Slik bekles ordfører-Norge av menn

Vil opprette kvinnepolitisk gruppe i Frp

Før var det null. Så dukket det opp én kvinnelig Frp-ordfører, etterfulgt av en til. Ennå har partiet skjevest kjønnsbalanse
på toppnivå i lokalpolitikken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I Austevoll i Hordaland sitter den ene kvinnelige Frp-ordføreren. Renate Møgster Klepsvik (41) har vært eneste kvinne i lokallaget i årevis og første kvinne som kan smykke seg med kommunens ordførerkjede, men synes ikke det er noe stort poeng å rekruttere flere damer.

– Det er kjekt hvis de er engasjerte og vil bidra, men vi har ikke noe voldsomt fokus på damer. Jeg synes jeg er heldig som har mange mannfolk med meg, der flere jobber på plattform og har god tid til å sette seg inn i saksdokumenter når de har fri, forteller Frp-ordføreren.

– Hvorfor er det så få kvinner i tet i lokalpolitikken?

– Det er ingen hemmelighet at det tar mye tid å være politiker. Kvinner er kanskje mer samvittighetsfulle overfor familien, svarer Klepsvik.

Ny valgkampanje: Vil krysse kvinner frem

SE, EN KVINNELIG FRP-ORDFØRER 1: Renate Møgster Klepsvik i Austevoll kommune. Foto:Privat,

KrF har flest kvinner

Frp har bunnplassering i VGs oversikt over fordelingen mellom kvinner og menn blant landets sittende ordførere, med en kvinneandel på 17 prosent. Partiet har også færrest kvinner blant listetoppene i høstens kommunevalg.

Les også: Kunnskapsministeren ut mot Giskes mobbe-utspill

KrF har 28 prosent kvinnelige ordførere, og ligger med det på topp – noe som illustrerer hvorfor bare 23 prosent av landets ordførere ikke er menn.

Men Klepsvik er ikke alene – innen rekkevidde finnes det fire andre kvinnelige ordførere.

– Det er ikke sånn at jeg bare møter gubber. Går du opp kysten her, er vi en perle med kvinnelige ordførere, sier Klepsvik.

Se oversikten:Slik styres regjeringen av bakmenn

– Velger familien, og er mer såre

En av dem er Frps andre kvinnelige ordfører, Ruth Grethe Eriksen (51) i Sveio, et par timer unna Austevoll. Eriksen, som gikk fra Høyre til Frp i vinter, mener det kvinnelige fraværet har betydning.

SE, EN KVINNELIG FRP-ORDFØRER 2: Ruth G. Østebøvik Eriksen (51) i Sveio kommune. Foto:Privat,

– Du mister en halvdel av befolkningen som ikke kommer tydelig nok frem. Damer har ofte et annet perspektiv, og litt mykere verdier enn menn, mener Frp-ordføreren.

I likhet med Klepsvik i Austevoll tror hun flere kvinner velger bort heltidspolitikken og lederverv av familiehensyn.

– Kvinner er nok flinkere enn til å prioritere barna sine enn det menn er, sier Eriksen, og fortsetter:

– Dessuten står du laglig til for hugg som lokalpolitiker, og det kan være fryktelig ubehagelig. Jeg tror vi damer er litt mer såre når vi får mange mot oss.

Mener partiet er for alle

Med et ferskt utenfra-blikk på partiet, har hun noen tanker om hvorfor Frp sliter mer med dametekket enn andre.

– Jeg sier til venninner at de må stemme Frp ved valget, og da kikker de på meg og spør: «Går det an?» De har ikke tenkt tanken før, for de har vært trofaste mot andre partier. Vi er kanskje ikke flinke nok til å fortelle om vår politikk, og hvorfor damer bør stemme Frp, tror ordføreren.

– Hvorfor bør damer stemme Frp, da?

– Jeg vil påstå at Frp er et parti for folk flest, også damer. Vi har saker som gjelder hele befolkningen, svarer 51-åringen.

Har du lest? Ti grunner til å være feminist

Vil ha kvinnepolitisk utvalg

Eriksen mener partiet bør ta eget grep for å sikre seg kvinnelige politikere, og er ikke fremmed for å opprette et eget kvinnepolitisk utvalg. I motsetning til andre partier på Stortinget, har ikke Frp dette. Det er opp til det enkelte fylkeslag å samle seg.

– I Høyre hadde vi en kvinnepolitisk gruppe som var veldig dyktig på å ivareta og lære opp både kvinner og menn. Det er en god idé om Frp får dette. Det handler ikke om at politikken vår er avskrekkende for damer, men at rekrutteringen er for dårlig. Ambisjonen må være å rekruttere kvinner til partiet og til å ta ledende verv, foreslår Eriksen.

Ordfører-kollegaen i Austevoll er ikke like entusiastisk til dette.

– Jeg har ikke noe imot et kvinnepolitisk utvalg, men hva er kvinnepolitikk? Vi må slutte å skape et skille som egentlig ikke er der. Jeg tror ikke det er riktig å gjøre voldsomme tiltak for å få akkurat damer, mener Klepsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder