrihetens benk». Det vil ikke Bydelsutvalget i Frogner ha noe av.

Bydelsutvalget krever at teksten på plaketten blir skiftet ut til det nøytrale «Donert av Amnesty International» og truer med å fjerne benken om så ikke skjer.

– Vår soleklare holdning er at vi ikke vil endre teksten på plaketten. Da får de heller fjerne hele banken og ta belastningen som vil komme av det, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til VG.

– Vi forstår selvfølgelig hvorfor de demonstrerer mot piskingen av Badawi, ingen er uenige i det, og det er flott at det blir oppmerksomhet rundt hans situasjon, sier leder i Bydelsutvalget i Frogner, Jens Jørgen Lie, til VG.

– Amnesty holder demonstrerer hver fredag, og jeg har selv deltatt ved et par anledninger. Men vi ønsker ikke at donasjoner som denne benken skal være merket med budskap, vi vil behandle alle likt. Alle vet jo uansett hva Amnesty står for.

– Ikke anmodet av ambassaden

– Har dere blitt anmodet om å fjerne plaketten av Saudi-Arabias ambassade?

– Nei. Jeg har ikke peiling hva de tenker om den, men de liker nok ikke oppmersomheten, sier han.

Amnestys generalsekretær sier at han ikke vet grunnen til at Bydelsutvalget ønsker teksten fjernet.

– Det kan være at Saudi-Arabias ambassade har reagert eller at utvalget går ut ifra at teksten vil virke provoserende. Vi skal fortsette å demonstrere her hver eneste fredag også i 2016, så vår tilstedeværelse er tydelig uansett.

Skal ha møte mandag

Ivar Johansen, som har sittet i Oslo bystyre for SV siden 1987, reagerer på at de ønsker å fjerne plaketten.

– Jeg må si jeg undres over at bydel Frogners administrative og politiske ledelse kan stå for en slik politisk sensur for ikke å støte en ambassade. De alvorlige menneskerettighetsbrudd Saudi-Arabia står for, bør tilsi at bydelspolitikere i bydel Frogner verdsetter ytringsfriheten høyere, skriver han på sin egen blogg.

– Vi skal ha et møte med generalsekretæren i Amnesty i morgen, så vi kommer nok overens om en løsning. Dette er storm i vannglass, sier Bydelsutvalg-leder Lie.

MARKERING: På lappen til høyre på benken står det «Free Raif. Freedom. Love. Life.» Foto: Kari Spets ,

Fikk nei – brukte likevel teksten

Lie sier til VG at Amnesty ikke rettet seg etter den enstemmige avgjørelsen som ble tatt i Frogner arbeidsutvalg om at plaketten skulle ha en nøytral tekst. Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne har stemmerett i arbeidsutvalget.

– Da jeg i starten av februar var til stede ved avdukingen av benken en drøy måned etter at de i romjulen ba om å få donere den, oppdaget jeg at det likevel sto «Ytringsfrihetens benk» på den, sier han.

– Det er litt rart at en organisasjon som jobber for demokrati og åpenhet ikke tar slikt til etterretning.

Amnestys generalsekretær sier til VG at det er helt riktig at de satte opp plaketten til tross for avgjørelsen i Frogner arbeidsutvalg om at ordlyden ikke kunne brukes.

– Mens jeg skrev en klage på avgjørelsen valgte vi å bruke ordene «Ytringsfrihetens benk» på benken. Vi hadde ingen forventninger om at en så nøytral tekst ikke skulle bli godtatt og ble rett og slett veldig overrasket, sier John Peder Egenæs.

(NTB/VG)

Flere artikler

  1. Vil dra til Saudi-Arabia for å hjelpe fengslede kvinner

  2. Ukens boktips!

  3. Saudi-Arabia går etter kvinneforkjempere: Tines nære venninne Eman fengslet

  4. FN-sjefen fjernet Saudi-Arabia fra svarteliste - svarte for seg i Sikkerhetsrådet

  5. Skjøt for å drepe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder