VIL IKKE AVVIKLE: En landmakt-rapport fra juni foreslo å halvere Telemark Bataljon i nord. Det vil ikke Erna Solberg ha noe av. Foto: HALLGEIR VAAGENES, VG

Regjeringen vil opprettholde Telemark Bataljon

Drammen (VG) Regjeringen avviser forslaget i Landmaktutredningen om å avvikle deler av Telemark Bataljon på Rena.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I det foreløpige forslaget fra Forsvaret ville Telemark Bataljon på Rena bli omtrent halvert sammenlignet med dagens størrelse, men vil raskt kunne bli forsterket med reservestyrker på kontrakt.

Bakgrunn: Foreslår 16 måneders militærtjeneste

Dette vakte sterke reaksjoner i Hæren og blant offiserene, som var kritiske til at landets eneste profesjonelle bataljon med yrkessoldater skulle halveres og delvis erstattes med eks-vernepliktige på kontrakt.

Men nå sier Erna Solberg til VG at det forslaget er av bordet.

– Selv om det kunne gi oss en kortsiktig gevinst, må vi ha is i magen og se på behovene fremover. Derfor vil vi beholde hele bataljonen, sier hun:

– Telemark Bataljon er den viktigste styrken vi har i Norge, legger Erna Solberg til.

Erna Solberg: Åpen for å utvide NATO-deltagelsen Afghanistan

Regjeringen har også besluttet å opprettholde HV 11 på Setnesmoen, som dekker Nordvestlandet. En nedleggelse ville ført til at det ikke var noe områdestruktur i HV mellom Bergen og Trondheim.

Solberg sier at HVs fremtidige størrelse ikke er endelig avklart, men at strukturen med dagens HV-distrikter nå vil ligge fast.

Hun vil ikke svare på om regjeringen vil fremme forslag om en felles landmaktsjef for Hæren og HV, slik landmaktutrederne gikk inn for i juni.

Les mer: Forsvarskamp i nord: Søreide hardt ut mot Aps helikoptergaranti

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder