Dømt for ran, ulovlige våpen og trusler mot politiet

Forsvarer: - Har vært gjennom en rehabiliteringsprosess

OPPGITT: Steffen Larsen er ny leder for Soldiers of Odin. Nå vil han rydde opp i organisasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix ,

Ny Odins soldater-leder til VG: – Jeg har sonet min straff

Den nye lederen av Odins soldater er dømt for ran, ulovlig bæring av våpen på offentlig sted og trusler mot politiet, men ser ikke dette som et hinder for å skape trygghet i gatene.

 • Stian Eisenträger
 • Dennis Ravndal
 • Jarle Grivi Brenna
 • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag uttalte den nye lederen i Odins soldater, Steffen André Larsen (28), til NTB at «for å bli fullverdig medlem og få genseren, så er det en del kriterier. Hvis du er koblet opp mot noe kriminelt eller fronter nynazisme, så kan du ikke bli medlem. Vi må følge norsk lov».

Selv er den nye lederen av Odins soldater dømt for en rekke forhold, deriblant for ran, tyveri, å ha båret kniv på offentlig sted, ulovlig bæring av skytevåpen på offentlig sted (luftpistol), ruskjøring, trusler mot politiet, og for å ha mottatt en stjålet politiuniform. Den siste dommen er fra høsten 2015.

BAKGRUNN: Bråk i Odins soldater: Skal ha fått ny leder

Vil rydde opp

Før helgen overtok han som leder for Odins soldater. Da ble Ronny Alte kastet som talsmann, og tidligere leder Kim Mæland rykket ned til nestleder. Nå vil Larsen rydde opp.

– Hvordan kontrollerer dere at de som får genseren, eller som ønsker å bli med, ikke er koblet opp mot noe kriminelt?

– Det er det jeg driver og tar kontroll på nå. En må jo ta litt grundige bakgrunnssjekker på alle, og det er derfor også irriterende at du spør meg om ting som står i retningslinjene våre. For jeg gidder ikke å henvise til noe annet enn disse. Det er ikke hva jeg sier, det er hva vi sier på de tingene der, sier Steffen André Larsen til VG.

– Hvordan skal bakgrunnssjekken gjennomføres?

– Det er ikke noe du trenger å tenke på. Det er noe vi tar oss av. Det er bare å lese retningslinjene våre og reglene våre, så står det veldig klart der hvordan man blir medlem, sier Larsen.

I GATENE: Odins Soldater patruljerte gatene i Drammen forrige helg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Les også: Solberg om «Odins soldater» – et farlig verdisyn

– Har gjort opp for meg

– Men hvis man ser i domsregisteret er det flere dommer på deg. Med tanke på disse dommene som er tilknyttet deg, hvordan ser dette ut opp mot retningslinjene for å være medlem?

– I henhold til norsk lov har jeg tatt straffen min, og som politiet i Tønsberg har sagt: Jeg har sonet min straff og er ferdig med min dom. Politiet ser ikke på meg enn noe helt annet samfunnsmedlem. Hvorfor skal da noen andre gjøre det?

– Det vil jo være det man kaller et kriminelt rulleblad?

– Ja? Jeg har ikke sagt at ingen kan ha et kriminelt rulleblad.

– Du sa i går at hvis du er koblet opp mot noe kriminelt, så kan du ikke bli medlem?

– Dette er media. Jeg blir sliten, herregud. Du får noen latterlige spørsmål noen ganger, vet du. Om du er direkte koblet opp noe aktivt, det er jo ganske logisk!

– Så hvis du er aktiv kriminell i dag, så kan du ikke bli medlem, men hvis du har kriminelt rulleblad, så er det ok?

– Jeg skjønner ikke hvor vanskelig det er å lese norsk lov. Hvis det er et spørsmål du lurer på, så går du inn i norsk lov, og så ser du «nei», da er «nei» svaret du kommer til å få av meg. Så enkelt er det du spør meg om. Vi skal være - og vi skal bli lovlige.

Steffen André Larsens advokat Jon Anders Hasle har følgende kommentar til VG:

– Han har sonet sin straff og vært gjennom en rehabiliteringsprosess.

Sparket styremedlem

Lørdag skrev Dagbladet at styremedlem Wenche Tveråen tidligere hadde hyllet Anders Behring Breivik for «jobben» han gjorde 22. juli. Det måtte den ferske lederen ordne opp i.

– Det tok jeg meg av med en gang. Det var en tre minutters telefonsamtale med meg, så trakk hun seg som styremedlem. Hun skal selvfølgelig få lov til å være medlem av Soldiers of Odin for det, og hun er leder i lokallaget, men ikke i landsstyret. Jeg skal ikke ha noe Anders Behring Breivik-dritt hengende etter meg. Jeg kan ikke ha med sånne folk å gjøre. Det orker jeg ikke. Jeg visste heller ikke noe om Ronny Alte da jeg ble med i Soldiers of Odin.

– Det viser kanskje at det er viktig å gjøre bakgrunnssjekk?

– Nettopp. Det er derfor jeg har fått denne lederposisjonen, siden jeg var den mest oppdaterte på Soldiers of Odin i Norge. Derfor har jeg også lagt ned 30 supportgrupper med bare tull og rør. Nå er det bare én facebookgruppe igjen i hele Norge. Jeg har tatt meg av dette og i henhold til reglene får jeg orden i sakene. Enkelt og greit.

Les også: Odins soldater på første patrulje i Norge

- Ikke høyreekstreme

Steffen André Larsen skulle gjerne vært foruten kritikken som har kommet mot Odins soldater.

– Forstår du at mennesker blir redde når det kommer en gjeng kledd i svarte hettegensere med vikingsymbol på ryggen?

– Ja, som er blitt stemplet, på grunn av den måten Ronny Alte har gått ut i media og lagd et utrolig sirkus, og prøve å sette oss opp mot Allahs soldater, så kan jeg skjønne det, sier Larsen.

UTE: Ronny Alte er ikke lenger talsperson for Odins Soldater. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Han skulle ønske man kunne fått forklart hva gruppen står for på en enkel måte, uten at folk koblet det til høyreekstremisme.

– Da hadde de ikke vært redde for oss. Det er ingen som er redd for natteravnene selv om bilen deres heter Odin og er svart. Det er ingen som er redd for Frelsesarmeens soldater fordi de går rundt i uniformer. Folk vet hvem de er! Man er redd for nye ting fordi man ikke forstår det. Sånn er det alltid. Det har jeg full forståelse for.

– Er det litt på samme måte som at noen er redd for asylsøkere og muslimer?

– Ja, det er akkurat samme greia. Nå er det så mye om disse asyl- og innvandrergreiene, at vi blir blåst opp som et motsvar til det. Det er ikke derfor vi i Norge har hivd oss på dette. Det har vært skrevet mye om at det skulle være grunnen i Finland også, men det er ikke det der heller. Vi får ikke beskjed om å gå ut og banke noen, eller noe sånt. Vi følger reglene til Soldiers of Odin og forholder oss til norsk lov.

– Hva tenker du om at flere politidistrikter ikke ønsker Odins soldater i gatene?

– Jeg tenker at hvis en politimann sier til media at han ønsker Soldiers of Odin i gatene, da har han selv sagt at han har tapt. Da har ikke politiet gjort jobben sin i den byen, hvis de sier at de trenger sånne som oss. De kan ikke si det. Selvfølgelig blir det splittelser også i politiet av dette, for noen har også sagt at vi trengs! Det er ingen som ringer til fem natteravner hvis de kan få hundre Soldiers of Odin som følger med på hva som skjer.

Ronny Alte sier til VG at han er glad han er ute av Odins soldater.

– Jeg lever greit med at de sier de har kastet meg ut, så lenge de ikke benytter løgner som at jeg skal være nazist eller rasist. Men nå hører det med til sannheten at media får ta sin skyld for at Soldiers of Odin har utviklet seg i den retningen de har. Media har ønsket at Soldiers of Odin skulle være rasister, nazister og voldsmenn. Med slik omtale over lang tid har folk som muligens har andre hensikter trukket inn, og da har det blitt som det har, sier Alte.

Les også

 1. Bråk i Odins soldater: Skal ha fått ny leder

  Ronny Alte skal være sparket ut som leder av Odins soldater og erstattet av Steffen André Larsen, skriver Vepsen.
 2. Listhaug: «Odins soldater» har ingenting i gatene å gjøre

  BRUSSEL (VG) Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar et knallhardt oppgjør med «Odins soldater», og slår fast at…
 3. Denne mannen patruljerte med «Odins soldater»

  Her poserer den norsk-russiske 29-åringen før han skal ha deltatt i krigen i Ukraina.

Mer om

 1. Odins soldater
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Bråk i Odins soldater: Skal ha fått ny leder

 2. Vil møte «Soldiers of Odin» med røde nisseluer

 3. Tajik om Odins soldater: – Som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner

 4. Denne mannen patruljerte med «Odins soldater»

 5. Pluss content

  Han er en av «Odins soldater»

Fra andre aviser

 1. Gatene var tomme, ingen var å se, og hjemme lå Odins soldater og sov

  Aftenposten
 2. Soldiers of Odin vil inn i Brønnøysundregistret

  Aftenposten
 3. Frps Jan Arild Ellingsen støtter borgerverngruppen «Odins soldater»

  Bergens Tidende
 4. Her trekker politiet grensen for Odins soldater

  Aftenposten
 5. Frykter Soldiers of Odin mer enn islamistiske grupper

  Aftenposten
 6. Full krig hos «Odins soldater»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no