ÅSTEDET: To av voldtektene 33-åringen er tiltalt for skal ha skjedd i denne leiligheten i Oslo. Foto: Kristian Helgesen , VG

Nekter for å ha voldtatt tre bevisstløse kvinner

Deltok på sexorgier hos tidligere norgesmester

Forsvarer kritisk til lang saksbehandling

OSLO TINGHUS (VG) 33-åringen nekter straffskyld for å ha voldtatt en realitystjerne, en politikvinne og kona til en eks-norgesmester mens de var bevisstløse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Denne saken er en stor belastning for min klient, og han er bekymret for å bli forhåndsdømt, sier mannens forsvarer Nils Christian Nordhus til VG.

Saken mot den 33 år gamle mannen startet i Oslo tingrett mandag, og han må nå svare for tre tilfeller av voldtekt som skal ha skjedd helt tilbake til våren og sommeren 2012.

Mannen skal blant annet ha voldtatt en kvinnelig realitydeltager, som skal ha vært bevisstløs som følge av rus og derfor ute av stand til å motsette seg handlingen.

Bakgrunn: Norgesmester siktet for voldtekt under sexorgier

Han skal også ha voldtatt en politikvinne som også skal ha vært bevisstløs som følge av rus. Etter at voldtekten var fullbyrdet, skal mannen ha spyttet kvinnen i ansiktet og blant annet kalt henne «snuteludder».

Ber om full frifinnelse

Den tiltalte mannen satt rolig på tiltalebenken i Oslo tingrett mens aktor Anne Christine Stoltz leste opp anklagene mot ham. Mannen erkjente seg ikke skyldig på samtlige tiltalepunkter, og forsvarer Nordhus forteller til VG at han kommer til å be om at hans klient frifinnes for alle anklager.

BER OM FRIFINNELSE: Advokat Nils Christian Nordhus forsvarer den tiltalte 33-åringen, og ber om at mannen frifinnes for samtlige forhold. Foto: CHRISTINA QUIST , VG

Under etterforskningen har det blitt gjort store beslag med filmer av sexorgiene, og overgrepene skal også være filmet. Disse vil bli lagt frem som beviser i retten. Til VG forteller forsvarer Norhus at de har innhentet sakkyndige som knytter seg til bevisførselen.

– Det er mye politiet ikke har gjort, som de burde ha gjort, sier forsvareren, uten å ville gå nærmere inn på detaljer i saken.

Anne Christine Soltz forteller at det er vanskelig å svare på anklagene fra Nordhus, fordi han ikke vil utdype akkurat hva han sikter til.

Sex, orgier og rus

Den tiltalte 33-åringen har vært en del av et lukket sexmiljø, og overgrepene skal ha skjedd mens mannen deltok i sexorgier hjemme hos en tidligere norgesmester og fysioterapeut (43). Eks-norgesmesteren ble i fjor dømt til 10 års forvaring for gjentatte tilfeller av voldtekt, massiv mishandling og trusler mot sin tidligere kone

Les også: Skal ha blitt sjalu etter sexorgie med finansmann

VG skrev i 2013 en rekke artikler om sexorgiene som skal ha funnet sted i hjemmet til den tidligere norgesmesteren og hans ekskone. Både GHB og kokain skal ha vært en sentral del av det lukkede miljøet.

33-åringen er også tiltalt for å ha voldtatt 43-åringens ekskone mens hun var bevisstløs.

Den nå tiltalte 33-åringen er kamerat av den dømte mannen, og var opprinnelig tiltalt i samme straffesak som ham, inntil politiet besluttet å skille de to sakene fra hverandre.

Lukkede dører

Det var i utgangspunktet satt av fem dager til behandling av saken, men etter forsvarers ønske og sakens omfang har retten innvilget en ekstra dag. Det ble begjært lukkede dører, noe som ble tatt til følge av retten av hensyn til privatlivets fred.

Les også: Slik var norgesmesterens dobbeltliv

– Dørene til saken er lukket, og jeg ønsker følgelig ikke å gi noen kommentarer, sier bistandsadvokat for en av de fornærmede kvinnene, Thomas Randeby i Advokatfirmaet Elden.

Kritiserer lang saksbehandlingstid

Forsvarer Nordhus mener det er flere kritikkverdige forhold rundt politiets håndtering av saken, og mener de blant annet har gjort en slett jobb i forhold til å identifisere ulikt filmmateriale som legges frem som beviser.

– Jeg mener de også har gjort en dårlig jobb når det kommer til å hente inn sakkyndige, det mangler kritiske spørsmål under avhør og en forståelse av at verden ikke er helt svart-hvit, mener han.

Les også: Sensitiv info i voldtektssak lekket på NRKs Twitter-konto

Forholdene mannen er tiltalt for skriver seg helt tilbake til 2012, og kommer først opp til retten nærmere fire år senere. Forsvarer Nordhus er svært kritisk til den lange saksbehandlingstiden, og mener det er problematisk for saken og hans klient.

– Det er uforståelig hvorfor det har tatt så lang tid å få opp denne saken. Det er langdrektig arbeid av politiet. Det er ikke normalt at det skal gå nærmere 3,5 år før en sak kommer opp, og det er under enhver kritikk, sier han.

Han mener den lange saksbehandlingstiden vil påvirke hva både fornærmede og tiltalte er i stand til å huske.

Aktor Anne Christine Stoltz mener imidlertid ikke at saken har kommet opp etter unaturlig lang tid.

– Det er dels fordi etterforskningen av saken har tatt lang tid, og dels fordi denne saken er del av et større sakskompleks som det har vært hensiktsmessig å få avgjort først, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder